NOVI PREVARANT

CIJELI DUBROVNIK BRUJI O 'PROFESORU' FIZIKE KOJI JE ZBOG KRIVOTVORENE DIPLOME DOBIO OTKAZ U zbornici nevjerica, ravnatelj na mukama, učenici zabrinuti

 Niksa Stipanicev / CROPIX, Tonci Plazibat / CROPIX

Tri je godine M. M. predavao u Pomorsko-tehničkoj školi u Dubrovniku s lažnom diplomom profesora fizike. To je ujedno prvi slučaj krivotvorene diplome u Dubrovniku.

Srednjoškolci budući pomorci ostali su zatečeni kad su shvatili da će nakon proljetnih praznika slušati predavanja kod drugog predavača, za kojim je, s obzirom na deficit struke, već počela potraga.

Izvanredni otkaz

M. M. je dobio izvanredni otkaz jer se provjerom njegovih dokumenata otkrilo da je priložio lažnu potvrdu i diplomu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

- Prema naputku Ministarstva obrazovanja, provjerili smo sve diplome naših djelatnika i slijedom toga je otkriveno da jedan djelatnik ima krivotvorenu diplomu. O tome smo izvijestili nadležno Ministarstvo, a djelatniku smo uručili izvanredni otkaz ugovora o radu. O svemu smo izvijestili i PU dubrovačko-neretvansku. Za nas je to bio istinski šok i nevjerica, nitko takvo što nije očekivao u našoj školi - rekao nam je ravnatelj dubrovačke Pomorske škole, prof. Antonio Lučić, čime je potvrdio gradske “ćakule” o tome kako je jedan od profesora dostavio lažni dokument kojim je “dokazao” kako ispunjava uvjet potrebne školske spreme.

Nitko od kolega iz zbornice i učenika nije dosad primijetio nikakva “odstupanja” na nastavi fizike koja je stručni predmet na kojem srednjoškolci stječu za pomorce nužna znanja. Lažni je profesor prije tri godine, nakon odlaska u mirovinu bivšega dugogodišnjeg profesora, na raspisani natječaj priložio krivotvorenu potvrdu i diplomu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Obavljenom provjerom je utvrđeno kako je riječ o “amaterski loše načinjenoj krivotvorini na kojoj ne samo da nisu odgovarali broj diplome ni službeni pečat visokoškolske ustanove, nego je navedeno kako ju je potpisao dekan PMF-a koji u vrijeme navodnog diplomiranja više nije bio na toj dužnosti”.

Dubrovačkim je školama oduvijek bio problem pronaći profesore njemačkog jezika, kemije i fizike/matematike, tako da će se novi profesor vjerojatno naći “posudbom” iz neke od gradskih srednjoškolskih ustanova.

Krivo vrijeme

- Vjerojatno ova lažna diploma svojedobno nije ni provjerena jer to nije bila zakonska obveza, ali i stoga što su u školi bili sretni zbog pronalaska nužnog prosvjetnog kadra. Ipak, Pomorska škola se ovaj put “spasila”, ali će morati po žurnom postupku učenicima naći novog, zamjenskog profesora - rekli su nam prosvjetari s kojima smo razgovarali o slučaju krivotvorine na spomenutom splitskom fakultetu gdje spomenuti “diplomac” uopće nije niti stigao do diplomskog studija inženjerske fizike. No, učenici Pomorsko-tehničke škole nisu primijetili ništa sumnjivo.

- Predmet je težak sam po sebi, jedan od najtežih, a profesor nam ga je nastojao približiti koliko se može. Nije bio nešto posebno strog, ali je tražio da pokažemo da smo učili - pričaju.

- Baš smo pegule! Kraj je godine, ima nas nekoliko koji moramo ispraviti ocjene. Tko će nam sad to rješavati, nemamo pojma. Navodno će dovesti ispomoć iz druge škole, ali tko zna kako će to izvesti kad svugdje nedostaje fizičara - zabrinuti su budući dubrovački pomorci kojima su se i roditelji uznemirili zbog ovog otkrića. Neki su navodno pokušali telefonski kontaktirati profesora, ali on je svima ostao nedostupan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:50