UZ POMOĆ VUKELIĆA I VIDOŠEVIĆA

ČIME JE ZASLUŽIO DOMOVNICU? Putinov maser dobio hrvatsko državljanstvo po Vidoševićevoj molbi

    AUTOR:
    • Boris Orešić

  • OBJAVLJENO:
  • 01.04.2019. u 13:20

Maxim Shemetov / REUTERS

 

Ruski poduzetnik K. G., blizak predsjedniku Vladimiru Putinu, postao je 12. lipnja 2007. hrvatski državljanin na temelju preporuke Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koje je dva tjedna prije, 29. svibnja iste godine MUP-u poslalo mišljenje kako postoji interes za Republiku Hrvatsku da ga se primi u državljanstvo.

U obrazloženju MUP-a koje potpisuje tadašnji ministar Ivica Kirin navodi se kako je V.G.-u hrvatsko državljanstvo dodijeljeno na temelju članka 12. Zakona o hrvatskom državljanstvu. Ta zakonska odredba omogućava strancima privilegirano stjecanje državljanstva po preporuci nekog državnog tijela, najčešće ministarstva. Javnosti je poznato da su na taj način hrvatske putovnice stekli neki poznati sportaši, poput Nikolaja Pešalova, Eduarda da Silve i Garija Kasparova, no manje su poznata imena poduzetnika pa se godinama nagađa da su hrvatskim državljanstvom počašćeni i neki krajnje sumnjive reputacije.

Pomoć ministara

Potpuno je nejasno koji je to interes hrvatska država imala od primanja V.G.-a u status svog državljanina, no očito su mu na tom putu najviše pomogli tadašnji ministar gospodarstva i obrane, danas pokojni Branko Vukelić, i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Prema dokumentima kojima raspolaže Jutarnji list, Vukelić nije otprve uslišao Vidoševićevu molbu da V.G.-u odobri privilegirano državljanstvo. Samo godinu dana prije, 7. veljače 2006., Vukelić Vidoševiću piše kako ne vidi uporište temeljem kojeg se može zaključiti da bi primanje tog ruskog državljanina bilo od interesa za Hrvatsku. Nakon godinu dana Vukelić je iz nepoznatih razloga promijenio mišljenje i Kirinu preporučio da potpiše državljanstvo V.G.-u.

Kako ne postoje jasni kriteriji za izdavanje privilegiranog državljanstva, može se nagađati da u odlučivanju o svakom pojedinom zahtjevu ključnu riječ ima politika. U zadnjih pet godina, od početka 2014. do kraja 2018., prema posljednjim MUP-ovim podacima na taj je način domovnice steklo 157 osoba. Objavljen je i podatak da su od 2000. do 2017. privilegiranim putem državljanstvo dobila 784 stranca, od kojih je 66 Rusa, za koje vrijedi nepisano pravilo da svaki malo imućniji biznismen iz te velike države mora imati državljanstvo barem još jedne europske zemlje, po mogućnosti članice EU, kako bi u drugu domovinu mogao skloniti sebe, svoju obitelj i barem dio imovine u slučaju da mu u Rusiji krene po zlu. Poznato je da su se od 90-ih godina prošlog stoljeća do danas brojni ruski tajkuni i oligarsi uzdizali prvenstveno uz blagoslov politike, ali su isto tako mnogi i preko noći padali u nemilost moskovskih vlastodržaca.

Među takve - koji danas mogu biti gore, a već sutra dolje - očito se može ubrojiti i široj javnosti nepoznati hrvatski državljanin V.G. koji je te 2007., kada je dobio hrvatsko državljanstvo, u Moskvi radio kao potpredsjednik banke Sjeverni morski put. U svojoj biografiji navodi kako ima četiri ordena moskovskog patrijarha Alekseja II.

Poslovni svijet

Također ističe kako je 1981. u Lenjingradu, današnjem Sankt Petersburgu, stekao diplomu građevinskog inženjera, a tri godine kasnije u istom gradu na Medicinskom učilištu završava i studij medicinske masaže te idućih pet godina radi kao maser u gradu Suhunimiju u pokrajini Abhaziji. Navodno se masažom bavio i prije, a poznat je i pod nadimkom Putinov maser jer se njih dvojica znaju još od mladih dana, kada su u Sankt Peterburgu trenirali džudo.

Bliskost s Putinom bivšem je maseru otvorila vrata poslovnog svijeta u kojem karijeru gradi od 2000. godine, kada je njegov stari znanac došao na čelo Rusije. U javnosti se nagađalo o njegovoj upletenosti u neke sumnjive poslove i povezanosti s drugim ruskim tajkunima koji nisu na dobrom glasu. U Hrvatskoj se spominjao kao jedan od investitora u obnovu vile Katino i gradnju luksuznog resorta uz samu morsku obalu u Luci Šipanskoj na otoku Šipanu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo