AFERA WIKILEAKS

Zašto je Bajić bio iskren o Sanaderu

 Vlado Kos / Cropix

ZAGREB - Sasvim će se sigurno postaviti pitanje zašto je državni odvjetnik Mladen Bajić tako otvoreno razgovarao s američkim veleposlanikom Jamesom Foleyem o istragama vezanim uz bivšeg premijera Ivu sanadera. Razloga je više. S obzirom da je Hrvatska članica NATO pakta dužna je o svim važnim sigurnosnim pitanjima izvještavati američke partnere koji, kao što se zna, imaju vodeću ulogu u toj vojnoj i političkoj organizaciji.

Osim toga, zahvaljujući međusobnoj razmjeni informacija američka policija i FBI aktivno su pomagali USKOK-u u istrazi i to u onom dijelu koji je bio vezan upravo za boravak bivšeg premijera Ive Sanadera i njegove obitelji u SAD-u. Zahvaljujući informacijama koje su dobili od USKOK-a administracija Baracka Obame niti jednog trenutka nije stala iza bivšeg premijera premda joj je on bio jedan od najpouzdanijih saveznika dok je bio na vlasti.

Upravo suprotno: spriječili su bivšeg premijera da se u Austriji ukrca na zrakoplov za New York. I na kraju, ali ne i najmanje važno, upravo zbog toga što su bili upoznati sa svim detaljima istraga i što su se sami uvjerili koliko se truda ulaže u razotkrivanje korupcijske hobotnice, SAD su to znale i te kako cijeniti.

I zbog toga su se tako zdušno zalagale za ulazak Hrvatske u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:55