ŠTO JE PREMIJER ODGOVORIO JAKOVČIĆU

Milanović pristao na sastanak sa šefom IDS-a, ali ne zna kad će stići

Zagreb, 160513.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Nino, naravno da se vidimo, ali čim mi to dopuste obveze. Tako bi se mogla sažeti osnovna poruka i glavni smisao odgovora premijera Zorana Milanovića na pismo koje mu je prekjučer napisao bivši ministar turizma, bivši istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

U Vladi nisu željeli objaviti cijelo pismo upućeno Jakovčiću jer objašnjavaju da to “ne bi bilo pristojno”, ali nemaju dvojbi da će to svakako učiniti primatelj Jakovčić. Oni, pak, koji su upoznati sa sadržajem opisuju Milanovićev odgovor kao “kurtoazan”, u nekim dijelovima čak i “suzdržan” prema Jakovčiću, ali svakako pohvalan u dijelu gdje se opisuje suradnja sa sadašnjim IDS-ovim ministrom Darkom Lorencinom i drugim koalicijskim partnerima: Vesnom Pusić iz HNS-a i Silvanom Hreljom iz HSU-a.

Dosljedno hladan

Ukratko, premijer Milanović ostao je dosljedno hladan na pozive Jakovčića i, kako tvrdi jedan od naših sugovornika, ne drži da je to, u bilo kojem smislu, smislena politička inicijativa bivšeg istarskog župana. Pogotovo ona koja bi trebala unaprijediti odnose u koaliciji. Prije će biti da Jakovčić, nakon odlaska s mjesta župana, pismom osnažuje pozicije za ponovni izbor na mjesto predsjednika IDS-a. A to je unutarnja stvar najjače istarske stranke i u to šef SDP-a ni na koji način ne želi ulaziti.

Milanovićeva odbijenica za Jakovčića razočarat će i Vesnu Pusić, predsjednicu HNS-a. Ona je, prema onome što se zna, radila na približavanju šefova SDP-a i IDS-a, sugerirala Milanoviću da otopli odnose s manjim koalicijskim partnerom i da se organizira sastanak na razini predsjednika stranaka.

Iskreni partner

No, za Milanovića bi to značilo da bi trebao prijeći preko nekih stvari koje je ozbiljno zamjerio Jakovčiću: prvo, izjave da je Plan 21 mrtav. Drugo, izjave da se Milanović prema Istri ponaša gore od Tuđmana. Treće, Jakovčićeve prijetnje o izlasku iz koalicije za koje nije dobio podršku u IDS-u.

U Milanovićevu odgovoru, kako doznajemo, nema ni referenci na Jakovčićevu želju da se vrati u Vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:24