PRIRUČNIK ŠEFA HGK

Vidošević imanje od 10 milijuna kuna prijavio kao planinarski dom

Da imanje nije registrirao kao planinarski dom, Vidošević uopće ne bi mogao graditi jer nije u građevinskoj zoni
 Mario Pušić/CROPIX

RIJEKA - Raskošno goransko imanje šefa HGK i predsjednika Uprave Kraša, Nadana Vidoševića, u zaseoku Hlevci kod Skrada, koje je lani u predsjedničkoj kampanji prvi put otvorio za javnost, sagrađeno je kao planinarski dom!

Najbogatiji mještanin

Vidoševićevi romantični šumski dvori, kako ih je sam opisao novinarima, uz vikendicu imaju i skijalište, teniski teren, konjušnicu te umjetno jezero. Vrijede, prema nekim procjenama, 10 milijuna kuna, čime su stekli status - najraskošnijega planinarskog doma u Hrvatskoj! No, nažalost, zatvorenog za građane.

U Planinarskom savezu doznajemo da Vidoševićevih dvora na popisu domova nema. Ne postoji ni teoretska šansa da netko od izletnika namjernika u Vidoševićevu planinarskom domu popije čašu vode jer se radi o potpuno ograđenom imanju kojem nepozvani nemaju pristupa.

Damir Grgurić, načelnik općine Skrad, kaže kako je imanje sagrađeno sukladno prostornim planovima Općine koji predviđaju da se izvan građevinskih zona mogu graditi objekti koji uključuju razne gospodarske sadržaje, kao i planinarske i lovačke domove. Drugim riječima, Vidošević je samo iskoristio jednu od zakonskih mogućnosti da na šumskom terenu koje je izvan zone građenja sagradi velebno privatno imanje na više od 50.000 četvornih metara. To znači da neće platiti porez na dodatnu imovinu, kada se uvede, jer je velebno imanje registrirao kao planinarski dom, odnosno kao gospodarski objekt.

Na naše pitanje koliko njihov najbogatiji mještanin, s najljepšim imanjem u cijelom Gorskom kotaru, pridonosi u općinsku kasu, načelnik Skrada je izjavio da za sada ne pridonosi ništa, i to zato što je njegovo imanje na području zaseoka koje je izvan zone plaćanja komunalnih doprinosa. Trenutno se na to područje širi vodovodna mreža, kroz zaselak je asfaltirana i cesta, no sam Vidošević nikada nije tražio da asfalt dođe i do njegova jedan kilometar udaljenoga imanja. Inače, HEP mu je na imanju osigurao priključak na električnu mrežu, a vodom se opskrbljuje iz spremnika za kišu.

Provjerom u poreznoj evidenciji, doznajemo da je do sada za svoje velebno imanje platio nešto manje od 29.000 kuna, i to jednokratnih uplata po osnovi poreza na kupnju nekretnina. Ukupno je u dva navrata Vidošević platio nešto manje od 600 tisuća kuna, ili otprilike 11 kuna po četvornom metru.

Kupovao za bagatelu

U gruntovnici Delnica sve Vidoševićeve nekretnine na području Skrada i dalje se vode kao livade ili sjenokoše. Čak ni u vlasničkom listu, u kojem se Vidošević vodi kao jedini posjednik, nisu upisani objekti. Svojedobno je sam plasirao u javnost tezu da je njegovo enormno bogatstvo u nekretninama isključivo rezultat dobroga trgovačkog njuha.

- Kupovao sam za bagatelu tamo gdje nitko drugi nije htio kupovati - tumačio je u predsjedničkoj kampanji Vidošević. A ona je takva da mu mogu zavidjeti i najbogatiji hrvatski tajkuni. Nekretnine su pak vješto raspoređene na suprugu, majku i samog Nadana.

Kada se zbroje samo kvadrati koje je Vidošević kupio u Gorskom kotaru i kod Jastrebarskog, koji još navodno nisu oplemenjeni nego su i dalje zapušteno zemljište, Vidošević ulazi u krug vjerojatno najvećih naših zemljoposjednika. Samo na ta dva lokaliteta u vlasništvu ima 700.000 četvornih metara.

Vidošević bez odgovora

U Istri, u Pješčanoj uvali kraj Medulina Vidošević je još 1999. kupio 4116 četvornih metara uz more i to platio 36.000 njemačkih maraka jer je teren bio izvan građevinske zone. Kako je lani pisao tjednik Globus, sedam godina kasnije Pješčana uvala postala je građevinska zona.

Od Vidoševića nismo uspjeli dobiti komentar: zvali smo i njega i njegovu glasnogovornicu s pitanjem o registraciji imanja kao planinarskog doma, ali odgovor nismo dobili.

Na poreznicima je da utvrde što je planinarski dom, a što privatno imanje

SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić kaže kako bi ministar Šuker morao pronaći način za oporezivanje imovine, a ne da se cijela ta priča svede samo na vikendice, jahte i automobile. - Na poreznoj je upravi da provjeri jesu li nečija obiteljska imanja planinarski domovi ili hoteli te u skladu s tim izdaju i adekvatno porezno rješenje , kaže Linić.

Majka, sin i žena imaju pet vila i luksuznu jahtu

Osim zemljišta, obitelj Vidošević ima i impozantan popis stambenih i turističkih kvadrata, od vile na Prekrižju, tri vile u Omišu, Inu, Mariju i Hanu, koje se vode na tvrtku BOR HAZ. Direktorica je Vidoševićeva supruga, bivša odgojiteljica, a registrirana je za trgovanje nekretninama i pružanje turističkih usluga. Na istu tvrtku registrirana je i 14-metarska luksuzna motorna jahta Sciallino Fly koja se vodi kao vlasništvo Vidoševićeve majke. Globus je otkrio da imaju još nekretnina koje nisu bile prijavljene u Vidoševićevoj imovinskoj kartici, a riječ je o kući u Dubrovniku na ekskluzivnom lokalitetu Pile. No, pitanje je koliko na sve to obitelj Vidošević plaća porez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:18