TAOC ISLAMSKE DRŽAVE

MISTERIJ OTETOG BRITANCA IZ SISKA MUP: ‘Ne znamo ništa o Hainesu. Nestao je iz Hrvatske još 2011.’

Oteti britanski humanitarac David Cawthorne Haines (44), oženjen za hrvatsku državljanku, kojeg je Islamska država označila kao sljedećeg na svojoj listi brutalnih pogubljenja, imao je prijavljeno prebivalište kod supruge u Sisku, ali nema hrvatsko državljanstvo.

Prema službenim inforamcijama MUP-a RH, Haines je kao osoba koja je u bračnoj zajednici s hrvatskom državljankom imao reguliran status stranca u RH. No, takav privremeni boravak imao je do studenoga 2011. godine, nakon čega ga, vjerojatno zbog odlaska na Bliski istok, više nije produljavao. Upis u hrvatsko državljanstvo nikada nije ni zatražio. Više detalja o slučaju otmice britanskog humanitarca, “hrvatskog zeta”, u MUP-u nisu željeli davati. No, ako je vjerovati neslužbenim informacijama, hrvatska policija nije imala nikakvih postupanja u konkretnom slučaju.

To, međutim, ne znači da Ministarstvo vanjskih poslova, koje se ne želi pobliže očitovati, i sigurnosne službe nisu djelovali barem kao ispomoć britanskim vlastima koje su, osim obitelji otetog, u prvom redu zainteresirane za oslobađanje vlastitog državljanina.

Britanski mediji izvijestili su da su američki specijalci već ranije pokušali spasiti Davida Cawthorna Hainesa, zajedno s nedavno smaknutim američkim novinarima Jamesom Foleyjem i Stevenom Sotloffom. U tome nisu uspjeli jer su islamisti navodno neposredno prije toga premjestili zatočenike, od kojih su dvojicu potonjih pogubili. Tu neuspješnu akciju potvrdio je i britanski ministar vanjskih poslova. Phillip Hammond, koji je novinarima najavio da će britanske vlasti razmotriti sve opcije i pokrenuti vojnu misiju spašavanja Hainesa.

Mate Piskor / CROPIX
Sisak, 030914.Sisacki zet David Haines, britanski humanitarac, vec je godinu i pol dana u zarobljenistvu islamista. Njegova obitelj u Sisku, supruga Dragana i cetverogodisnja kcer ziive u strahu i neizvjesnosti sa Davidovu sudbinu, jer i njemu islamisti prijete odsjecanjem glave. Obitelj nije zeljela razgovarat s novinarima.Na fotografiji: Kuca obitelji Prodanovic, u kojoj su do njegovog odalska zivjeli David, njegova supruga Dragana, njezina mama Dragica i njihova kcer.Foto: Mate Piskor / CROPIX

Kuća obitelji Prodanović, u kojoj su do njegovog odalska živjeli David, njegova supruga Dragana, njezina mama Dragica i njihova kćer

Oteti britanski humanitarac, inače podrijetlom iz škotskog Pertha, u Hrvatsku je dolazio od 2000. godine, a 2010. se u Sisku i oženio.

Radio je na raznim humanitarnim projektima pa je tako 2012. otišao i u Južni Sudan, gdje je šest mjeseci radio za civilnu skupinu Nonviolent Peaceforce. Početkom 2013. prebacio se u Siriju gdje mu se potom izgubio trag, sve dok se nije pojavila informacija o tome da je postao zatočenik radikalnih islamista ISIS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:09