PRITUŽBE UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

Slonjšak upozorava: Odluka Vlade o smanjenju proračuna za udruge dovodi u pitanje cjelokupnu socijalnu politiku prema invalidima!

 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorava Vladu da odluka o smanjenju proračuna za već odobrene projekte udruga za osobe s invaliditetom dovodi u pitanje cjelokupnu socijalnu politiku prema osobama s invaliditetom te preporučuje Vladi da odustane od te namjere.

U večerašnjem priopćenju pravobraniteljica Slonjšak izvijestila je da je primila pritužbe većega broja udruga osoba s invaliditetom, koje provode trogodišnje projekte pružanja socijalnih usluga neophodne osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, da su im, bez prethodne najave i konzultacija, za 60 do 70 posto smanjeni proračuni za projekte ugovorene s tadašnjim Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi 2010. što je, navodi, dovelo u pitanje daljnje pružanje usluga.

Ističe da takva odluka predstavlja neželjeni zaokret u odnosu na sve dosad poduzete mjere kojima je država prepoznavala udruge osobe s invaliditetom kao partnere u skrbi o osobama s invaliditetom.

Za nju je takva odluka "veliki korak unatrag u procesima deinstitucionalizacije i osiguravanja neovisnog života u zajednici na što se Republika Hrvatska obvezala dokumentima koje je potpisala s Europskom Unijom te Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom".

"Budući da je proklamirani cilj Vlade sprječavanje institucionalizacije, teško je razumjeti odluku koja dovodi u pitanje pružanje usluga koje omogućavaju osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju ostanak u njihovim domovima", ističe Slonjšak.

Podsjeća da se radi o uslugama koje izravno utječu na zdravlje i kvalitetu življenja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju koje država nije osigurala ni na koji drugi način. Navodi da udruge upozoravaju da će tako drastično smanjenje proračuna za aktivnosti koje su u tijeku dovesti do njihova gašenja što će pak za posljedicu imati znatno pogoršavanje ionako teške situacije osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Pravobraniteljica Slonjšak dodaje da je u više navrata slala preporuke Ministarstvu socijalne politike i mladih i Vladi da, sukladno svojim nadležnostima, poduzimaju mjere koje će osigurati funkcioniranje udruga osoba s invaliditetom kao onih koji pružaju usluge podrške u zajednici o kojima neposredno ovise zdravlje i socijalna uključenost djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Navodi i kako je isticala da aktivnosti udruga koje čine i vode same osobe s invaliditetom vrlo često predstavljaju jedini oblik pomoći pri njihovom uključivanju u različita područja društvenoga života bez kojeg ostaju prepušteni sami sebi i svojim obiteljima i zatvoreni u svojim domovima ili ustanovama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:05