PRESICA STOŽERA

Markotić o novom soju korone: ‘Nešto se događa s virusom, sve raste diljem Europe‘

Šefica Klinike za zarazne bolesti kazala je da se novi soj brže širi te uzrokuje veće zdravstvene komplikacije kod zaraze
 Ranko Suvar/Cropix

Nacionalni stožer Civilne zaštite održava redovitu tiskovnu konferenciju na kojoj se iznose podaci o novim slučajevima zaraze koronavirusom, hospitaliziranima, preminulima i oporavljenima.

Pojašnjavaju i provedbu novih epidemioloških mjera.

- U protekla 24 sata imamo smrt osobe od 34 godine, tu je detektirana zlouporaba droga. U samoizolaciji je više od pedeset tisuća osoba - rečeno je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je kako je situacija u odnosu na prošla dva tjedna bolja.

- Ako usporedimo tjedne brojke, u tjednu od 15. do 21.12. imamo 27 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije. Naša 14-dnevna stopa incidencija je 1102, a mi smo na 25. mjestu, više imaju Luksemburg i Litva. Što se tiče mortaliteta, na listi od 27 zemalja, mi smo na 18. mjestu, više imaju Švedska, Mađarska, Bugarska, Češka, Belgija...

Obratio se i ministar zdravstva Vili Beroš.

- Naša struka, naši napori, naše zajedništvo, uspješna su formula za teška vremena, pogotovo sada kada su brojke počele padati. Novi izazovi su pred nama, moramo napraviti sve da spriječimo širenje ove bolesti. Danas imamo niske brojeve, ali i mali broj testiranih. Postotak pozitivnih je ispod 30 posto, to je dobro. Postoje županije koje imaju svega jednog zaraženog.

Kada je riječ o preopterećenosti sustava, svi govorimo da je preopterećen, što jest, ali sa specifičnom grupom bolesnika. No pojedine zdravstvene ustanove ostvaruju, ako uspoređujemo s prošlogodišnjim prosincem, odlične brojke. Tako je u zagrebačkim ustanovama razlika izvršenih usluga 74 posto, to je sjajan podatak jer ukazuje da je manji dio pogođen zbog specifične situacije s covidom. KB Dubrava se bavi specifičnom njegom. Bolesnici koji su gravitirali Dubravi upućeni su u druge ustanove. Prosjek ostvarenih usluga je 67,21 posto, neostvarenih oko trećine, to ohrabruje jer ipak nalazimo snage i mogućnosti odgovoriti i na druge zdravstvene potrebe. Postoje neke ustanove poput Specijalne bolnice u Magdaleni koje su na 119 posto kapaciteta, oni su preuzeli kardiološke bolesnike iz Dubrave, zahvaljujem na njihovim naporima.

image
Ranko Suvar/Cropix

Koliko je zdravstveni sustav koštala koronakriza?

- 574 milijuna za testiranje, 268 milijuna za lijekove. Samo Covid kriza koštala je sustav 927 milijuna kuna.

Alemka Markotić pričala je o novom soju koronavirusa u Velikoj Britaniji.

- Nemamo još previše informacija. Od rujna vidimo da se drugi val razlikuje po intenzitetu, broju oboljelih i umrlih, da se ne može uvijek objasniti, niti bi se mogla slična bolest objasniti mjerama. Među čimbenicima su virusni tipovi, podtipovi i mutacije. Od početka listopada, kada se prati značajan rast u većini europskih zemalja, zabilježeno je da je nekoliko sojeva karakterizirano s dodatnim mutacijama koje su se počele prikupljati u Walesu, Londonu i na još nekoliko mjesta. To se filogenetskom analizom vidjelo. Detektiralo se otkuda su virusi došli, jedan klaster virusa se odvajao i ima određene mutacije.

Počeli smo analizirati situaciju. Dosad se uspjelo vidjeti, a jedan je dio odgovaran za brže i jače vezivanje virusa za receptor AC2. To je moglo dovesti do toga da se virus brže širi. Još se rade analize. Kod ovog tipa virusa rok je puno brži, ali analize još nisu gotove i sve treba uzeti s rezervom. Drugi dio koji je značajan u drugom valu je mutacija koja bi mogla djelovati na modeliranje imunološkog sustava. Virusi uvijek mogu djelovati na drugačije načine, virusi mogu raditi tako da prevare imunološki sustav, da izbjegnu adekvatni odgovor našeg organizma. Jedna mutacija bi mogla biti odgovorna i za tako nešto. Puno je više bolesnika s teškim upalama pluća, virus radi svoje replikacije, suprimira naš imunosustav, nakon toga dolazi do oštećenja stanica, nakupljanja upalnih stanica, oslobađanja upalnih parametara, što pogoršava bolest. Dosta tih stvari se analizom može povezati s promjenama u virusu. Istraživanja iz Singapura pokazuju da je u proljeće kružio soj koji je dovodio do blažih kliničkih oblika. Singapur je svojim mjerama suzbio širenje virusa.

