HIPOTEKARNI KREDITI

SUMNJIVO BANKARENJE Ovršene kuće kupovali direktori banaka koje su i pokrenule ovrhe?!

Više austrijskih banaka iz Raiffeisen grupe u Hrvatskoj je podijelilo tisuće hipotekarnih kredita, uglavnom insolventnim građanima koji se u bankama u svojoj zemlji više nisu mogli zaduživati.
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Hrpa novca, novac,novcanica, kuna. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Više austrijskih banaka iz Raiffeisen grupe u Hrvatskoj je podijelilo tisuće hipotekarnih kredita, uglavnom insolventnim građanima koji se u bankama u svojoj zemlji više nisu mogli zaduživati. S obzirom na to da nakon određenog vremena kredite sasvim očekivano nisu mogli vraćati, a to proizlazi iz činjenice da u Hrvatskoj nisu mogli pronaći banke koje bi podržale njihove najčešće nerealne planove ulaganja, građani su počeli u ovršnim postupcima gubiti vrijedne nekretnine, piše Novi list.

Iako su krediti u Hrvatsku doneseni u kešu koji se nigdje nije prijavljivao ni evidentirao, iako su kreditne rate plaćane u gotovini, a potvrde izdavane i na ugostiteljskim računima, iako su provizije isplaćivane na crno čime se izbjegavalo plaćanje poreza, a cijeli se postupak oko odobravanja kredita i njegovog plaćanja činio krajnje netransparentnim i sumnjivim, ništa od toga donedavno nije dovodilo u pitanje ponašanje i poslovanje tih banaka u Hrvatskoj. Onaj tko im je prestao plaćati kreditne obveze, u ovršnim postupcima pred hrvatskim sudovima ostajao bi bez nekretnina. Mogući spas u posljednji trenutak za mnoge hrvatske građane čija je imovina trenutačno ili će tek biti na bubnju, tumačenje je riječkog odvjetnika Miroslava Vitaljića koji tvrdi, temeljem potvrde Hrvatske narodne banke, kako nijedna od tih banaka nije imala odobrenje za rad u RH.

Ako je tako, kaže Vitaljić, onda ugovore o kreditima treba proglasiti ništetnim.

Naime, zanimljivo je da su se kao kupci nekretnina koje su se na licitacijama prodavale zbog nemogućnosti podmirenja kreditnih obveza hrvatskih građana koji su se zaduživali kod raznih Raiffeisen banaka u Austriji, pojavljivale tvrtke registrirane u Hrvatskoj čiji su osnivači ili neke od austrijskih Raiffeisen banaka koje su dale kredite koji su postali nenaplativi, ali je kao hipoteka ostala vrijedna nekretnina, ili osobe koje su sudjelovale u njegovom plasiranju.

Tako su, naprimjer, osnivači čakovečke tvrtke Hipoteka, registrirane na Trgovačkom sudu u Varaždinu, direktor austrijske banke Raiffeisenbank St.Stefan – Jagerster August Walter. Od desetak takvih banaka koje su godinama uglavnom insolventnim hrvatskim građanima odobravale kredite, upravo je ta banka jedna od najspominjanijih. Osim Waltera, osnivač Hipoteke je i kontroverzna posrednica, 74-godišnja slovenska državljanka Ivanka Krajnc iz Ptuja, koja je razradila i pod sobom u Hrvatskoj držala mrežu brojnih posrednika isplaćivanih za njihove usluge pronalaska novih klijenata, naravno, u kešu. Mora se priznati da je u najmanju ruku sumnjivo da se oko registracije tvrtki koje preuzimaju ili žele preuzimati nekretnine pod hipotekom austrijskih banaka pojavljuju u toj priči vodeći austrijski bankar, ključna posrednica i važna odvjetnica. No takvih je tvrtki za poslovanje nekretninama u Hrvatskoj još nekoliko. Njihovi su osnivači ili austrijske Raiffeisen banke koje su odobravale kredite ili njihovi zaposlenici, najčešće visokopozicionirani djelatnici banke, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:12