KAOS

CJELONOĆNI CIRKUS U SABORU Rasprava o izmjenama Poslovnika počela oko ponoći, oporba krenula u rat stankama do jutra, padale su i teške riječi

Live stream iz Sabora je na samom dnu članka
 TV Sabor

Nekoliko klubova zastupnika zatražilo je u četvrtak navečer nešto prije ponoći stanke u Saboru kako bi govorili o aktualnoj političkoj situaciji, uoči rasprave o promjeni saborskog Poslovnika kojima se predlaže drugačiji način uređivanja tog instituta, nakon čega je Mostov Miro Bulj izašao za govornicu s flasterom na ustima.

Bulj je sa zalijepljenim flasterom šutio minutu, a potom poručio "nećete nam zabraniti govoriti uvođenjem flaster Poslovnika".

Za izmjene Poslovnika kazao je da umanjuju prava i zabranjuju govor zastupnicima te ga podsjećaju na totalitarna vremena. Dodao je da to nije samo slučaj sa saborskim zastupnicima već i s novinarima, spomenuvši novinare HRT-a Tihomira Dujmovića, Maju Sever i Milorada Šikanjića.

Pozvao je da se zbog demokracije i slobode govora rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika prebaci na petak.

Gordan Maras (SDP) ustvrdio je da je vladajućima rasprava o Poslovniku samo pitanje forme, a ne želja za povećanjem kvalitete rasprava. "To su gluposti. Želja je da naprave rasprave kakve će njima odgovarati", kazao je.

U nadi da će razum prevladati, Maras je također apelirao da se rasprava o Poslovniku prebaci na petak.

Apeli zastupnika nisu naišli na plodno tlo i rasprava o promjeni saborskog Poslovnika počela je oko ponoći, a Bulj je u novom istupu najavio da će Most tražiti nove stanke sve do jutra kako bi isforsirali raspravu o Poslovniku u prijepodnevnom terminu. Potpredsjednik Sabora Željko Reiner u replici mu je kazao da se on konstantno poziva na narod iako je dosad vodio iznimno malo ozbiljnih rasprava, već je prvenstveno, kako je kazao, replicirao drugima, koristeći pritom razne doskočice.

Nedugo potom politički tajnik Mosta Nikola Grmoja oko 20 minuta nakon ponoći zatražio je stanku, a u zahtjevima su mu se pridružili i klubovi Živog zida i SDP-a, obrazlažući zahtjeve 'aktualnom političkom situacijom'. Predsjedavajući Milijan Brkić im je stanku odobrio.

'Nećete nas ušutkati'

Inače, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Željko Reiner, predstavljajući izmjene Poslovnika, istaknuo je da je smisao da se doprinese kvaliteti i dinamici saborskih rasprava, dok je oporba izmjene nazvala "silovanjem demokracije" i poručivala "nećete nas ušutkati".

- Smisao promjena Poslovnika je da se doprinese kvaliteti i dinamici rasprava, a posebno želimo potaknuti rad u saborskim odborima i da plenarni rad bude kruna onoga što se izbistrilo na odborima, kazao je Reiner.

Izmjenama se uređuju replike koje se skraćuju s dvije na jednu minutu te uvodi da zastupnik po točki dnevnog reda može replicirati najviše tri puta. Za zlouporabe povrede poslovnika propisuje se trajanje od pola minute, a na drugačiji način uređuje se i institut stanke na način da se se obrazloženje stanki pomiče u termin između 13 i 14 sati, pojasnio je Reiner.

- Time se ni u kom slučaju, kako to neki misle, ne ograničava pravo govora zastupnika već se nastoji potaknuti zastupnike da izraze stavove, mišljenja i prijedloge kroz pojedinačne stručnije rasprave, istaknuo je.

Potrebu izmjena Poslovnika potkrijepio je i brojkama prema kojima je u devetom sazivu bilo preko 12.400 replika i odgovora na repliku a svega 690 pojedinačnih rasprava. - Brojke govore zašto nam narod daje ocjenu 1,9 , najnižu do sada, rekao je Reiner.

Sjednica je nastavljena pola sata nakon ponoći, a za govornicu je prva izašla Ines Strenja Linić u ime Mosta koja je govorila o policijskom tretmanu azilanata.

Nakon nje su Ivan Pernar i Gordan Maras u ime svojih klubova apelirali na odgodu rasprave do jutra, iznoseći kao jedan od argumenata i službenike u Saboru koji su na izmaku snaga jer su na radnom mjestu od četvrtka ujutro.

