KADA ZVONE, A KADA ŠUTE

CIJELA HRVATSKA BRUJI O SUDSKOJ ZABRANI ZVONJAVE CRKVE U LASINJI Istražili smo kakva je situacija sa zvonima u ostatku države

Ako je umrlo dijete, zvoni se pet minuta, ako je umrla žena, zvoni se dva puta po tri minute, a ako je umro muškarac, zvoni se tri puta po dvije minute
 Josko Supic / CROPIX

Kada bi se velečasnog Ivicu Šoha, župnika virovitičke župe Sv. Leopolda Mandića, pitalo koliko bi dugo i koliko glasno trebala zvoniti crkvena zvona, odgovor bi bio nedvosmislen.

- Što glasnije i što dulje - smije se župnik Šoh i odmah naglašava da on kad je riječ o crkvenim zvonima ne može biti objektivan.

Na službenim stranicama župe koju vodi do najsitnijeg detalja je opisao kada zvone zvona, u koliko sati, koliko dugo i kojim tonom.

Sveta misa

- Zaljubljen sam u njihovu zvonjavu jer ona imaju i duhovnu vrijednost. Prate nas od našeg rođenja do naše smrti. Zvona su instrumenti, mogu svirati u različitim melodijama i danas mogu biti u potpunosti elektrificirani, odnosno pogodni za namještanje - naglašava župnik Šoh. Iako postoje različiti običaji po Hrvatskoj, crkvena zvona zvone uglavnom tri puta radnim danima. Ujutro u 6 ili 7 sati, u podne te u 18 ili 19 sati. U crkvi svetog Leopolda Mandića ima pet zvona, svako zvoni u različite dane i različitim tonom.

- To je zvonjava posvećena Anđeoskom pozdravljenju i zvonjava bi trebala trajati koliko traje i molitva, a to je oko tri minute. Preko tjedna zvoni se tonom Fis, za pokojne tonom Cis, a nedjeljom tonom E, a za pokojne tonom H - kaže župnik.

Nedjeljom se zvoni i prije svetih misa. Dakle, sat vremena prije, pola sata prije i neposredno prije svete mise. Najveće zvono zvoni sat vremena prije, 30 minuta prije svete mise zvoni srednje zvono, dok neposredno prije mise zvone sva zvona. Što se tiče samog broja zvona, župne crkve u Hrvatskoj uglavnom imaju po tri zvona. Koliko točno crkvenih zvona ima, nije poznato, no sigurno je da ih je postavljeno u više od 1500 crkvi i kapela. Ono srednje je gotovo uvijek posvećeno Blaženoj Djevici Mariji i ono zvoni preko tjedna. U nekim krajevima se to zvono naziva i ‘žensko’ zvono. Ono najveće posvećeno svecu župne crkve još se naziva i ‘muško’ zvono, najčešće zvoni nedjeljom i blagdanom, dok ono najmanje zvoni za sprovode.

Veličina zvona

U nekim krajevima zvona zvone i svaki sat. Primjerice, u 13 sati sva zvona otkucavaju jednom, u 15. minuti bat udari o zvono jednom, u 30. minuti dva puta, u 45. minuti tri puta, dok se u 14 sati čuje dvostruki otkucaj svih zvona. U nekim sjevernim krajevima petkom u 15 sati kao spomen na Isusovu muku posebno se zvoni velikim zvonom. Običaj za pogrebe i zvonjenje za mrtve su sljedeći. Ako je umrlo dijete, zvoni se pet minuta. Ako je umrla žena, zvoni se dva puta po tri minute, a ako je umro muškarac, zvoni se tri puta po dvije minute. Najveće zvoni za muškarca, srednje za ženu i najmanje zvono za dijete. U Primorju i Dalmaciji za mrtve bat udara u zvono svakih 5 sekundi, a ta mrtvačka zvonjava ili brencanje traje između 15 i 30 minuta. Crkvena zvona šute od velikog četvrtka do velike subote prije vazmenog bdjenja. Za vrijeme svečanosti i procesija zvona zvone od početka procesije do stupanja svećenika za oltar.

Kako zvone zvona po Hrvatskoj, ali i po široj regiji, možda i najbolje zna Ivan Bosilj čija je tvrtka ugrađivala zvona u više od tisuću crkava. Zvona su se ugrađivala i u brojne hrvatske katedrale, a svoje majstore su slali i u Australiju i Zambiju ili Grenadu, a geslo tvrtke je “crkveni zvonik je naš dom”.

- Veličina zvona ovisi o mogućnostima i veličini crkve. Župne crkve u Hrvatskoj uglavnom imaju tri ili četiri zvona. Ono najveće je teško pola tona, drugo oko 300 kilograma, treće oko 150 kilograma, dok je ono najmanje oko 100 kilograma - priča Bosilj.

Anđeoski pozdrav

Najstarije zvono u Hrvatskoj je ono iz 1266. i čuva se u šibenskom Gradskom muzeju, dok je ono iz 1299. u Supetarskoj Dragi na Rabu još uvijek aktivno. To zvono visoko je 88 centimetara i ima promjer od 68 centimetara. Najteže je ono u zagrebačkoj katedrali posvećeno Presvetom Trojstvu. Ima 6455 kilograma, visoko je 2,16 metara i ima promjer 2,18 metara. Katedrala ima ukupno 8 zvona, pet u sjevernom i tri u južnom tornju.

No, što je s onima koja su preglasna ili koja zvone cijeli dan, pitamo župnika Šoha.

- Onda se treba prilagoditi. Recimo za anđeoski pozdrav mi zvonimo u 7 ujutro, kada se ljudi danas polako bude, a ne u 6, kako je bilo nekada. Poslije 19 sati više u pravilu ne zvonimo, osim za velike blagdane - kaže župnik.

U nekim župama zvona zvone određenom melodijom
  • Najstarije zvono u Hrvatskoj je ono iz 1266. i čuva se u šibenskom Gradskom muzeju
  • Zvono iz 1299. u Supetarskoj Dragi na Rabu još uvijek je aktivno
  • Najteže zvono od 6455 kilograma u zagrebačkoj katedrali posvećeno je Presvetom Trojstvu
  • Radnim danom zvone tri puta dnevno u 6 ili 7, u 12 te u 18 ili 19 sati u čast Anđeoskom pozdravu.
  • U nekim sjevernim krajevima petkom u 15 sati kao spomen na Isusovu muku posebno se zvoni velikim zvonom
  • Zvona su instrumenti pa u nekim župama zvona zvone u određenoj melodiji
  • U Primorju i Dalmaciji za mrtve bat udara u zvono svakih 5 sekundi, a ta zvonjava traje između 15 i 30 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:31