TURIZAM U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI

CAPPELLI 'Novom ponudom Naftalan će moći pružiti dodatne usluge za koje interes pokazuju pacijenti iz cijele Europe i šire'

 
Gari Cappelli
 Promo

IVANIĆ-GRAD/ZAGREB - Zagrebačka županija značajno unapređuje turističku ponudu i infrastrukturu, što uključuje Specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić-Gradu koja ulaganjima u dodatnu konkurentnu ponudu pridonosi razvoju zdravstvenog turizma, ocijenio je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli.

Cappelli je u sklopu posjeta Zagrebačkoj županiji obišao Naftalan, gdje je, kako je kazao, vidio da se planovi ostvaruju, uključujući nadogradnju novog dijela bolnice koji će dodatno obogatiti njihovu ionako jedinstvenu ponudu u Europi.

"Novom ponudom Naftalan će moći pružiti dodatne, vrlo konkurentne usluge, za koje interes pokazuju pacijenti iz cijele Europe i šire, a i sada ih ima dosta u bolnici", kazao je ministar, zahvalivši na trudu ravnatelju bolnice Goranu Maričiću, županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću te gradonačelniku Ivanić-Grada Javoru Bojanu Lešu s kojima je bio u obilasku.

Dodao je da će zdravstveni turizam biti jedan od tri glavna strateška cilja hrvatskog turizma, jer, kako je dodao, taj segment razbija sezonalnost turizma, koja je u Hrvatskoj još dosta izražena.

Turisti u tom segmentu troše više od ostalih, što pokazuju istraživanja prema kojima u nizinskim odnosno kontinentalnim dijelovima Hrvatske borave oko 13 dana, u prosjeku trošeći dnevno od 150 do 240 eura, rekao je Cappelli.

"Zdravstveni turizam i u svijetu je brzorastući segment s godišnjim porastima i do 15 posto, te u tom smislu Naftalan i cijela Zagrebačka županija imaju svoju turističku budućnost, tim više što županija ima i 200 kilometara biciklističkih staza, brojne OPG-ove, kulturne i druge manifestacije, gastronomiju i druge sadržaje koji privlače moderne turiste", rekao je ministar.

Nakon Naftalana posjetio je seosko imanje Kezele u Šumećanima, čije poslovanje Ministarstvo turizma od 2006. sufinancira kroz različite programe potpora te su na tom imanju obnovljeni i prošireni smještajni kapaciteti, ponuda wellnessa i cikloturizma te radionice za keramiku i drugo.

Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima

Tijekom posjete ministra Naftalanu predstavljen mu je projekt Naftalan 2, vrijedan 63,5 milijuna kuna, koji uključuje dogradnju unutarnjih i vanjskih bazena, dvorana za terapije i druge sadržaje, što su radovi druge faze proširenja te specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, koje je svjetski poznato lječilište s primjenom terapije zemnim mineralnim uljem - naftalanom.

Trideset godina u toj bolnici pomažu oboljelima od kožnih i upalnih reumatskih bolesti, a glavni cilj projekta Naftalan 2 je poboljšati kvalitetu i raznolikost ponude, povećanje standarda pružanja zdravstvenih usluga iz osnovnog zdravstvenog osiguranja, ali i dostupnosti kvalitete zdravstvenih usluga medicinske rehabilitacije, fizikalne terapije, dermatovenerologije i drugih.

"Projekt je podržala Zagrebačka županija s 22,5 milijuna kuna, ali i jamstvima za kredit od 28 milijuna kuna. Uz dodatna sredstava osigurana iz decentraliziranih te vlastitih izvora, to je najveća investicija u zdravstveni sektor u Zagrebačkoj županiji", rekao je župan Kožić.

Ravnatelj Naftalana Maričić kazao je pak da ih veseli što su pred dovršetkom radova trenutne faze dogradnje lječilišta te što su njihovi gosti jednako zadovoljni rezultatima realizacije ovog projekta.

"Uvjeren sam da će nas županija, ali i ministarstvo i dalje podržavati na tom putu, primjerice smanjenjem stope PDV-a", poručio je Maričić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:09