- Pokušava se zaključiti zbog čega se dogodilo takvo nešto. Prve informacije su da su se mutacije dogodile u nekoliko osoba koje su imunosuprimirane, čiji se sustav ne može boriti s virusom, pa virus ima mogućnost dugotrajne replikacije. To smo već primijetili. Kod transplantiranih, imunosuprimiranih, vidi se više virusa. Unutar organizma virus tada razvija promjene da se održi u organizmu. Postoje indikacije da su se te varijante tako raširile. Rade se analize, isključeno je dosad da bi cjepivo moglo utjecati na te mutacije, ali je pitanje koliko bi širenje takvih virusa moglo utjecati na nove infekcije i širenje virusa. Testovi su u tijeku, bit će potrebna suradnja cijelog svijeta, korištenje neutralizacijskih testova, da se vide koliko antitijela mogu utjecati. Zasada nema dokaza da ovaj virus ne bi mogao biti neutraliziran antitijelima koje su stvorena na druge tipove, u ova dva mjeseca nije zabilježeno snažnije širenje niti značajnija ugroza učinkovitosti cjepiva.

- Sve vodeće institucije u 3 sata imaju izvanredni sastanak, razmijenit ćemo iskustva svih zemalja. Hrvatska je tijekom prvog vala analizirala sekvence, postoje uzorci, o ovome razmišljamo od eksplozivnog rasta koji se nije mogao objasniti epidemiološkim događajima. Uključit će se više nastavnih, znanstvenih i javnozdravstvenih institucija, krećemo u dodatne analize svih uzoraka, pokušat ćemo dati svoj doprinos svjetskim analizama.

image
Ranko Suvar/Cropix

O cjepivu?

- Učinkovito cjepivo može pokriti većinu tipova virusa. Koliko će neki novi soj utjecati, proizvođači će modulirati cjepivo. Za sada nema indikacija da to cjepivo ne bi bilo učinkovito.

O zaustavljenom prometu s Ujedinjenom Kraljevstvu govorio je Davor Božinović.

- Na 48 sati prekinut je promet prema UK, želimo vidjeti rezultat sjednica na razini EU. Agencija za civilno zrakoplovstvo provodi ovu odluku.

Što se tiče propusnica, otok Pag će se tretirati kao jedna cjelina.

- Što se tiče putovanja prema ostatku županije, stanovnici dijela otoka koji pripadaju Zadarskoj županiji će putovati u okviru te županije bez ograničenja, prema Novalji isto bez ograničenja, ali za ulazak u Liku će trebati propusnice, isto vrijedi i u suprotnom smjeru. Što se tiče pravoslavnog Božića, kontaktirali smo s predstavnicima SPC i dogovoreno je da će se epidemiološki okvir definirati posebnom uputom u prvom tjednu siječnja, ovisno o situaciji i specifičnosti pravoslavne liturgije.

Capak je govorio o Pfizerovom cjepivu koje uskoro stiže u Hrvatsku.

- Kao što znate, povjerenje za pregovore s proizvođačima cjepiva povjerili smo EK, u skladu s dogovorima s njima će 27., 28. i 29. biti proglašeni danima cijepljenja, obilježit će se simboličnom podjelom cjepiva Pfizer. U Hrvatsku će 26. prosinca biti upućeno 9600 doza, koje će odmah biti distribuirano svim mjestima cijepljenja, to će biti županijski zavodi za javno zdravstvo. Prema našem planu, koji će biti usvojen u srijedu, prioritet su zdravstveni djelatnici koji rade s covid bolesnicima, starije osobe u stacionarnim objektima, korisnici i radnici domova za starije. Ne možemo pokriti sve, količina nije dovoljna, pretežno će se cijepiti korisnici domova za starije i dio zdravstvenih djelatnika u hitnoj pomoći te u primarnim respiratornim intenzivističkim centrima.

Što se tiče zahtjeva za propusnice, Stožer je primio ukupno 10.848 zahtjeva za propusnice, neke su riješene, neke odbijene, a neke u postupku.

- Rješavamo u najkraćem mogućem roku.

