HZZO MIJENJA PRAVILA NAKON TEKSTA U JUTARNJEM

‘Sramotno je da pedijatri primaju novac od roditelja’

Najoštrije osuđujem besramno uzimanje novca od pacijenata - komentirala je Biljana Borzan, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, slučaj pedijatrice koja od roditelja uzima novac za liječenje njihove djece. Kao majka, kaže, nije od pedijatra dobila “ponudu” da uz određenu naknadu bude telefonski dostupan 24 sata na dan.

Kukolj od žita

- Kao predsjednica Odbora mogu reći da je to za svaku osudu jer je potpuno ilegalno. Nisam za lov na vještice, ali smatram da svi oni koji na takav način krše zakon moraju najdrastičnije odgovarati. Zbog takvih pojedinaca baca se ljaga na sve liječnike i zato kukolj treba odvojiti od žita - smatra Borzan.

Uz drakonske sankcije HZZO-a, smatra i da Hrvatska liječnička komora mora disciplinski kazniti liječnike koji uzimaju novac.

- Znam da se HLK bavi stručnim pogreškama, ali i ovakve stvari trebaju osuditi. Upravo zbog očuvanja svoje struke - zaključuje Borzan.

Jutarnji list objavio je u ponedjeljak priču o pedijatrici iz jednog dalmatinskog grada koja ima zadnju opomenu pred raskid ugovora s HZZO-om jer je, među ostalim, naplaćivala nadstandard. Dakle, na crno, bez plaćanja poreza, uzimala je novac za dostupnost na telefonu izvan radnog vremena.

Ljubica Đukanović, pomoćnica ministra zdravlja za pravne i financijske poslove, tvrdi da je uzimanje “nadstandarda” potpuno ilegalno te da niti jedan liječnik, pa tako ni pedijatar, ne može naplaćivati svoje usluge mimo potpisanog ugovora s HZZO-om.

Dežurni liječnici

- To bi mogla raditi osiguravajuća kuća s potpisanim ugovorima. Svaki pedijatar ima ugovoreno radno vrijeme od osam sati. Nakon toga roditelji s djecom mogu otići u dežurstvo ili bolnicu. Takvo uzimanje novca je protupravno, a liječnik zloupotrebljava svoj položaj - kaže Đukanović i dodaje da se na taj način, među ostalim, vara državu jer se ne plaća porez.

S druge strane, nakon objavljenog teksta javili su se brojni roditelji iz cijele Hrvatske koji tvrde da istu stvar rade i njihovi pedijatri. Primjerice, u Zagrebu je cjenik od 500 do 700 kuna po djetetu godišnje.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga kaže da je zdravstvena zaštita za djecu potpuno besplatna i da liječnik ne smije uzimati novac od roditelja. - Kako bismo izbjegli sivu zonu, od 1. travnja uvodimo mogućnost da liječnik može biti telefonski dostupan 24 sata i to će mu biti plaćeno. Važno je naglasiti da mu to neće plaćati roditelji, nego HZZO - objašnjava Varga.

Predstojnik Klinike za pedijatriju na Rebru, Ivan Malčić, slaže se da takav način rada treba ozakoniti. Izbjeći rad na crno i neovlašteno uzimanje novca.

Manjak kadrova

- Činjenica je da nedostaje pedijatara. Poslije 19 sati i vikendom roditelji s djecom dolaze u bolnice. Velika većina djece nema potrebe za dolazak u bolnicu jer je riječ o dijagnozama koje mogu riješit pedijatri. Zato bi bilo dobro da pedijatri imaju legalno pravo da tijekom 24 sata budu dostupni i da za to budu plaćeni - smatra Malčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:27