HRVATSKA VLADA O KATALONSKOJ NEOVISNOSTI

Hrvatska kao članica Europske unije nije za državu Kataloniju

Referendum o odcjepljenju Katalonije trebao bi se održati 9. studenoga 2014.
 Goran Mehkek/CROPIX

Hrvatska Vlada još nije primila zahtjev da podrži referendum o nezavisnosti Katalonije koji je katalonski predsjednik Artur Mas uputio čelnicima 28 zemalja članica Europske unije.

Ni u predsjedničkom uredu nisu primili katalonski zahtjev, potvrdio je jučer suradnik Ive Josipovića. U suzdržanim komentarima sugovornici Jutarnjeg lista rekli su kako državni vrh dosad nije raspravljao o toj temi, što je i logično jer u Zagreb nije stigao službeni zahtjev. No, iz neformalnih razgovora može se zaključiti da hrvatska Vlada neće podržati Kataloniju, ali neće ni osuditi ideju o referendumu.

Dva pitanja

Slične reakcije očekuju se u većini članica EU, što je i razumljivo jer je Španjolska jedna od važniji država u Uniji, a referendum bi ionako trebao biti tek za deset mjeseci. Katalonski predsjednik Artur Mas početkom prosinca je, naime, najavio referendum o osnivanju neovisne katalonske države 9. studenoga 2014. Bit će postavljena dva pitanja: Biste li željeli da Katalonija bude država? Da ili ne? Bude li na to odgovor “da”, iduće će pitanje biti: Želite li da ta država bude neovisna?

‘Samostalna i izvan EU’

Španjolska vlada odbacuje katalonski referendum, a ministar pravosuđa Alberto Ruiz upozorio je da se referendum neće održati. U četvrtak je španjolsku vladu podržao i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso koji je izjavio da će Katalonija, odcijepi li se od Španjolske, ostati izvan EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:32