DOMIŠLJATI NADAN

Imanje u Hlevcima nije na popisu saveza planinara

Svatko može otvoriti svoj planinarski dom ili kuću jer je po tom pitanju zakon traljav, objašnjava tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak
 Mario Pušić/CROPIX

RIJEKA - Prema evidenciji Hrvatskoga planinarskog saveza, imanje Nadana Vidoševića u Hlevcima kraj Skrada ne nalazi se na popisu 140 planinarskih domova, kuća ili skloništa registriranih u Hrvatskoj. No, prema riječima tajnika HPS-a Darka Berljaka, to ne znači ništa jer taj savez nema ekskluzivitet na naziv “planinarski”.

Nemamo privilegija

- Zakon je po tom pitanju definiran jako traljavo pa se naša evidencija odnosi na objekte unutar Saveza. Laički rečeno, svatko može otvoriti svoj planinarski dom ili kuću - kaže Berljak, dodajući da otvaranje takvih objekata ne nosi nikakve porezne olakšice te da se poslovanje, baš kao i kod hotela, definira Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakonom o turizmu.

- Nemamo nikakvih privilegija niti smo ih ikada imali u naših 135 godina djelovanja. Kao i svi ostali, kod građenja moramo imati građevinsku i lokacijsku dozvolu, uvjete zaštite prirode. Planinarski objekti nisu profitabilni, sve se najčešće svodi na dobrovoljni rad - tvrdi Berljak. Berljak napominje da postoje tri kategorije objekata: planinarski domovi, koji su otvoreni cijelu godinu, planinarske kuće, koje su otvorene vikendom i praznikom, te planinarska skloništa, koja su također uvijek dostupna kako bi se planinari imali gdje skloniti od nevremena te prespavati.

Vlasnici su gradovi i općine

Velika je većina takvih objekata u vlasništvu gradova ili općina, najrjeđe u vlasništvu fizičkih osoba.

- Postoje slučajevi da netko pokušava urediti kuću u planinarski dom kako bi ostvario neki profit od turizma. Međutim, nisam nikad čuo da je netko napravio planinarski dom koji će koristiti samo za vlastite potrebe - rekao je tajnik HPS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:30