UHIĆENJE ZBOG REGISTRA

'MORH vodi rat protiv mene jer sam optužio šefa za zlostavljanje'

Svi privedeni u Karlovcu terete se za odavanje službene tajne zbog objave popisa branitelja
 Mario Pušić/CROPIX

ZAGREB - Uhićenja i pretresi stanova te automobila bivših i sadašnjih zaposlenika Ureda za obranu grada Karlovca zbog objave dijela Registra branitelja na internetu rezultat su intenzivne istrage koju ju je poduzela Vojna sigurnosno-obavještajna agencije (VSOA), koja je kulminirala današnjim privođenjem četvero osoba u Karlovcu. Na obavijesnom razgovoru Vojna policija zadržala je Enesa Felića , kojem su istražitelji izvršili premetačinu u stanu, a nakon toga i na njegovu radnom mjestu, u Uredu za obranu.

- Sada se već bojim. Inzistirao sam da mi dovedu odvjetnika. Nisam odbijao komunikaciju s civilnom policijom, međutim, Vojnoj policiji, koja me upravo odvodi na obavijesni razgovor u prostorije MORH-a, institucije iz koje je krenula hajka na mene, rekao sam da želim odvjetnika - govorio je danas oko 17 sati Enes Felić na izlazu iz svoje kancelarije u Upravi za obranu Karlovac.

Bivša šefica Ureda

Policija je na obavijesni razgovor odvela i Dijanu Marković, također zaposlenicu MORH-a, bivšu šeficu Ureda u Karlovcu, koja je premještena prije dva tjedna te sada obavlja poslove u Zagrebu.

Uhićena su i dva zaposlenika Državne uprave za zaštitu i spašavanje (Centar 112), načelnik Martin Barić te Davor Celišćak. Obojica su bivši djelatnici Ureda za obranu: Barić je bio zamjenik voditelja karlovačkog Ureda, a Celišćak informatičar. Istražitelji su izvršili premetačinu u njihovim kućama te u Centru 112 Karlovac. Sve se njih sumnjiči za kazneno djelo odavanja službene tajne.

Nekoliko je detalja usmjerilo istragu VSOA-e, koordiniranu s Vojnom policijom, MUP-om i civilnom obavještajnom službom, prema Karlovcu. Prvo, utvrđeno je da su 23 CD-a s osobnim podacima branitelja distibuirana za dopunu još 2006. predstavnicima različitih Ureda za obranu. To je učinjeno na simpoziju koji je organizirala Personalna uprava MORH-a.

Ovlaštene osobe iz Ureda za obranu, koje su preuzele diskove s podacima, potpisale su službeni protokol.

Felić imao ključnu ulogu?

Nakon što je na internetu objavljen popis branitelja, sigurnosne su službe, uspoređujući objavljene podatke i one pohranjene na CD-ima, utvrdile da je baza podataka najsličnija onoj koju je 2006. u Dubrovniku preuzeo predstavnik Ureda za obranu grada Karlovca. Istodobno, identificiran je krug osoba koje bi mogle biti povezane s objavljivanjem Registra.

Enesa Felića, neslužbeno doznajemo, sumnjiče da je odigrao ključnu ulogu u objavi Registra branitelja. Policija je u Felićev stan upala u cik zore, gdje traga za dokazima koji bi ga povezali s objavom Registra. Pretres stana uslijedio je nakon što je Felić početkom tjedna reporteru Jutarnjeg lista ispričao kako na poslu u karlovačkom Uredu za obranu proživljava mobbing i diskriminaciju na nacionalnoj osnovi koje provodi državni tajnik Željko Goršić.

Jutarnji list je u utorak MORH-u uputio upit o slučaju Felić, a već u srijedu u njegov su stan u Karlovcu upali ljudi u crnim odijelima. Da apsurd bude veći, Enes Felić je u utorak navečer našem reporteru javio da je na poslu doznao da mu se priprema nešto u vezi s Registrom branitelja i u šali rekao kako se ne bi začudio da mu “prilijepe novu kaznenu prijavu i pretresu stan pod optužbom da je ukrao Registar branitelja”. Upravo se to i dogodilo. Nakon pretresa Felić je još jednom za sve optužio HDZ-ova državnog tajnika Goršića.

- Mogu me staviti na detektor laži sljedećih 365 dana i ništa neće doznati. Pozivam i Goršića na detektor laži - kaže Felić. Rekao je da mu je žao što su mu policajci ujutro probudili djecu i kopali po njihovim CD-ima i knjigama, no dodao je da su ipak bili korektni u postupanju.

Vukelićevi spletkaroši

Da Feliću smješta državni tajnik u MORH-u Željko Goršić, uvjeren je i Karlovčanin Miroslav Tomašević, koji je prije desetak godina u Uredu za obranu obojici bio šef.

- Enes nije objavio Registar jer on nema muda za takvo nešto. Ja bih ga objavio, ali ne preko svojeg računala. Bio sam mu šef, znam ga. Da sam znao, otjerao bih Goršića još onda. To su vam spletkaroši kojima rukovodi ministar Branko Vukelić. Goršiću smeta što je Enes Bosanac, a od prvog dana je u ratu, za razliku od Goršića. Ja i dečki iz grada smo branili njegov Turanj, a on je s Turnja otišao - rekao je ogorčeni Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:50