PRIJEDLOG MINISTARSTVA TURIZMA

CAPELLI U LONDONU NAJAVIO 'Predložit ćemo kvotu od 30 tisuća dozvola za rad stranaca u turizmu iduće godine'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.11.2019. u 17:47

Zagreb, 120919. Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Gari Cappelli, ministar turizma.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Gari Cappelli

Ministar turizma Gari Cappelli u utorak je na svjetskoj turističkoj burzi WTM u Londonu najavio da će se na Vladi uskoro naći prijedlog Ministarstva turizma o kvoti od 30 tisuća dozvola za rad stranaca u turizmu u 2020., a zainteresirani će ih moći koristiti dok se ne donese novi Zakon o strancima.

"Novim zakonom o strancima predviđeno je ukidanje kvota odnosno ograničenja 'uvoza' radnika, no kako se usvajanje tog zakona, koji je krenuo u proceduru, očekuje oko ožujka 2020., predložit ćemo na Vladi da se do tada te kvote rješavaju 'po starom'. U ovoj godini se u turizmu iskoristilo 21 tisuća dozvola za strance, a za 2020. ćemo predložiti da to bude 30 tisuća", kazao je Cappelli.

Hoće li to biti već na sjednici ovog tjedna ili idućeg, kada se očekuje i prijedlog kvota dozvola za rad stranaca u građevinarstvu, ministar nije točno precizirao, no sigurno je, kako je istaknuo, da će to biti uskoro kako bi sektor mogao što brže riješiti situaciju s nedostatkom ljudi.

Cappelli procjenjuje da će za iduću godinu turizam zbog novih investicija i planova trebati oko 35 tisuća dozvola za rad stranaca, ali i da će se to bolje vidjeti tijekom iduće godine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo