POLITIČKA POZADINA

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a SKLON PLENKOVIĆU 'Trebalo je odmah udovoljiti učiteljima i smijeniti Divjak! Ali premijer ima jedan veliki problem...'

Andrej Plenković i Blaženka Divjak
 Damjan Tadić / CROPIX

- Za štrajk prosvjetara odgovoran je HNS. Oni su ga podgrijali kako bi sebi podigli rejting, a onda su se stvari otele kontroli. Plenković je odmah trebao sjesti sa sindikatima, prihvatiti njihove zahtjeve, a odmah nakon toga smijeniti Blaženku Divjak - kaže jedan od članova Predsjedništva HDZ-a koji smatra da se štrajk toliko oduljio i da se na kraju sav bijes prosvjednika okrenuo prema premijeru Andreju Plenkoviću velikim dijelom zbog nesposobnosti Vlade da dobro komunicira.

- Plenković ima isti problem unutar stranke. Sve se više zatvara u uzak krug ljudi, a to su ljudi koji nemaju utakmica u nogama i ne mogu mu dati pravi savjet - kaže naš sugovornik koji smatra da je Plenković u svom mandatu napravio jako puno pozitivnih pomaka, ali mu nedostaje socijalne inteligencije. Tvrdi da Plenković ne zna komunicirati unutar stranke, a sada se taj isti problem pokazuje prema sindikatima učitelja.

Drugačiji scenarij

- Kada bi povlačenje Blaženke Divjak s mjesta ministrice znanosti, obrazovanja i sporta riješilo problem, HNS bi istu sekundu pristao na njenu smjenu i ponudio drugu osobu za tu dužnost. Kada bi sindikati rekli da prekidaju štrajk i nastavljaju rad ako Divjak ode, mi bismo to prihvatili bez razmišljanja - kaže nam osoba iz vrha HNS-a i dodaje kako ne bi pristali na to da ona bude smijenjena, pa da dođe drugi ministar i on udovolji zahtjevu prosvjetara.

Kada se pita HNS-ovce, oni imaju potpuno drugačiji scenarij za izlazak iz ove situacije u kojoj je štrajk već zašao u drugi mjesec i pretvorio se u masovni prosvjed usmjeren prema Vladi i premijeru Plenkoviću osobno. Oni vide dva moguća izlaza. Jedan je pristati na sve zahtjeve sindikata, a drugi, koji bi im bio draži i zagovaraju ga, raspisivanje prijevremenih izbora.

- Da vidim tko ne bi respektirao premijera koji bi rekao: “Sada je dosta!” i raspisao prijevremene izbore. Da to napravi, sindikati ne bi dobili ništa. Dobili bi šamar! Zemlju bi nastavila voditi tehnička Vlada koja ne može pregovarati, ne može mijenjati uredbe o koeficijentima... - kaže sugovornik iz HNS-a i napominje kako je vrlo važan element u ovome scenariju činjenica da je usvojen proračun za iduću godinu.

Na primjedbu da su prijevremeni izbori nepoželjni jer dolazi hrvatsko predsjedanje EU odgovara da tu ne bi bilo nikakvih problema jer bi Plenković nastavio voditi tehničku Vladu. - Dapače, bilo bi mu puno lakše jer bi imao mir s obzirom na to da od tehničke Vlade nema tko što tražiti - nastavlja.

Tezu da bi tehnička Vlada mogla voditi zemlju tijekom cijelog predsjedanja Hrvatske EU-om naš sugovornik temelji na procjeni da nakon idućih parlamentarnih izbora ni jedna stranka neće moći lako formirati Vladu. Smatra da će HDZ ponovno biti relativni pobjednik izbora, ali da će sastav budućeg parlamenta biti takav da će stranke teško ostvariti suradnju.

Treći smjer

Ostatak naših sugovornika koji su također u Predsjedništvu HDZ-a, a neki i u Vladi, smatra da bi najbolje bilo ići trećim smjerom koji, ako nije najispravniji, po njihovoj je ocjeni najrealniji. Taj smjer znači pregovarati sa sindikatima i nastojati po svaku cijenu naći neko kompromisno rješenje. Prema toj varijanti Vlada bi morala nešto popustiti sindikatima, ali nipošto im ne bi trebala dati sve što traže. - Pregovori bi trebali završiti tako da nemamo apsolutnog pobjednika i da nitko ne bude potpuno poražen - kaže jedan od naših sugovornika koji također smatra da stvari nisu smjele otići tako daleko.

- S jedne strane me čudi što dozvoljava da mu se to događa, ali s druge mi je jasno da ne može drugačije. To je stvar njegova karaktera. Plenković je uporan, tvrdoglav i smatra da svi moraju govoriti kao i on. Još malo pa će očekivati da drugi i misle kao on - rekao je jedan od HDZ-ovaca s kojima smo razgovarati, a koji vjeruje da je na pomolu kompromisno rješenje.

Prema njegovu mišljenju, sve se vrti oko toga kako će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović proći na izborima i hoće li osvojiti novi mandat. - Predsjednički izbori su točka oko koje će se sve posložiti. Prođe li Kolinda dobro, sve će se riješiti i stabilizirati. Ako ne, onda je sve moguće - kaže naš sugovornik.

U krugu bliskom predsjednici Grabar-Kitarović može se čuti da su joj štrajk prosvjetara i prosvjed koji se u ponedjeljak održao u Zagrebu vrlo nezgodna tema. - Neovisno o tome što ona osobno misli, ne može si dozvoliti da podrži sindikate u njihovim zahtjevima. To ne može zbog Vlade i HDZ-a. S druge strane, ne može ni dati podršku Vladi i Plenkoviću i reći da prosvjetari nemaju razloga za štrajk - kaže sugovornik blizak predsjednici uz napomenu da Grabar-Kitarović prepušta Plenkoviću rješavanje toga problema, tim prije što on i jeste u nadležnosti Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:55