VIKTOR VRESNIK

'OVO JE VRLO OPASNA IGRA S PRAVOSUĐEM' Komentar na odluku Trgovačkog suda o predstečajnoj nagodbi

Sucu Kolakušiću danas sporan, Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi usvojen je u siječnju prošle godine. Dosad je temeljem upravo tog zakona pokrenut niz predstečajnih nagodbi, od kojih je dio do danas uspješno zatvoren. Ako Zakon nije u skladu s Ustavom, zašto nitko nije dosad reagirao?
Zagreb, 130613.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica vlade.Na fotografiji: Slavko Linic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Jučerašnja odluka suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića da zamrzne odlučivanje o predstečajnoj nagodbi za Dalekovod i uputi zakon na ispitivanje ustavnosti duboko je proturječna iz više razloga.

Prvo - sudac Kolakušić već je sudio po tom zakonu kada je odbio predstečajnu nagodbu Industrogradnji. Iako je tada Industrogradnjinu nagodbu odbio kao “nedopuštenu”, nije postavljao pitanje ispravnosti zakona u skladu s kojim je sudio.

'ZGROŽEN SAM, SAD ĆE SVE TVRTKE U STEČAJ!' Sudac trgovačkog suda ministru Liniću ruši predstečajne nagodbe

Drugo - Dalekovod je zahtjev za predstečajnu nagodbu predao 26. travnja, gotovo puna tri mjeseca prije nego što je sudac Zakon proglasio “ustavno upitnim”. Zašto je Kolakušić pitanje ustavnosti potegao upravo posljednji dan prije sudskog ročišta?

Treće - sucu Kolakušiću danas sporan, Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi usvojen je u siječnju prošle godine. Dosad je temeljem upravo tog zakona pokrenut niz predstečajnih nagodbi, od kojih je dio do danas uspješno zatvoren. Ako Zakon nije u skladu s Ustavom, zašto nitko nije dosad reagirao? Kako je uspio proći sve Vladine i saborske procedure i sve dosadašnje sudske postupke? Hoće li sve dosad uspješno završene nagodbe propasti jer su sklopljene na temelju neustavnog zakona?

Tijekom prošlih mjesec dana Ustavni sud osporio je dvije važne Vladine odluke - jednu o porezu na novine, drugu o napredovanju u sustavu znanosti. Istovremeno, Trgovački je sud, zasad nepravomoćno, poništio desetak godina stare bankarske ugovore o kreditima u švicarcu, stavio u pitanje Zakon o obveznim odnosima i valutnu klauzulu, a jučer zamrznuo jedan, a možda i sve postupke predstečajne nagodbe. Sve četiri spomenute odluke narušile su ionako krhku pravnu sigurnost u Hrvatskoj.

Umjesto da sude u skladu sa zakonom, suci Trgovačkog suda odlučili su suditi zakonima. Umjesto da podupiru vladavinu zakona, suci Trgovačkog, ali i Ustavnog suda stavili su se u ulogu kreatora pravne nesigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:48