TOMISLAV DRUŽAK

Cijepio se i državni tajnik za sport, dozu dobio u prostorijama HZJZ-a, iz Stožera objasnili zašto

Družak je cijepljen u svojstvu zamjenskog člana Stožera za otklanjanje posljedica potresa, 10-ak puta je bio na Baniji
Tomislav Družak
 Josko Supic/Cropix

Tomislav Družak, državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta, također se cijepio protiv covida-19, doznaje Jutarnji list.

Ovaj 63-godišnji HDZ-ovac, bivši čelnik ukinutog Državnog ureda za sport, cijepio se, potvrđeno nam je, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu.

Zanimljiva je priča kako je Družak došao do cjepiva. Naime, u Petrinji su se cijepili neki članovi Stožera za otklanjanje posljedica uzrokovanih potresom budući da su bili stalno na terenu, pa se smatralo da su ugroženi i da bi ih trebalo cijepiti. Član tog Stožera je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina i on se cijepio. Međutim, Družak, koji nije član Stožera, također se cijepio jer je, tvrde sugovornici, bio desetak puta na Baniji kao zamjenski član. No, svi su se članovi Stožera cijepili u Petrinji, dok se on cijepio u Zagrebu.

Iz Stožera poručuju kako je poznato da je velika mobilizacija koja je uslijedila nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije predstavljala ozbiljan epidemiološki rizik za građane, kao i za žurne službe koje su im pomagale na terenu.

Zbog toga je, dodaju, uz predviđene prioritetne skupine određene u planu cijepljenja, odlučeno da se veća količina cjepiva preusmjeri na potresom zahvaćena područja, koje je ocijenjeno epidemiološki rizičnim.

„Stoga je dosad 8569 doza cjepiva utrošeno na području Sisačko-moslavačke županije, u najvećoj mjeri za lokalno stanovništvo. Manji dio upotrijebljen je za cijepljenje žurnih službi, koje su zbog potrebe svojih aktivnosti u kontaktu s građanima potencijalno predstavljale dodatni epidemiološki rizik za tamošnje stanovništvo. U tom kontekstu, cijepljeni su i neki od članova i predstavnika Stožera Civilne zaštite koji redovito borave u Petrinji, Sisku, Glini i na drugim područjima koja su pogođena potresom, ponajprije zbog epidemiološkog rizika koji su predstavljali višesatni sastanci Stožera, obilasci terena te druge intervencije”, pojašnjavaju iz Stožera.

Dodaju kako na sastancima Stožera sudjeluje velik broj ljudi, što su nalagale izvanredne okolnosti i nužnost da što prije pronađu rješenja za hitni smještaj i drugih žurnih potreba stanovnika potresom pogođenih područja.

„Zdrav razum je nalagao da se u takvim okolnostima poduzme što je moguće kako bi se spriječilo da zbog jedne zaražene osobe cijeli Stožer civilne zaštite ne završi u samoizolaciji. Da se to kojim slučajem dogodilo, danas bi mediji s pravom pitali zašto nisu cijepljeni članovi Stožera”, poručuju iz Stožera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:43