Riječ je potom ponovno preuzela Alemka Markotić:

- U Varaždinu i Čakovcu snažno je rasla linija oboljelih, nitko se ne može oteti dojmu da to ima veze samo s epidemiološkim mjerama. Slične situacije bile su i u drugim dijelovima zemlje. Cijela Europa ima takve probleme, i u Njemačkoj snažno raste, zato su ove analize i počele. I naša razmišljanja idu u smjeru da ćemo uzeti usporedbe briseva područja gdje je jače rastao broj, kao i s brisevima iz prvog vala. Svi bilježe brzi, visoki porast od početka desetog mjeseca. Mi smo nešto kasnije imali malo veće brojeve. Nešto se događa i s virusom, te analize ćemo pokušati ubrzati i razmijeniti informacije. U kontaktu smo s britanskim laboratorijem koji vodi task-force u Engleskoj, pokušavamo shvatiti što se događa s novim virusom. Kad se sve analize stave na papir, dobit ćemo informacije kako se to sve kretalo. Drugo pitanje, koje nas je mučilo je zašto je dio ljudi završio s težim oblicima, a neki u prvom valu nisu imali tako tešku kliničku sliku. Puno su teže slike koje viđamo u bolnicama, jake obostrane upale pluća, nažalost, veliki je broj smrtnih ishoda u cijeloj Europi. Sve raste diljem Europe. Mišljenja smo svi da se moramo snažnije usmjeriti na karakteristike virusa koji bi mogli biti odgovorni za sve ono.

image
Ranko Suvar/Cropix

Božinović ponovno o propusnicama:

- MUP je izdao posebne upute koje su precizne oko propusnica. Ovo nije odluka koja je donesena o propusnicama, nego odluka o zabrani kretanja, koja je epidemiološki opravdana u vrijeme blagdana, kada se očekivalo mnogo kretanja. Odlučili smo da je ovo rizično razdoblje i da bi se svi trebali suzdržati uobičajenih brojnih kontakata i putovanja. Svaka država na svoj način pokušava motivirati ljude, iako je ljudski i normalno, ali je sada riskantno i opasno ostvarivati tolike brojne kontakte. Postoji cijeli niz poslova koji se rade u raznim djelatnostima, nužni za funkcioniranje. Postoji mogućnost da Ravnateljstvo civilne zaštite, ako nešto nije obuhvaćeno, svaki slučaj razmotri i donese odluku. Poanta je da se strpimo, ova odluka bi trebala trajati do 8. siječnja.

Svi koji znaju da je nešto nužno i potrebno, znaju način na koji će Ravnateljstvo pristupiti njihovom zahtjevu. Nije poanta kako nešto izbjeći. Ako je struka procijenila da treba smanjiti putovanja, to treba prihvatiti, samo za nužnost putovanja. Privremeno, fokusirajmo se na ono što je stvarno bitno da bi i gospodarstvo u ovim uvjetima moglo funkcionirati. Sve su udruge poslodavaca preporučile da se ode na godišnje odmore, zato smo i ovu odluku donijeli do 8. siječnja, ne bi imalo smisla nekome reći da 22. prosinca mora doći na posao iz neke županije, a da mu zabranite prelazak i da mora tražiti dozvolu. O svemu smo vodili računa. Ravnateljstvo će pokriti sve slučajeve koje nismo predvidjeli.

- Za sve vrijedi ono što smo rekli, svi koji ne mogu dokazati opravdanost svojih zahtjeva trebaju ostati u mjestima prebivališta. Ako postoji opravdan razlog, donijet ćemo odgovarajuću odluku.

Capak je otkrio kako će se raspodijelili prva doza cjepiva.

- Cjepivo će biti raspodijeljeno po principu solidarnosti i veličine županije.

Ponovno se povela rasprava o polnoćkama.

- Neću ići na polnoćku. Ovo nije mjesto gdje ljude treba prozivati. Bilo je govora o tome. Svaka situacija se može epidemiološki urediti i postaviti najmanje rizični okvir koji isključuje da se okupljanje pretvori u širenje zaraze. Tu ne bi trebalo biti problema. U svim državama Europe su ugostiteljski objekti zatvoreni, a crkve su otvorene i dostupne vjernicima. Razlike su samo u nekim preporukama. Mjere koje smo odredili nisu ni strože niti blaže u odnosu na druge zemlje. Takva praksa postoji svuda, svi su to pitanje riješili na sličan način.

Bilo je govora o zadarskom domu gdje je zaraza buknula, a pomoći nema...

- Sva pitanja koja se odnose na domove su u ingerenciji Ministarstva rada, oni vode brigu. S obzirom na situaciju, konzultirat ću svog kolegu profesora Kolarića koji je epidemiolog u sustavu socijalne politike. Dobili smo zahtjev Županijskog stožera za određenim zdravstvenim djelatnicima i kontaktirali bolnicu u Zadru. Neki korisnici imaju i svoje obiteljske liječnike. Sustav će odgovoriti na bilo kakvo traženje jer je riječ o mjestu odakle se epidemija proširila. Nismo dobili zahtjev za liječničkom pomoći.

