UPOZORENJA

Centar za istraživanje mora: ‘Dojavite nam ugledate li ove meduze u Jadranu, izbjegavajte kontakt‘

U CIM-u ističu kako meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja, odnosno starenja

ilustrativna fotografija kompas meduze

 Thomas Lukassek/Alamy/Alamy/Profimedia/Thomas Lukassek/Alamy/Alamy/Profimedia

Rovinjski Centar za istraživanje mora (CIM), interdisciplinarni istraživački centar Instituta Ruđer Bošković, posljednjih dana zaprima učestale dojave o opažanju meduza uz obalu zapadne Istre. Iz CIM-a su u ponedjeljak potvrdili kako su na tom području identificirane četiri vrste meduza.

Riječ je o uhatom klobuku (Aurelia solida), hidromeduzi (Aequorea forskalea), morskim plućima (Rhizostoma pulmo) i kompas meduzi (Chrysaora hysoscella).

U Centru ističu kako meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja, odnosno starenja.

"Međutim, i takve meduze mogu opeći ako ih se uznemirava, zbog čega treba izbjegavati svaki kontakt s njima. U slučaju uboda, isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine, flaširanom vodom ili potezi poput grebanja samo će pogoršati ubod", savjetuju u rovinjskom Centru.

Potiču da se opažanja meduza, fotografije s lokacijom i procijenjenim brojem meduza dojave putem e-pošte na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili preko društvenih mreža @CIMrovinj.

Podsjetimo, posljednjih dana kod Rovinja je zamijećena kompas meduza, nakon čega su stručnjaci iz Centra za invazivne vrste upozorili znatiželjnike da ih ne dodiruju zbog njihovih žarnih stanica na lovkama. Savjetovali su da ukoliko dođe do dodira, opečeno mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji sprječava opeklinske promjene.

Kako su naveli u Centru za invazivne vrste, riječ je o vrsti meduze koja živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Mediteranskog mora, a karakterizira je žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas. Ova meduza može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do metar duljine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:41