TRAŽE 30.000 KUNA

ČISTOĆA ME TUŽI ZBOG OBJAVE NA FEJSU 'Jasno sam izračunao da je odvoz smeća preskup i sad me optužuju za narušavanje časti i ugleda'

 
 Varazdinski.hr

Problemi hrvatskih građana vezani uz odvoz smeća su na vrhuncu. Dok Zagrepčani prosvjeduju, u Varaždinu su stvari otišle i korak dalje.

Prošli je tjedan na varaždinskom Općinskom sudu započeo sudski proces za koji se u većoj sudskoj dvorani tražila stolica više. Privatna tužba gradske komunalne tvrtke Čistoća protiv uglednog sveučilišnog predavača s dva desetljeća dugom znanstvenom karijerom, Matije Mikca, izazvala je dosad neviđeni interes varaždinske javnosti za jedan sudski proces. Čistoća, čiji je direktor Davor Skroza, od znanstvenika, zbog navodne nematerijalne štete, “narušene časti i ugleda”, sudskim putem traži 30.000 kuna.

Tablice

Krimen Matije Mikca je, navodi se u tužbi, što je “objavom neistinite i paušalne informacije neopravdano i neosnovano povrijedio pravo na ime i čast tužitelja”.

Što je to magistar znanosti objavio, a što je povrijedilo čast gradskog komunalca? Profesor informatičke grupe predmeta na varaždinskom Sveučilištu Sjever na Facebooku je Varaždincima predočio matematički precizne tablice prema kojima se vidi da bi cijena prikupljanja i odvoza otpada trebala/mogla biti znatno niža od prosječnih 70-ak kuna - a neki plaćaju i dosta više - koliko naplaćuje Čistoća. Tereti ga se da “poziva na linč”, “optužuje za varanje, krađu i pljačku”, “prikazuje tvrtku kao pljačkaša” i time zloupotrebljava slobodu izražavanja...

- U Varaždinu su cijene odvoza smeća znatno skočile, a papir i plastika se bespotrebno odvoze dva puta mjesečno. Tu sam se prvi put ‘umiješao’. Govorili su da je količina odvoza bazirana na prethodnim razdobljima, pa sam potražio te brojke. One sugeriraju da se po domaćinstvu mjesečno generira manje od 6 kilograma papira i plastike. Bilo mi je nelogično zašto kuća mora plaćati odvoz 240 litara zbog šest kila? Osobno sam izvagao svoj odbačeni papir u mjesec dana. Imao sam 6,5 kg, što je vrećica na dnu kante - prepričava Matija Mikac uvod onoga što je završilo tužbom.

Uporan i metodičan informatičar nastavio je propitkivati račune, ali bez službenih odgovora, no ipak je uskoro izračunao da bi Varaždinci odvoz smeća po kućanstvu trebali plaćati 40-ak kuna.

Bunt je u Varaždinu bio sve veći pa je osnovana i Facebook grupa “Varaždinsko smeće”, u kojoj su građani pisali o svojim iskustvima, a izračuni Matije Mikca poslužili su im kao dokazi da se može plaćati manje.

Inspirirani tim izračunima, administratori grupe organizirali su prvo jedan, slabije posjećeni prosvjed, a uskoro i drugi, ispred varaždinske Gradske vijećnice, na kojemu se okupilo nekoliko stotina ljudi. To je, za inače prosvjedima nesklone sjevernjake, bila respektabilna brojka.

- Na prosvjedu su počeli licitirati s mojim imenom, da sam napravio nekakve studije, a nije tako. Samo sam nekaj izračunao i objavio. ‘Ako si tu, dođi’, pozivali su. U svom sam govoru odmah naglasio da nisam stručnjak, ali s brojkama sam sigurno stručan. Konkretno sam rekao: ‘Ljudi, ako u jednoj kući plaćamo 20 kuna više nego što bismo mogli, to znači da komunalnoj tvrtki, temeljem odluke Grada, u kasicu uplatimo gotovo 150.000 kuna mjesečno’.

