ODGOVOR S IBLEROVOG

SDP MIJENJA USTAV: BRAK NIJE PITANJE ZA REFERENDUM Otkrivamo tajni plan protiv akcije katoličkih udruga

Referendum se neće smjeti raspisivati o pitanjima koja su temeljna ljudska prava
 Damjan Tadić / CROPIX

Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske ponovno uvede smrtna kazna? Ili, jeste li za to da se u Ustav unese odredba o ukidanju žalbe na sudske presude?

U situaciji kad na ulicama ginu slučajni prolaznici, a ljudi koji su krivi za njihovu smrt žale se i izlaze iz zatvora nakon dvije-tri godine, nije teško zamisliti da bi referendum lako prošao.Više od 710.000 potpisa za raspisivanje referenduma koje je prikupila udruga “U ime obitelji” zabrinulo je političare na vlasti da bi institut referenduma mogao biti zloupotrebljen.

Prijedlog Saboru

U SDP -u zato ozbiljno razmišljaju da u Saboru predlože promjenu Ustava kojom bi se jasno odredile teme o kojima se ne može odlučivati na referendumu.

Prema toj ideji, na referendumu se ne bi moglo odlučivati o pitanjima koja se smatraju temeljnim ljudskim pravima i slobodama.

Spomenimo samo neka, koja su zapisana u Glavi 3 Ustava RH: ravnopravnost svih građana neovisno o njihovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri ili političkom uvjerenju; ravnopravnost pripadnika svih nacionalnih manjina; sloboda vjeroispovjesti; jednakost pred sudovima; pravo vlasništva, nepovredivost doma, itd.

Da u SDP-u ozbiljno razmatraju takav potez potvrdio nam je jučer SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, koji je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Inicijativu podržava i premijer Zoran Milanović, koji je sudjelovao u raspravi SDP-ova Kluba zastupnika.

Svi su protiv

Mogućnost ustavnog redefiniranja instituta referenduma zapravo je odgovor na zahtjev za raspisivanje referenduma na kojemu bi se građane pitalo: “Jeste li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca”?

Rasprava na Klubu zastupnika SDP-a pokazala je, kažu naši sugovornici, da se zastupnici vladajuće stranke protive ustavnom definiranju braka kao zajednice žene i muškarca. Njihovo je stajalište da se o tom pitanju ne može odlučivati na referendumu jer bi to značilo kršenje temeljnih ljudskih prava.

Čak i konzervativniji SDP-ovci, koji nemaju ništa protiv toga da u zakonu stoji kako je brak zajednica žene i muškarca, protive se unošenju takve odredbe u Ustav.

Plan uskoro kreće

Iako su se svi u Klubu SDP-a složili da je neprihvatljivo Ustavom definirati brak kao zajednicu žene i muškarca, otvorilo se pitanje - kako to spriječiti? U raspravi koja je, neplanirano, trajala više od dva sata, došlo se do zaključka da ustavna odredba koja definira referendum nije dobra i da je treba mijenjati. A ključni je problem upravo to što nisu definirane teme o kojima se na referendumu (ne)može odlučivati. Može se očekivati da će inicijativa za dopunu Ustava biti pokrenuta čak i prije nego što će pred Sabor doći tema o raspisivanju referenduma koji je inicirala udruga “U ime obitelji”.

- Naša inicijativa mogla bi krenuti u najskorije vrijeme, kaže Peđa Grbin. Udruga “U ime obitelji” najavila je da će zahtjev za raspisivanje referenduma s više od 710.000 potpisa Saboru predati 14. lipnja. Nakon toga, sva je nadležnost za referendum u rukama Sabora. Uslijedit će brojanje i provjera potpisa. Sabor može, ali ne mora, potom zatražiti od Ustavnog suda i ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

Nema roka

Sudeći po stavovima koji su se čuli u raspravi na zastupničkom klubu SDP-a, Sabor vjerojatno neće ni tražiti mišljenjeUstavnog suda jer vladajući zastupnici drže kako je postavljeno pitanje nedopustivo, dakle neustavno.

Rok za raspisivanje referenduma ne postoji. To ide na ruku vladajućoj većini koja, dakle, ne mora odmah raspisati referendum.

U SDP-u kažu kako je “vrlo vjerojatno da će inicijativa za dopunu Ustava biti pokrenuta i prije nego što će na dnevni red Sabora doći odluka o raspisivanju referenduma” koji traži udruga “U ime obitelji”.

Ideju SDP-a podržavaju i u HNS-u

Neformalno nam je rečeno kako ni HNS nema ništa protiv takve dopune Ustava.

No, za promjenu Ustava potrebna je dvotrećinska većina u Saboru. Dakle, bez podrške HDZ-ovih zastupnika nemoguće je promijeniti Ustav.

- To je inicijativa koja zahtjeva konsenzus svih relevantnih političkih snaga u zemlji. Naravno da ćemo sjesti i razgovarati o toj inicijativi s kolegama iz HDZ-a. Naši argumenti su jasni i vjerujem da će i kolege iz HDZ-a to uvidjeti i uvažiti, poručuje Peđa Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:14