OD SUTRA OPET

Čik-pauze poslodavca koštaju 13.150 kuna po pušaču godišnje

Od sutra se opet neće smjeti pušiti u većini hrvatskih kafića

ZAGREB - Čak 484 milijuna paketića cigareta popušili su hrvatski pušači tijekom jedne godine. To znači da u prosjeku svaki godišnje popuši oko 9700 cigareta, a za to utroši oko 39.000 minuta ili 650 sati, ili gotovo mjesec dana života, ili 2,5 radna mjeseca. Za to vrijeme pušači bi mogli čak dva sata dnevno provesti u teretani ili pročitati 100 strana dobre knjige.

Crne brojke

Kad bi se službenim brojkama dodale kutije kupljene na crno, vjerojatno bi se udvostručili podaci o popušenim cigaretama.

Drugo, svaki bi pušač uštedio oko desetak tisuća kuna svake godine i za deset mogao bi kupiti pristojan automobil.

Podaci i hrvatski i svjetski, jasno govore zašto su Amerikanci davno krenuli u rat protiv cigareta. U SAD-u su izračunali da su pušači 30 posto manje učinkoviti od nepušača. U hrvatskom primjeru to bi značilo da su pušači koji ne poštuju zakon, a poslodavac im to tolerira, plaćeni čak 13.150 kuna godišnje za svoje čik-pauze umjesto za rad, dakle, dvije i pol prosječne plaće!

Amerikanci, kao pioniri zabrane pušenja u javnim prostorima davno su shvatili da cijena liječenja kod pušača vrtoglavo raste, pa što preko poreza stigne u proračun puno se brže potroši za liječenje. Primjerice, u hrvatski proračun godišnje od cigareta stigne oko tri milijarde kuna. No, istodobno se za liječenje pušača potroši najmanje 2,5 milijardi kuna. Kad bi se dodali i troškovi pojačanog liječenja pasivnih pušača, taj bi iznos značajno prelazio “pušačke” kune koje pune proračun.

Milijunski poticaji za duhan

Na plodnom tlu sadi se duhan umjesto voća i povrća. Da se na 5000 hektara polja duhana u Hrvatskoj zasade jabuke, mogli bismo ih proizvesti 150.000 tona godišnje umjesto sadašnjih oko 30.000 tona, što znači da bi se godišnja proizvodnja upeterostručila! Jabuke više ne bismo morali uvoziti, a još bismo i zaradili na izvozu. I ministar financija Ivan Šuker bi uštedio jer bi u proračunu imao 50 milijuna kuna više, koliko se godišnje isplaćuje kao poticaj za uzgoj duhana.

Potpuna zabrana do ulaska u EU

Unatoč očitoj šteti od pušenja Hrvatska se još koprca u civilizacijskoj neizbježnosti pa Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, ili jednostavnije rečeno zakon o nepušenju, u petak ponovno kreće u život nakon što ga je ministar zdravstva prošle jeseni suspendirao na šest mjeseci. Koliki će mu životni vijek biti ovaj put teško je prognozirati. No, sigurno je da će hrvatski sistem hoću - neću tako važne odluke prestati najkasnije za dvije godine, bude li Hrvatska ušla u EU. Prema najavama, tada će stupiti na snagu potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima.

ZAGREB: Ventilacija zbog stalnih gostiju

Dim cigarete još će danas sigurno stanovati u zagrebačkim lokalima, no od petka samo će rijetki, uglavnom oni do 50 metara četvornih, i dalje moći primati goste pušače.

Jedan od takvih je kafić Cica u Tkalčićevoj, čiji je vlasnik uložio oko 25.000 kuna u novu ventilaciju. Na taj potez nisu se odlučili zbog Zakona o zabrani pušenja, nego zbog gostiju.

- Prostor je mali i kad se puši, užasno je zadimljen. Ventilaciju samo ponajprije ugradili zbog ekipe koja dolazi i koja se dosad gušila u dimu - kaže konobar Borna Bursač.

Ipak, neki su, poput vlasnika Floresa, vrijeme prilagodbe iskoristili za potpunu zabranu pušenja u kafiću. (T. Mamić)

RIJEKA: Ulaganje im se ne bi isplatilo

Mnogi riječki ugostitelji koji imaju mogućnost sami odlučiti hoće li biti pušački, ipak su odlučili zabraniti cigarete. Razlog nije povećana briga za zdravlje, već je striktno financijske naravi. Primjerice, u kafiću Ferrari ističu da su odlučili biti nepušački jer im je investiranje u ventilaciju preskupo, a 2012. će ionako na snagu stupiti potpuna zabrana. Upravo zbog toga odlučili su riskirati i igrati na kartu terase na kojoj imaju i grijače za hladnije mjesece. Slično je i u Pomeryju na riječkom Korzu, gdje se nisu ni zamarali s mjerenjem kvadrata već su za prvu ruku odlučili biti nepušački kafić. O eventualnim ulaganjima u ventilaciju odlučit će na jesen, kada malo zahladi. (L. Benčić)

SPLIT: Tko ide u kafić po zdrav život?

Tko to ide u kafić po zdrav život - pita se Frane Krnić, vlasnik kafića Borsalino koji je kao i mnogi drugi vlasnici lokala u Splitu nezadovoljan skorom primjenom zakona o zabrani pušenja.

- U kafiće ljudi dolaze zapalit uz kavu i novine. To je naprosto ritual - kazuje Krnić kojeg posebno ljuti što nadležni nisu vlasnicima kafića dostavili brošure s jasnim uputama kako trebaju postupati. Gosti kafića podijeljenih su mišljenja. - Dosta je bilo terora, dima i smrada. Ugledajmo se na civilizirane zemlje u kojima nitko nema pravo trovati i ugrožavati druge - kaže Marijana Rakić. (M. Rajčić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:21