NAKON DVA MJESECA PAUZE

POČINJE SABOR Branitelji zastupnicima dijele majice 'Stop ćirilici u Vukovaru'

Zagreb, 120713.Sabor.Nastavak redovite sjednice Sabora.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Nakon dvomjesečne stanke, saborski zastupnici danas će se ponovno okupiti na jesenskom zasjedanju Hrvatskog sabora. Zasjedanje će početi aktualnim prijepodnevom, tijekom kojega će zastupnici postaviti 41 pitanje premijeru i članovima Vlade.

Sabor će neprekinuto zasjedati do kraja ustavnog roka, 15. siječnja 2014., a na dnevnom redu predstojeće sjednice je 90 točaka. Očekuju se i nove točke, među ostalim i izmjena Zakona o pravnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, kolokvijalno zvanog 'lex Perković'.

Branitelji od jutra pred Saborom dočekuju zastupnike

Branitelji iz Vukovara i Zagreba, njih 20-tak od jutra pred Hrvatskim saborom dočekuju zastupnike i dijele im majice s natpisom 'Stop ćirilici u Vukovaru'.

"Baniteljske udruge Grada Zagreba ovih su dana odlučile da će rasteretiti Vukovarce i ovdje poduzeti ozbiljne demokratske akcije otpore našim suborcima", izjavio je novinarima predsjednik zagrebačke HVIDRA-e Mirko Ljubičić.

Objasnio je da će, uz dijeljenje majica, poduzeti i druge akcije, a među ostalim, namjeravaju na ulaz u zgradu u ulici u Zagrebu gdje stanuje premijer Zoran Milanović, postaviti ploču s natpisom te ulice na ćirilici.

Predstavnik Stožera za obranu Vukovara Vlado Iljkić kazao je, pak, kako će stožer privremeno obustaviti akcije u Vukovaru i pokušati pridobiti saborske zastupnike da iniciraju saborsku sjednicu, na kojoj bi se raspravljalo o stanju u Vukovaru i potrebi da se taj grad stradalnik proglasi mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata.

"Zatraži ćemo da Hrvatski sabor hitno u dnevni red uvrsti tu točku, jer se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o uporabi manjinskog jezika i pisma ovoga trenutka u potpunosti ne može primijeniti na stratištu kakvo je Vukovar", naglasio je Iljkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:11