ISTANBULSKA KONVENCIJA

ČEKAJU LI HRVATSKU NA JESEN NOVI PARLAMENTARNI IZBORI? Istražili smo jesu li Plenkovićeve prijetnje vodstvu stranke samo blef ili je premijer ozbiljan

 
 Damjan Tadić / Hanza Media

Nitko iz HDZ-a u ovome trenutku ne može reći da će se na jesen održati prijevremeni parlamentarni izbori. Najviše što se u tome pravcu moglo čuti od naših sugovornika iz vrha stranke glasilo je da se “razmatraju sve opcije”, ili konstatacija da “ni jedna od vodećih stranaka u zemlji ne može sama formirati većinu, nego su osuđene na koalicije koje su više ili manje stabilne, pa su prijevremeni izbori kojima smo već svjedočili u ovim političkim okolnostima nešto što se ne može isključivati”.

Naši sugovornici, naime, ističu kako provociranje prijevremenih izbora ovisi o čitavom nizu okolnosti, pri čemu su odnosi unutar HDZ-a tek jedna od njih, ali ne i najvažnija.

Rušenje sustava

Prijetnja prijevremenim izborima koju je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrekao vodstvu stranke kada je otvorio raspravu o Istanbulskoj konvenciji te ju popratio konstatacijom da će, bude li rušio Vladu, on biti i taj koji će slagati liste, u većem dijelu HDZ-a se doživljava kao oblik pritiska na one dijelove stranke koji se protive ratifikaciji Konvencije.

- U ovom trenutku je najvažnije da se ratificira Istanbulska konvencija. Protivljenje ratifikaciji je usmjereno na HDZ, odnosno pokušaje da se politika stranke kreira izvan nje, izvan stranačkih tijela - kaže nam sugovornik iz Predsjedništva HDZ-a i podsjeća da je u Hrvatskoj bilo više političkih stranaka demokršćanskog usmjerenja, više katoličkih udruga, katoličkih poduzetničkih inicijativa, i sve su redom propale. Nastavlja kako udruga U ime obitelji želi imati politički utjecaj, ali ne žele biti politička stranka.

Sve te grupacije, na čelu s Crkvom, žele svoju politiku ostvarivati preko HDZ-a.

- HDZ-u bi ostavili da rješava probleme, da se bavi problemom Agrokora, da rješava problem Uljanika, umirovljenika i sve ostale, a sebi bi uzeli za pravo da stranci nameću ideološka opredjeljenja - kaže naš sugovornik, dodajući da bi po njima politička stranka koja je na izborima dobila povjerenje građana, koja ima svoju unutarnju organizaciju i tijela odlučivanja, valjda trebala suspendirati sva stranačka tijela i pustiti da Biskupska konferencija donosi politike koje će onda HDZ zastupati i provoditi.

- HDZ je prevažan za državu i ne može se dopustiti da se ruši kompletni politički sustav i dopustiti da se pretvori u nečiju političku ekspozituru - zaključuje osoba iz vrha stranke i napominje da si ovaj problem nisu osvijestili svi u stranci, pa čak ni u njenome vrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:37