PRENATRPAN ZATVOR

Čelnici HHO-a obišli splitski zatvor Bilice

 Joško Ponoš / CROPIX

SPLIT - Jaka ekipa Hrvatskog helsinškog odbora u petak je posjetila splitski okružni zatvor na Bilicama, instituciju koju već desetak dana trese prosvjed pritvorenika i zatvorenika koji odbijaju hranu nezadovoljni lošim uvjetima i predugim postupcima.

Bilice su već godinama u vrhu prenapučenosti među hrvatskim zatvorima, ravnatelj Tihomir Jakelić kaže da tamo trenutno boravi 269 ljudi, a zakonski maksimum trebao bi biti za 123 imena manji. - Jako smo prekapacitirani, ima soba u kojima boravi i deset osoba, a predviđeno je četiri, kaže Jakelić.

Čelnici HHO-a predvođeni predsjednikom Ivanom Zvonimirom Čičkom je osim razgovora s ravnateljem i obilaska svih zatvorskih prostora razgovaralo s više osoba koje "stanuju" na Bilicama, a najavljuju da je to tek početak, jer slijede slični obilasci i drugih zatvorskih ustanova.

- Prvo smo došli na Bilice baš zato što je ovdje u tijeku prosvjed, ne bih ga nazvao štrajkom glađu jer zatvorenici samo odbijaju hranu iz kuhinje, a hrane se u kantini. No, očito je situacija teška, ćelije su prepunjene, česti su zajednički sanitarni čvorovi, a splitski je zatvor rekorder u Hrvatskoj po dužini pritvora s prosječnih 420 dana.

Nažalost, dio odgovornosti za oduljivanje postupaka snose i odvjetnici sa svojim manevrima, ali i animozitet koji se stvara u javnosti kad neki uhićeni budu pušteni da se brane sa slobode, kazao je Čičak, napominjući da su do HHO-a stigli glasovi da bi prosvjed mogao eskalirati i u drugim zatvorima, navodno je čak bilo kontakata s "kolegama" u srpskom zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Obilazak Bilica pruža dovoljno dokaza za sve tvrdnje koje se mogu čuti od pritvorenika u prosvjedu, ali i od HHO-a: dovoljno je vidjeti deset ležajeva - odnosno pet na kat - u prostoriji veličine oko 25 četvornih metara, ili pak pootpadale pločice po ćelijama i kuhinji, te zapuštenost cijelog objekta kojega zaposlenici ipak uspijevaju održati urednim.

Nešto bolja situacija je u ženskom bloku u prizemlju, tamo ni u jednoj ćeliji nema više od četiri pritvorenice, a i sanitarni čvorovi su tamo nešto bolji, možda zato jer su tu nekad bile garsonijere u kojima su stanovali zaposlenici.

Predstavnici HHO-a - njih desetak - su obišli i ambulantu, a svim "stanarima" Bilica su podijeljeni i upitnici preko kojih će oni moći izraziti što ih tišti dok čekaju kraj suđenja. A da su i sami dijelom svjesni "odnosa snaga" svjedoči i isječak iz novina zalijepljen na vratima jedne ćelije u muškom bloku, s naslovom koji kaže: - Ako kradeš, a ne bi da te uvate - kradi na veliko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:56