APSURD NAD APSURDIMA

Cijepljeni i bolesni, a normalno mogu na koncerte, utakmice...: ‘Nije to tako lako riješiti‘

Treba vidjeti kakvo će se rješenje naći na razini europskog sustava, doznajemo u AKD-u

Provjera covid potvrda u knjižnici

 Matija Djanjesic/Cropix

Ako se cijepljeni čovjek u međuvremenu razboli od COVID-a 19, a pritom nema niti savjesti, najnormalnije sa svojom EU digitalnom Covid potvrdom može obilaziti koncerte, sajmove knjiga, ulaziti u državne i javne institucije, posjećivati konferencije...

Taj napredni sustav digitalnih putovnica na razini EU-a i još 16 zemalja koje su mu se pridružile, naime, nije predvidio da se jednom izdana Covid potvrda može privremeno obustaviti ili suspendirati – čak niti u slučaju razbolijevanja - već ona, jednom kad je izdana, neprestano vrijedi do predviđenog datuma.

Pa tako oboljeli, ukoliko su cijepljeni, na ulazima gdje se traže potvrde samo pokažu svoj QR kod koji vrijedi, iako je čovjek bolestan te mu je propisana izolacija, a organizator neće moći detektirati da je čovjek u izolaciji čak i ako ga zatraži osobnu iskaznicu jer nema pristup podacima u kojima bi ta informacija bila zavedena.

Ovo su nam potvrdili i u Agenciji za komercijalnu djelatnost koja je izradila domaću aplikaciju za pohranjivanje digitalne covid putovnice COVID GO.

"Točno, trenutno ne postoji način kako bi se obustavile ili privremeno suspendirale izdane digitalne potvrde, no problema su svjesni i na razini EU Komisije u kojoj se razmatra kako će se to rješiti", doznajemo iz AKD-a.

Mogućnost suspenzije potvrda tako u samom početku uopće nije bila zamišljena, vrlo vjerojatno jer se računalo kako dostupna cjepiva protiv bolesti uspješno štite ne samo od hospitalizacija i smrti već i od zaraze, no u posljednje vrijeme koronavirusom zaražuje se sve veći broj i cijepljenih osoba pa je doista neobično da Komisija još nije osmislila način kako doskočiti ovom problemu.

"To, nažalost, nije tako lako rješiti. Trenutno je stvar takva da cijepljena osoba, kad ostvari pravo na digitalnu potvrdu, sama inicira njeno izdavanje i pritom daje dopuštenje za obradu podataka, u mjeri u kojoj je ta obrada potrebna. No, da bi se potvrde privremeno suspendirale, mi bismo od nekoga trebali dobivati podatke o osobama koje su stavljene u karantenu te potom gledati imaju li te osobe izdane digitalne potvrde, a to bi se vrlo vjerojatno smatralo prekomjernim prikupljanjem podataka. Dakle, treba vidjeti kakvo će se rješenje naći na razini europskog sustava", doznajemo u AKD-u.

Na razini europskog sustava dosad je izdano oko 800 milijuna digitalnih potvrda, a kad je u pitanju Hrvatska, 2.3 milijuna jedinstvenih osoba dosad je generiralo tri milijuna potvrda.

Iz AKD-a poručuju da su osobe u izolaciji, iako su cijepljene, dužne poštivati odredbe HZJZ-a prema kojoj im je zabranjeno napuštanje doma te da, u slučaju da budu zatečene u kršenju propisa, mogu odgovarati.

Naravno, ukoliko ih uhvate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:37