KUHARI VOLONTERI

Chef Mate Janković: ‘Mi nismo ničiji majmuni. Mi smo stvorili sustav, a sada nas pljuju‘

‘Mi ne smijemo biti sustav, mi moramo biti volonteri. Mi ćemo i dalje pomagati‘, najavio je Janković
Mate Janković
 Marko Miscevic/Cropix

Kuhari volonteri nastavit će kuhati za građen pogođene potresom dok god imaju zaliha, najavio je danas u programu N1 televizije chef Mate Janković. Istovremeno, u Petrinji je danas državna tvrtka Pleter počela s pripremom hrane.

Janković kaže da su se njegovi kuhari spontano organizirali i sami stvorili sustav.

- Mi smo spontano organizirani. Nakon nekog vremena, kad smo shvatili da nas nitko ne prati u sustavu, počeli smo ga stvarati. Namirnice su isključivo iz privatnih donacija koje smo mi kao udruga skupili. Crveni križ nam je nedavno prvi put ponudio 400 kilograma krumpira, a imamo dvije tone. Udruga ugostitelja je molila Crveni križ da im otključa vrata svog skladišta da bi mogle naše donacije tamo ići, rekao je Janković, no dodaje da nije važno čija je hrana.

Kaže da se državna firma pojavila tek nakon gotovo 15 dana.

- Mi ne smijemo biti sustav, mi moramo biti volonteri. Mi ćemo i dalje pomagati. Mi ćemo se sada povezati s nekim udrugama u Sisku i do isteka zaliha ćemo nastaviti kuhati. Zalihe su bile ogromne, kaže Janković.

Svaki dan se počinje kuhati već oko 7.30 ujutro, a sve traje do 20 sati navečer. Pripremaju se ručak i večera, a ponekad se priprema i ručak za sutra. Sve se iskoristi i nema bacanja, a donacije se strogo evidentiraju.

- Sve se papirnato vodi, za sve postoji papirnati trag, sve je zapisano i nema nikakvih malverzacija, to je sve čist posao, kaže Janković.

Osvrnuo se i na kritike vlasti.

- Prije svega, mi nismo ničiji majmuni. Oni to rade jer se vidi da sustav ne postoji, jer da postoji, državna firma bi bila prvi dan na terenu, robne rezerve bi bile isporučene i mi ne bi smjeli prići. Onda bi nas zvali kao volontere da se priključimo, a ne da stvorimo sustav. I onda nas pljuju. Prvo nas preuzima Crveni križ, čiji mi nismo volonteri, pa se kaže da previše kuhamo, pa nam se onda zahvali i kaže se da se kuha s namirnicama Crvenog križa, a sve smo mi to organizirali, zaključio je Mate Janković u programu N1 televizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:24