SABOR: ZAKLJUČEN PROJEKT TWINNING

Uloženo 800.000 eura u zaštitu od diskriminacije

Zagreb, 030712.Nastavljena je sjednica Hrvatskog Sabora, na kojoj se izmedju ostalog raspravlja o Prijedlogu godisnjeg izvjestaja o izvrsenju Drzavnog proracuna za 2011. godinu.Na slici: Nenad Stazic, potpredsjednik Sabora.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Učinkovitost Ureda pučke pravobraniteljice , u kojem godišnje više od 2000 građana potraži pomoć, te Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina trebala bi biti bitno povećana uspostavom cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije.

Upravo je to cilj 800.000 eura vrijednog projekta provedenog u okviru programa IPA 2009, koji je jučer svečano zatvoren u Hrvatskom saboru.

Projekt je provođen od studenog 2011. godine, u suradnji s twinning partnerom, austrijskim Institutom za ljudska prava Ludwig Boltzman, a glavni rezultati projekta su uvođenje djelotvornog sustava za provedbu antidiskriminacijskih zakona, zatim primjena lako dostupnog sustava statističkog praćenja i dokumentiranja prijavljenih slučajeva diskriminacije te stvaranje sveobuhvatnog sustava pomoći žrtvama diskriminacije.

- Borba za zaštitu ljudskih prava ne prestaje nikada, diskriminaciju i bilo koji njen oblik treba suzbijati uvijek i na svakome mjestu - poručio je potpredsjednik Sabora Nenad Stazić na jučerašnjem zatvaranju projekta, tijekom kojeg su predstavljene i dvije publikacije - Smjernice za prepoznavanje slučajeva diskriminacije te Priručnik za prikupljanje podataka o jednakosti.

Smjernice omogućavaju nadležnim tijelima da odmah prepoznaju diskriminaciju i prijave je, primjerice, pučkoj pravobraniteljici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:36