U nastavku su uslijedile preostale replike na uvodno izlaganje Željka Reinera o prijedlogu izmjena Poslovnika, a zatim se prešlo na raspravu po klubovima, a prva je govorila Marija Jelkovac u ime Kluba HDZ-a, na čije je izlaganje također uslijedio niz replika.

Nakon što je iscrpljena lista replika na izlaganje Marije Jelkovac, klubovi Mosta, SDP-a i Živog zida u 1:36 zatražili su novu stanku, a predsjedavajući Milijan Brkić ju je odobrio.

U 1:50 sjednica je nastavljena, predsjedanje je preuzeo Željko Reiner, a riječ je prvo dao Anti Praniću koji je u ime Kluba Mosta govorio o stanju u javnoj upravi, što je bila tema zbog koje je zatražio stanku.

U ime SDP-a ponovno je riječ uzeo Gordan Maras, tvrdeći da je na djelu parlamentarno nasilje i iznova apelirajući na odgodu rasprave, a odgodu je zatražio i Pernar iz Živog zida.

Predlagatelj i predsjedavajući

Zastupnik Mosta Robert Podolnjak tvrdi da je povrijeđen Poslovnik zbog činjenice da sjednicu trenutno vodi Željko Reiner, koji je ujedno i predlagatelj teme o kojoj se trenutno raspravlja, no Reiner je taj prigovor odbio, a nakon dodatnog Podolnjakovog argumentiranja uputio ga je da se obrati Odboru za Ustav.

Sa sličnim se prigovorom javio i Maras, no Reiner je tu već počeo gubiti živce pa je uslijedio kraći verbalni okršaj.

Javio se i Miro Bulj, zahtijevajući stanku i tvrdeći da se trenutno raspravlja o temi čiji predlagatelj sjedi u stolcu predsjedavajućeg te da nema uvjeta za nastavak sjednice. Reiner mu stanku ne želi dati tvrdeći da predlagatelj može, ali i ne mora govoriti o temi koju predlaže te da se često događalo da predlagatelj nije obrazlagao.

Vilibor Sinčić je došao na ideju da Reiner kao predsjedavajući, u situaciji kada ga netko kao predlagatelja upita za neko pojašnjenje točke koju je predložio, samog sebe pozove pa da napusti predsjednički stol, ode na svoje zastupničko mjesto, uzme riječ, da pojašnjenje, a zatim se vrati za predsjednički stol, zahvali samom sebi i nastavi voditi sjednicu. Reiner je na to rekao da bi to bio cirkus.

Anka Mrak Taritaš kaže da je ovo idealna situacija da se nedoumica, koja je sada iskrsnula, riješi izmjenama Poslovnika.

Uslijedilo je novo nadvikivanje i zahtjevi za stanku, a zatim se javio Grmoja s tvrdnjom da nema uvjeta za održavanje sjednice.

Šta pričaš, Maras?

Ivan Šuker se također javio s povredom Poslovnika tvrdeći da oporba ne razumije što u Poslovniku zapravo piše. Rekao je i da je predlagatelj zapravo Odbor za Ustav, što je izazvalo novu svađu i nadvikivanje.

- Šta pričaš, Maras?, viknuo je Šuker tvrdeći da se ovakve situacije događaju često i da će, ako Reiner poželi govoriti kao predlagatelj, doći drugi potpredsjednik i zamijeniti ga za predsjedničkim stolom.

- Pa neka dođe, odgovorio mu je Maras, a zatim su uslijedila nova nadvikivanja oko stanke koju Reiner ne želi odrediti jer za nju nema poslovničke mogućnosti.

- Ajmo se smiriti, rekao je Reiner i dao riječ Viliboru Sinčiću da govori u ime Kluba, no Sinčić je stao za govornicu i rekao da sukladno Poslovniku poziva predlagatelja da mu pojasni jednu odredbu prijedloga te da neće nastaviti s raspravom dok mu ne odgovori predstavnik predlagatelja.

Uslijedila je svađa Šukera, Marasa, Bulja i ostalih, a Sinčić je ponovio da zahtijeva obrazloženje predlagatelja, na što su iz klupa počeli vikati da je ovo cirkus.

- Sabor ima pet potpredsjdnika, zašto je samo jedan na raspolaganju i zašto se uopće u ovo vrijeme raspravlja o ovoj temi?, upitao je Sinčić i zašutio, dok je u pozadini počelo novo nadvikivanje.

- Napravili ste cirkus od Sabora, dobacio je Bulj, dok je Sinčić nastavio šutke stajati za govornicom i listati papire koje ima uz sebe.

