- A gledajte, ljudi se za Božić uvijek boje ostati žedni i gladni, tako da će posla uvijek biti u ovo vrijeme - kaže jedan trgovac vinom na Dolcu u subotnje jutro uoči blagdana.
I zaista, čini se tako, koliko vidimo. Mimoilazimo se s ljudima koji za sobom vuku kolica za kupovinu. Kupuju se janjci i odojci, ispred mesnica stvaraju se redovi. Navala je i na piliće, kiseli kupus, idu i čvarci. Koliko će ove godine platiti za gozbu koju tradicija nalaže, provjerili smo na ovoj najpopularnijoj zagrebačkoj tržnici. Provjerili smo cijene bakalara, mesa, delicija i povrća i usporedili ih s onima lani. Tradicionalna su, čini se, i poskupljenja.
Janjetina poskupjela
- Ma nemojte me ništa pitati, ne želim si kvariti slavlje - odmahuje Ankica rukom kad je pitamo što misli o ovogodišnjim cijenama, dok čeka red za janje.
Janjetina je lani bila gotovo tri eura jeftinija po kilogramu. Tada su ga Zagrepčani plaćali najmanje 13, najviše 18 eura. Ove godine, od šest mesnica koje smo obišli, jedna je najpovoljnija: cijeni kilogram 16,50 eura. Svi su ostali pak ujednačili cijene, i to na ravno 18,90 eura.
Lani smo zabilježili veće cjenovne raspone kada je riječ o odojku, od sedam do 13 eura. Ove godine, čini se, ipak je zavladao gotovo konsenzus među mesarima. Odojka gotovo svi cijene na 9, 10 ili 10,50 eura, među njima i mesar Neven. Ove godine nije zadovoljan prodajom, kaže.
- Prošle sam godine rekao novinarima da je godina srednja žalost, ove godine još je gore. Tržnica je prekasno otvorena - govori referirajući se na nedavnu sanaciju tržnice.
Pitamo ga očekuje li kasnije bolji posao.
- Gledajte, što god bilo kasnije, to ne mijenja što je sada. Ne radimo tri smjene, imamo ograničeno vrijeme ovdje, svaki sat je važan - poentira.
Bakalar rekorder poskupljenja
Idemo dalje, srećemo nasmijanu Anitu. Pitamo je što ono kuha ovaj Božić. Nabraja ovako: sarmu, francusku, bit će janjetine, zagrebački. Kupila je varaždinsko zelje za četiri eura, malo niže, domaću mrkvu za francusku kod kumice plaća tri eura. Želi imati najbolje sastojke za 11 članova obitelji kojima sama kuha.
- Meni vam je ovo toliki gušt, ne mogu vam opisati - smije se Zagrepčanka s punim kolicima.
Hodamo dalje i stižemo do malog štanda sa sušenim bakalarom. Prvo je mjesto gdje vidimo ovu deliciju, koja je i ove godine šampion u rastu cijene. Ove godine dosegla je trocifren iznos: kilogram je čitavih 100 eura. Prošle godine mogli ste ga kupiti za 65. Ima li kupaca, pitamo trgovca.
- Gledajte, uvijek ima tko hoće kupiti kvalitetan proizvod. Cijene su takve kakve jesu, a jeftinijeg iz industrijskog uzgoja ima u tržnim centrima - direktan je.
Na izlazu primjećujemo kako je velika navala na štandove koji prodaju perad. Domaće pile ovdje se trži za 3,30 eura, purica je 10, a zagorska purica 15. Istaknute su i cijene guske od 14 eura, a patka 11 eura. Zatekli smo Miru, koji u platneni ceker taman sprema puricu.
- Bilo bi to janje, ali što ćeš. Liječnik ne da više crveno meso, davna mi je godina proizvodnje. A žena i djeca se sa mnom solidariziraju, znaju da ne bih mogao odoljeti da je na stolu - smije se.
Nema sušenog bakalara u ribarnici
Zaputili smo se uz stepenice prema ribarnici. Ove godine, zanimljivo, u ribarnici nismo pronašli nijednog trgovca sušenim bakalarom. Trgovci su nas upućivali svojim kolegama, i tako u krug, međutim nismo ga našli. Kako to, pitamo jednog trgovca.
- Imali smo lani, ali, gledajte, to je skupo pa slabije ide. Ove godine smo zaključili kako nećemo uzimati - priznaje.
Pronašli smo svježi usoljeni bakalar za četvrtinu cijene od sušenog, 25 eura. Na štandovima su i orade i brancini, iznad njih su cijene od 13 eura. Hobotnica je, isto kao i prošle godine, 20 eura. Losos je 27 eura, gavuni se kreću između 14 i 16.
Spuštamo se do vanjske tržnice, koja je privremeno pod zidom zbog nedavnog urušavanja tržnice, podsjećamo. Najveći red je ispred štanda koji prodaje blitvu za tri eura, a pušlek raštike tek je 1,5 eura. Neizostavni krumpiri kreću se od jednog do dva eura, i bolje izgledaju skuplji, vidimo.
Napuštamo vrevu Dolca, kad ispred nas ugledamo Željku Fattorini, dugogodišnju HRT-ovu voditeljicu. Pitamo je kamo se zaputila?
- Pa na Dolac, ovo je najljepše vrijeme godine za obavljati kupovinu - zaključuje Fattorini.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....