VELIKA ŠKRTICA

Čini vam se da je hrana pečena na starom ili lošem ulju? Možete to prijaviti

‘Ne postoji propis za korištenje ulja, već ugostitelji imaju obavezu samokontrole po načelima HACCP-a‘

Ilustracija, prženje

 Salvatore Massara/Panthermedia/Profimedia
‘Ne postoji propis za korištenje ulja, već ugostitelji imaju obavezu samokontrole po načelima HACCP-a‘

Može li se inspekciji prijaviti sumnja da neki restoran jelo peče na starom ili lošem ulju?

Može, iako su takvi slučajevi vrlo rijetki, a u 2021. godini, prema podacima Državnog inspektorata, zaprimljena je samo jedna takva prijava, za koju se na kraju utvrdilo da je neutemeljena.

Kako su nam pojasnili u Inspektoratu, u nadležnosti sanitarne inspekcije ne postoji propis kojim se uređuje način korištenja ulja za prženje, već je to na razini EU riješeno time što ugostitelji imaju obvezu samokontrole načela HACCP-a u svim fazama u lancu hrane, a tu samokontrolu provode sami ili koriste vodiče EU.

Kod prženja je najveća opasnost od pojave akrilamida prilikom prženja hrane na temperaturama iznad 120 stupnjeva i pri niskoj vlažnosti, a ugostitelji su obvezni utjecati na što manju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 22:01