KAO U SREDNJEM VIJEKU

ČETVEROČLANA OBITELJ VEĆ TRI I POL MJESECA ŽIVI BEZ STRUJE A HEP-u NISU DUŽNI NI LIPE Sud im ne dopušta ponovno spajanje, zimu će provesti u mraku

 Paun Paunović / Ilustracija / HANZA MEDIA

Prije sedam dana, 21. rujna, Općinski sud u Zadru, stalna služba u Benkovcu, donio je rješenje kojim se odbija prijedlog tužiteljice, 60-godišnje žene iz Sukošana, za određenje privremene mjere radi sprječavanja nasilja i nastanka nenadoknadive štete te zaštite zdravlja.

Iza te službene pravne formulacije i rješenja koje je donio sudac Zoran Vranković stoji nevjerojatna obiteljska drama jedne četveročlane obitelji, koja već tri i pol mjeseca živi bez struje, piše Slobodna Dalmacija. U 21. stoljeću, majka od 60 godina i dvojica sinova te njihova teško bolesna 80-godišnja baka, kojoj je nedavno obavljena operacija na srcu, desetak kilometara od Zadra, u srcu poznatoga turističkog mjesta, žive kao u srednjem vijeku, bez električne energije, bez tople vode, bez štednjaka i hladnjaka, kao građani drugoga reda.

Struja im nije isključena zbog duga, neplaćanja ili nečega što su kao potrošači sami skrivili. Isključenje je posljedica dugo godina narušenih obiteljskih odnosa, zbog kojih je kuća u kojoj obitelj živi zadnjih 18 godina sad predmet sudskog spora. Zadarska Elektra je, po nalogu onoga tko je upisan kao vlasnik dijela kuće gdje se nalazi elektrobrojilo, 12. lipnja ove godine isključila struju kompletnom objektu, čime je u mraku ostavila četveročlanu obitelj čiji je najstariji član teško bolesna baka.

Odmah idući dan, 60-godišnja žena podiže tužbu radi smetanja posjeda isključenjem električne energije u obiteljskom domu, u zgradi čiji je ona dugogodišnji suposjednik. Tražila je tad od suda da donese privremenu mjeru radi sprječavanja nasilja i nastanka nenadoknadive štete te zaštite zdravlja, kojom će joj se omogućiti privremeni nesmetani suposjed nekretnine gdje živi, a koji uključuje i posjed priključka na električnu energiju. Ukratko, privremena mjera kojom bi obitelji bila vraćena struja do okončanja drugog postupka oko same nekretnine. Od tad su održana dva ročišta, a na zadnjem, koje je bilo 28. kolovoza, sudac Vranković obavio je očevid na licu mjesta u Sukošanu i utvrdio kako obitelj tamo živi zadnjih 18 godina i kako nemaju drugog doma. U međuvremenu je tužiteljica nekoliko puta slala požurnice u kojima moli sud da odluči o privremenoj mjeri, piše Slobodna Dalmacija.

I onda, gotovo mjesec dana kasnije, 21. rujna, sudac donosi rješenje kojim se njezin zahtjev odbija, odnosno da se struja neće privremeno priključiti!

U obrazloženju te odluke sud "smatra da je preuranjeno zaključiti jesu li ispunjene pretpostavke za opskrbu električnom energijom" te kako se tužiteljica, ako već sad ima dokaze o korištenju građevine koji joj omogućavaju priključak, s tim može obratiti Elektri. Istodobno, navodi se dalje u rješenju, sud nalazi da je HEP, odnosno zadarska Elektra, bila ovlaštena postupati po nalogu onoga s kojim je u ugovornom odnosu, dakle da u isključenju struje nema nikakve protupravnosti.

Pojednostavljeno rečeno, sud upućuje ženu da može svoje pravo na struju ostvariti postupkom prema Elektri, a istodobno navodi da Elektra nije prekoračila svoje ovlasti time što im je isključila struju?!

A najčudnije od svega je što sudac u tom rješenju navodi kako je zahtjev tužiteljice potpuno neosnovan s obzirom da na katu kuće živi već 18 godina, iako ona pravo na stanovanje uopće nije dovodila u pitanje, već pravo na opskrbu električnom energijom.

Nakon ove odluke, obitelj nastavlja život bez struje. Žaliti se mogu, ali krene li žalba na viši sud, tu će trebati još nekoliko mjeseci da se donese odluka. Po svemu ovome vrlo je izvjesno kako će ova obitelj, u 21. stoljeću, u srcu urbanog naselja desetak kilometara od centra Zadra, zimu dočekati bez struje i tople vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:51