Božinović o propusnicama za saborske zastupnike:

- Ne mogu zamisliti nijednu zemlju koja bi ograničila članovima najvišeg zakonodavnog tijela da ispunjavaju svoje obveze, isto je i s Ustavnim sudom.

image
Ranko Suvar/Cropix

Ministar Beroš također se osvrnuo na situaciju u Domu za starije i nemoćne u Zadru.

- Stožer u tom domu prati svakodnevno situaciju. Ministarstvo zdravstva uvijek promptno reagira, moramo tražiti pravu mjeru korištenja zdravstvenih djelatnika. Ugovorom je definirano da se prvenstveno iz sustava socijalne skrbi i okolnih područja angažiraju raspoloživi djelatnici poput medicinskih sestara. Nemam informaciju da zaraženi ostaju u domu, to je u ingerenciji ministarstva rada i socijalne politike.

Božinović je progovorio o nelogičnosti da se državna granica može proći s PCR testom, a da za prelazak iz županije u županiju trebaju propusnice.

- Prelaženje međužupanijskih granica je izuzetak u odnosu na pravilo. Želimo smanjiti kretanje stanovništva u razdoblju gdje smo procijenili da ljudi najviše putuju, idu posjećivati obitelji, smatrali smo da je to rizično. To nema veze s time je li netko testiran. U odluci je jasno rečeno koje su službe nužne za funkcioniranje društva i koji su to razlozi. Ljudi su uplatili hotelske aranžmane prije mjera, ne želimo napraviti dodatnu štetu ljudima koji su novac teškom mukom skupili, a postoje i hoteli koji nisu zatvoreni, ne bi bilo logike da tim objektima dopuštamo rad, a ne dopuštamo da im dođu gosti.

Ali to vrijedi do stupanja na snagu odluke, tko je dotad uplatio, može putovati, nakon toga ne. Milijun i pol je kućanstava u Hrvatskoj, uzmite u obzir da svi ostvare bliski kontakt čestitanjem, kakvu bi to situaciju napravilo tjedan ili dva nakon tih događaja. Svima nam je to jasno. Moramo anticipirati da je to ozbiljan rizik koji mi uz sve ove mjere i razgovore pokušavamo izbjeći. Ne želimo dobiti opet novi val nakon blagdana. Zato nam treba razumijevanje svih građana i vas iz medija. Toga se nismo mi dosjetili, sve zemlje pokušavaju različitim pristupima obeshrabriti ljude na brojne kontakte, a neke su uvele i posebne policijske satove u vrijeme blagdana. Svi pokušavamo prevenirati ono što broj kontakata može uzrokovati.

image
Ranko Suvar/Cropix

Capak o cjepivu:

- Ne znamo još tko će se prvi cijepiti, prva osoba, ali imat ćemo ga. Intencija je da kada prođe prva skupina, kreću kronični bolesnici i stariji od 65 godina. Obiteljski liječnici poznaju svoje pacijente, znaju tko je kronični i koga treba cijepiti. Intencija je da oni prikupe te podatke. S početnom količinom cjepiva pokrit ćemo prvu skupinu. Nemamo ništa protiv platforme za prikupljanje podataka, ali to donosi malo komplikacija. Postoji ta inicijativa udruge liječnika obiteljske medicine. S terena imamo informacije da liječnici već imaju svoje liste ljudi koji se žele cijepiti, dajte nam još nekoliko dana vremena. To nije problem napraviti. Platforma bi trebala imati čitav niz podataka. Postoji mogućnost da se organiziraju punktovi za cijepljenje. Ima i onih koji nisu mobilni, njima se mora omogućiti cijepljenje kod kuće, postoji niz aspekata.

Na Capaka se nadovezao i Beroš:

- Prije godinu i nešto smo probali uspostaviti dva nova sistema, centralizirani e-karton, neovisno o ovoj situaciji. Oba sustava su implementirana i u tijeku je njihova adaptacija na novo cjepivo. Nisam siguran da ćemo apsolutno uspjeti, ali u subotu su već počeli razgovori o tome da se te platforme prilagode, smisao je praćenje zaliha i lagera.

Markotić je presicu zatvorila svojim pogledom na novi soj koronavirusa.

- Proces pronalaska novog soja virusa traje intenzivno, prve rezultate imat ćemo u sljedećih nekoliko dana. Potrebno je pametno uzeti uzorke, to je složen proces. Pokušat ćemo sve učiniti najbrže što možemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:18