- Mislim da se gospodin predlagatelj neće pojaviti pa ću nešto ipak reći, izjavio je Sinčić i odlučio ipak iznijeti svoju raspravu u ime kluba u kojoj se žestoko usprotivio predloženim izmjenama Poslovnika.

Baukova ponuda i 'podvojena ličnost'

SDP-ovac Arsen Bauk se ponudio da kao član Odbora za Ustav Sinčiću obrazloži predložene izmjene koje mu Reiner zbog vođenja sjednice ne može obrazložiti, no Reiner je uz smiješak tu mogućnost otklonio: - Hvala, ali za to neće biti potrebe.

Anka Mrak Taritaš je od predsjedavajućeg Reinera zatražila da samog sebe udalji sa sjednice jer je, kako je rekla, zbog činjenice da je i predlagatelj i predsjedavajući on zapravo podvojena ličnost.

Gordan Maras je pitao Reinera zašto je zabranio Bauku da obrazlaže prijedlog, no Reiner je rekao da to nije točno, već da je samo kazao da za to nema potrebe. Maras ga je pitao u kojem mu je to svojstvu rekao - predsjedavajućeg ili predlagatelja, a Reiner je uzvratio: - U svoje ime, u ime zastupnika.

Bulj je došao na ideju da Reinera prijavi Povjerenstvu za sukob interesa, ali se onda sjetio da ono još nema predsjednicu, no Reiner se na to nasmijao i pitao kakve uopće veze s ovim ima to Povjerenstvo.

Grmoja ponovno inzistira da netko dođe u Sabor u ime predlagatelja, a ponudio je i da nazove Božu Petrova, potpredsjednika Sabora, pa da ga dođe zamijeniti na mjestu predsjedavajućeg.

Mostova zastupnica Lesandrić ustvrdila je da je Reiner prekršio svaki članak Poslovnika, a Reiner je kratko uzvratio: - Vi pojma nemate o čemu govorite.

Sinčić je također predložio Reineru da udalji samog sebe sa sjednice jer se, kako je rekao, osjeća uvrijeđeno šizofrenim situacijom do koje je došlo.

Tomislav Panenić zatražio je stanku u ime Kluba Mosta o porastu cijena banana, Mrak Taritaš u ime GLAS-a o problemu otpada u Gradu Zagrebu, Pernar u ime Živog zida o 'zimama koje su jake', Maras u ime SDP-a o nemogućnosti rada u Saboru.

Reiner je odredio stanku do 3:05.

Problem banana

Nakon stanke Tomislav Panenić je uzeo riječ i u ime Mosta progovorio o problemu poskupljenja banana. Nakon samo nekoliko rečenica, prasnuo je u smijeh, a nakon što se donekle pribrao, jedva je nastavio s govorom a da se ne nastavi smijati. Reiner je to kratko prokomentirao: - Evo, pogledajte se međusobno, narod vas gleda.

Anka Mrak Taritaš odlučila je progovoriti o problemu otpada u Gradu Zagrebu, a Pernar je počeo govoriti o hladnoćama koje su pogodile Hrvatsku.

Riječ je dobio Gordan Maras, koji je kao i u prethodnim navratima HDZ optužio da vrši nasilje, ali je najavio da će iz principa ostati u sabornici do jutra. Za vrijeme njegova govora predsjedavanje sjednicom je preuzeo Milijan Brkić.

Nakon kratkog prigovora Mire Bulja, koji je tražio sankcioniranje Reinera, što je Brkić otklonio, uslijedile su replike na izlaganje Vilibora Sinčića u ime Kluba Živog zida, koje je imao prije stanke.

Kada je iscrpljena lista replika, uslijedili su novi zahtjevi za stankom. Miro Bulj je u ime Mosta tražio prekid zasjedanja kako bi mogao iznijeti stav o odnosu vlasti prema Dalmatinskoj zagori, Vilibor Sinčić u ime Živog zida stanku je tražio da bi progovorio o problemu zbrinjavanja otpada, zbog aktualne političke situacije polusatnu stanku je zatražio Arsen Bauk u ime SDP-a, a u ime GLAS-a Anka Mrak Taritaš pauzu je tražila jer želi iznijeti stav o uvozu automobila nakon protjerivanja dizelaša iz Njemačke.

Milijan Brkić je stanku odredio do 4:05.

Nakon stanke, Miro Bulj je u skladu s najavom uzeo riječ u ime Mosta i počeo govoriti o odnosu države prema Dalmatinskoj zagori. Nakon njega o problemu zbrinjavanja otpada govorio je Vilibor Sinčić, a zatim je na red došao i vidno pospani Arsen Bauk, koji je zahvalio HDZ-u na 'nezaboravnom iskustvu rasprave u 4:17' te je progovorio o problemu djece s posebnim potrebama i nedostatnom državnom financiranju njihovih njegovatelja.

