SAMO ZA ONE DUBLJEG DŽEPA

CIJENE NEKRETNINA U SPLITU SKAČU U NEBO Stan u centru grada prodaje se za gotovo 600 tisuća eura, kvadrat stoji preko 5000 eura!

 
 Duje Klarić / Hanza Media

Tragajući za potencijalnim novim vlasnikom koji bi za stan od gotovo 116 kvadrata u zgradi na Matejuški koja je zaštićena kao kulturno dobro "iskrcao" 598.224 eura jedna je splitska obitelj, sukladno zakonu, ponudila pravo prvokupa gradskoj upravi koja se praktički automatizmom očitovala da je spomenuta transakcija ne zanima, piše Slobodna Dalmacija.

"Odbijenica" Službe za gospodarenje gradskom imovinom u srijedu će se naći na klupama lokalnih vijećnika koji bi trebali potvrditi takav stav Županiji i državi, a zapravo tržištu prepustiti trgovanje velikim stambenim prostorom na prvom katu kuće Tartaglia, čiju vrijednost vlasnici procjenjuju na spomenuti pozamašni iznos eura ili na gotovo 4,5 milijuna kuna.

O realnosti istaknute cijene svoj će stav iznijeti mogući kupci nekretnine na atraktivnoj lokaciji koja se, kako je navedeno u ponudi, sastoji od tri sobe, dnevnog boravka, dvije kupaonice, kuhinje i ostave, te čak tri pripadajuća balkona.

Iako smještaj objekta na Trumbićevoj obali 5, u prvom redu do legendarnog ribarskog mandrača, dobrim dijelom diktira cijenu metra četvornog, kao i status spomenika kulturnog dobra, ostaje otvoreno pitanje je li istaknuti iznos od 5166 eura, odnosno 38.283 kune za kvadrat ipak previsok.

U svakom slučaju, o tome će odlučivati zainteresirani za moguću akviziciju u zgradi staroj gotovo 90 godina u kojoj već postoje slični prostori koji se nude turistima kao luksuzne rezidencije.

Kuća Tartaglia građena je krajem 20-ih godina na parceli gdje je dr. Emer Tartaglia već imao svoju kamenu višekatnicu, tipičnog dalmatinskog stila izgradnje, a prvi susjed bio mu je Visko Jerković.

Kada se tadašnja gradska uprava odlučila za stvaranje nove vizure Splita na tom dijelu Obale (ne zaboravimo, samostan sv. Frane u susjedstvu i danas ima službeni lokacijski dodatak "na Obali", op.a.), između 1920. i 1930. godine podignut je blok kuća od franjevačkog samostana do Tomića stina.

Dio zemljišta bio je u vlasništvu dr. Tartaglie koji se odlučio podignuti novu obiteljsku nekretninu, a susjednu parcelu prodao je tadašnjoj Trgovačko-obrtničkoj komori. Na tom je terenu 1931. godine, prema projektu Hajdukova osnivača inž. Fabjana Kaliterne, izgrađeno sjedište te institucije čije sljednice, uključujući HGK-ovu Županijsku gospodarsku komoru, do danas koriste vrijedno zdanje podignuto u kamenu iz "kave" Sv. Nikola kod bračkih Selaca.

Sve spomenuto govori o povijesnoj, ali i aktualnoj dimenziji kuće Tartaglia u kontekstu lokacije na kojoj se nalazi, ali i o procjenama nekretnina pod Marjanom čija vrijednost skače nebu pod oblake, a mlade obitelji sve češće mijenjaju svoje splitske podatke na osobnim iskaznicama za prebivališta u Solinu, Kaštelima, Podstrani i ostalim okolnim sredinama.

Naravno, rijetko će tko od njih moći posegnuti u džep ili potpisati kreditno zaduženje da bi kupio stan na Matejuški, Mejama ili Bačvicama, ali cijene kvadrata ni u rubnim kvartovima više nisu toliko pristupačne kao što su bile prije pet ili 10 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:16