GOMILANJE VIŠEMILIJUNSKIH DUGOVA I PRONEVJERE

U hotelu za životinje stol za ljude platili 89.840 kuna!

 Dorian Horvat/CROPIX

OSIJEK – Direktor osječke gradske tvrtke Unikom Tomislav Glavaš podnio je kaznenu prijavu protiv svog prethodnika na toj funkciji Miroslava Doležala zbog sumnji da je tvrtki učinio štetu prigodom izgradnje i opremanja famoznog ZOO hotela vrijednog 27 milijuna kuna.

Osim toga, DORH po kaznenoj prijavi navodno istražuje i prodaju zgrade Unikomove RJ Zelenilo i Vrtnog centra tvrtki Osimpex za 16,8 milijuna kuna.

Podsjetimo, Glavaš, koji ovaj put nije želio razgovarati o toj temi, je sredinom studenoga prošle godine javnio iznio sumnje u cijene i ugovore vezane uz gradnju i opremanja ZOO hotela. - Mi za taj projekt u 2007. godini imamo 56 ugovora i očito se išlo s ciljem cjepkanja javne nabave na iznose do 200 tisuća kuna. U nekoliko slučajeva imamo dvije-tri tvrtke od istoga vlasnika koje su davale ponude za iste radove, a samo pri nabavi opreme vrijednosti su 2-3 puta veće od uobičajenih – kazao je Glavaš, dodavši da je procjena sadašnje uprave kako je Unikomu time nanesena šteta od oko 10 milijuna kuna.

ZOO hotel se u međuvremenu pokazao kao vreća bez dna, jer je od prosinca 2008. do siječnja 2010. generirao gubitak od čak 15,4 milijuna kuna, zbog čega su ga Grad Osijek i Unikom odlučili prodati, no na natječaj za prodaju nije se javio nitko. Nakon toga je raspisan natječaj za zakup hotela, koji je još uvijek otvoren, a početna cijena zakupa je 100 tisuća kuna.

Kad je riječ o zgradi Zelenila i Vrtnom centru, oni su 2008. godine prodani Osimpexu, a novac od prodaje trebao je biti usmjeren u gradnju nove upravne zgrade Unikoma u Vinkovačkoj ulici, no taj projekt je još uvijek u fazi mirovanja. Glavaš je pak svog prethodnika prozvao da je tih 16,8 milijuna potrošio za pokrivanje gubitaka tvrtke. Unikom je u međuvremenu od Osimpexa unajmio zgradu i Vrtni centar za 1 kunu plus PDV, kako bi tamo smjestio radnike Zelenila. Bivši direktor Doležal u telefonskom nam je razgovoru rekao da ne zna za kaznene prijave te ih zbog toga nije želio komentirati, a ukoliko dobije poziv spremno će se odazvati i dati iskaz o svim poslovnim transakcijama.

Jedan od rukovoditelja ZOO hotela, Dušan Rašić nedavno je iznio i neke iznose plaćene za namještaja za hotel. Evo nekih cijena: namještaj po narudžbi za prostor recepcije – furnir hrast cremona, ploča pulta, dva ladičara i poličar – 89.840 kuna, namještaj po narudžbi za prostor šefa kuhinje i garderobe - 48.360 kuna, polica i zidna obloga u furniru i ogledalo po mjeri za bar - 30.940 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 07:53