Nakon što je Mrak Taritaš održala govor o uvozu dizelaša, javilo se još nekoliko zastupnika s replikama na raniji govor Ivana Vilibora Sinčića, a zatim su uslijedili novi zahtjevi za stankama, koje je predsjedavajući Brkić odobrio, ali uz napomenu da prije toga mora biti odrađeno još jedno izlaganje o prijedlogu izmjena Poslovnika u ime Kluba.

Stanke su ovoga puta zatražili Živi zid, Ines Strenja Linić u ime Mosta kako bi govorila o nemogućnosti kolektivnog pregovaranja liječnika, Gordan Maras u ime SDP-a o usporavanju rasta BDP-a te Anka Mrak Taritaš u ime GLAS-a o aktualnoj političkoj situaciji.

Brkić je prije određivanja stanke riječ dao Robertu Podolnjaku da iznese stav o Poslovniku u ime Kluba Mosta. On se snažno usprotivio predloženim izmjenama Poslovnika, izražavajući bojazan da se o važnim temama više neće moći raspravljati na plenarnim sjednicama. Rekao je i da cjelonoćno zasjedanje Sabora ne smatra cirkusom, nego apelom da se ne ide u izmjene koje kani progurati vladajuća većina. Najavio je i da će nove sporne poslovničke odredbe dati na ocjenu ustavnosti.

Nakon Podolnjakova izlaganja, određena je stanka do 5:10.

Reiner udovoljio Marasu

Predsjedanje je nakon stanke ponovno preuzeo Željko Reiner, a predstavnici klubova su počeli uzimati riječ kako bi obrazložili zahtjeve za stankom, i to redoslijedom kako su stanku zatražili.

Nakon toga ponovno su krenule replike, ovoga puta na izlaganje Roberta Podolnjaka u ime Mosta.

Odgovarajući na repliku Anke Mrak Taritaš, Podolnjak se ponovno osvrnuo na činjenicu da se na mjesto predsjedavajućeg vratio Reiner, koji je ujedno ovlašten da govori i kao predlagatelj. Uslijedila je kratka diskusija u kojoj je Reiner otklonio sve prigovore na svoj račun, a onda su opet krenule povrede poslovnika na istu temu. Javio se Miro Bulj, a zatim i Gordan Maras koji je Reineru predložio da se zamijeni s Brkićem koji trenutno sjedi u dvorani. Reiner je to isprva odbio, ali nakon još jedne povrede poslovnika ipak se predomislio.

- Evo, da usrećimo gospodina Marasa, mi ćemo se sada zamijeniti, pa će on sada biti zadovoljan, rekao je Reiner, a predsjedanje je preuzeo Milijan Brkić.

Zastupnici su nastavili replicirati Podolnjaku, a u 5:52 su uslijedili novi zahtjevi za stankom. Nikola Grmoja u ime Mosta zahtijeva pauzu kako bi progovorio o pravima učitelja i profesora, Gordan Maras u ime SDP-a jer želi govoriti o junacima parlamentarizma u Hrvatskoj, Ivan Pernar u ime Živog zida najavljuje govor o četvrtom poglavlju Evanđelja po Mateju, a Anka Mrak Taritaš u ime GLAS-a želi govoriti o LNG terminalu.

'Obit će vam se izmjene Poslovnika o glavu'

Milijan Brkić je najavio da će im stanke odobriti kad se iscrpi lista replika Podolnjaku i nakon novog govora u ime kluba, a to je govor Anke Mrak Taritaš u ime GLAS-a.

Ona se također u ime svog kluba usprotivila promjenama Poslovnika, a na kraju obraćanja je zaključila kako će se vladajućima želja da ušutkaju oporbu u konačnici obiti o glavu jer su uveli takve odredbe koje će biti izrazito teško provoditi, navodeći pritom ograničenje od tri replike.

U 6:35 Milijan Brkić je odredio najnoviju stanku, koja je potrajala do 6:50.

Sjednica je nastavljena Grmojinim obrazloženjem stanke kroz govor o stanju u hrvatskom školstvu. U obrazloženju SDP-ova zahtjeva za stankom Arsen Bauk je rekao da se u ovo doba u Saboru nije raspravljalo ni u ratno doba. Cijelu situaciju u koju je parlament doveden, da se usred noći na ovakav način raspravlja o izmjenama Poslovnika nazvao je teatrom apsurda.

Ispod ovog teksta možete pratiti prijenos uživo iz Hrvatskog sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:39