Tužba

Govor je trajao 15-ak minuta, postoji video zapis. Taj je govor, uz neke Facebook objave, bio povod Čistoći da me tuži. Moje izjave, primjerice iz grupe ‘Varaždinci za Čehoka’, totalno su izvučene iz konteksta, izrezani su dijelovi rečenica... Nekolicina nas je pozvana u Gradsku vijećnicu na sastanak. Na tom sam sastanku skroz razočarano skužio da Grad funkcionira kao dječji vrtić - govori.

Budući da su ostali bez odgovora na bilo koje od 70 uručenih pitanja - među kojima je i pitanje zašto Čistoća, uz ivanečki Ivkom, jedina naplaćuje PDV u iznosu od 25%, iako je on u cijeloj Hrvatskoj 13% - Varaždinci su po sastanku organizirali novi prosvjed, nakon čega je uslijedila gradska odmazda i tužba Čistoće. Da je protiv njega podnesena tužba, Matija Mikac saznao je slučajno.

- Mailom sam primio obavijest o novoj poruci službe e-građani o ‘promjeni u pravnom postupku’. Kakvom postupku?! Ispalo je da me još u veljači Čistoća tužila, ali su kasnije tužbu povukli - govori. Samo koji mjesec kasnije Čistoća je iznova tužila Matiju Mikca, tek s minimalnim dopunama. - Nazvali su me prvakom građanskog neposluha?! Redovito plaćam račune, a na prosvjedu nisam ni podignuo ton. O tome sam pisao u grupi pa su tužbu dopunili da sam ih dodatno uvrijedio jer sam objavio da su me tužili i citirao ih - govori.

Donacije

Istovremeno s tužbom dogodila se, za Matiju Mikca, umnogome spornija stvar. - Saznao sam da je Zlatan Avar, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, poslao tajno pismo mojemu poslodavcu, Sveučilištu Sjever. Od poslodavca sam tražio da mi kaže o čemu se radi, ali nisam dobio odgovor, pa sam pitao Grad. Odgovor je stigao već u 7 sati drugog jutra. Čitam i ne vjerujem. Potpisnik nedugog pisma je zamjenik gradonačelnika Čehoka, Zlatan Avar, a u njemu se traži da im se ‘javi što misle poduzeti u vezi izjava Matije Mikca jer ćemo u protivnom morati razmotriti gradske donacije Sveučilištu’. To nije spriječilo Matiju Mikca da nastavi, štoviše. - Znam s brojkama, znam čitati dokumente i znam da nas muljaju - decidiran je.

Tihog, ali na papiru “glasnog” znanstvenika, pokoji je gradski čelnik i direktor gradske tvrtke pozvao da “se nađu”. - Rekao sam da nema problema, ali uz prisustvo člana grupe, odvjetnika Hrvoja Petrića. Nije mi padalo na pamet nalaziti se nasamo i tako se kompromitirati. Čim su spomenuli sastanak nasamo, pred očima sam imao fotografiju sebe s njima u medijima lojalnima Gradu i Čistoći. Nazovite me paranoičnim, ali uvjeren sam da je namjera bila diskreditirati me - zaključuje Matija Mikac.

Obračun PDV-a smo pojasnili u medijima

Direktoru Čistoće Davoru Skrozi postavili smo desetak pitanja vezanih uz tužbe protiv Matije Mikca. Osnovno je bilo - što je i kako točno u napisima Matije Mikca povrijedilo ugled i čast Čistoće u javnosti? Davor Skroza za Jutarnji je odgovorio: - Ne možemo komentirati postupak koji je u tijeku pred općinskim sudom u Varaždinu. Također ne možemo raspravljati o kuloarskim pričama, a sva pojašnjenja vezana uz obračun PDV-a nekoliko smo puta javno objavili u medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:44