ODVJETNIK GULIŠIJA:

Vjerujem da će Sanader za sedam dana biti u Hrvatskoj

Odvjetnik Željko Gulišija ne želi se upuštati u raspravu o strategijama obrane
 Dubravec/CROPIX

SPLIT - Vjerujem da će Ivo Sanader za najviše sedam dana biti u Hrvatskoj, a moguće i prije - rekao nam je poznati splitski odvjetnik Željko Gulišija nakon povratka iz Slovenije gdje se trebao sastati s bivšim premijerom i zajedno s njim vratiti u Hrvatsku.

O strategiji Sanaderove obrane Gulišija je odbio bilo što reći, tvrdeći da je za to još prerano.

- Do njegova povratka ne mogu izigravati ono što nisam, pa niti davati izjave jer ja nisam odvjetnik Ive Sanadera. Nemam njegovu punomoć, a bez punomoći ne mogu bivšeg premijera niti zastupati. Sve što sam imao reći o tom slučaju, već sam kazao. Moja je uloga samo bila da dovedem Ivu Sanadera u Hrvatsku. On me zvao u petak između 10 i 11 sati te rekao: ‘Dođi, ja bih se želio vratiti’. Krenuo sam po njega u Sloveniju. No, kako se s njim nisam našao, nemam što govoriti u njegovo ime. Pitanje je hoće li do mog angažmana uopće doći jer su za takvo što potrebni dogovor i obostrana odluka - objasnio je Gulišija.

Čujemo se na putu

Na upit kako tumači činjenicu da je Sanader već bio u Austriji, a s njim se morao naći u Sloveniji, odvjetnik Gulišija je odgovorio: - Stvarno ne znam. Dogovor je bio da se čujemo na putu. No, kako je on uhićen, više nije bilo moguće s njim stupiti u kontakt.

Gulišija smatra da je njega bivši premijer prije uhićenja kontaktirao jer su zagrebački odvjetnici, kao što je poznato, istim aferama već “prebukirani”.

I dok se splitski odvjetnik neobavljena posla vratio iz Slovenije u Split, bivši je premijer, nakon što je za njim raspisana međunarodna tjeralica, uhićen na autocesti kod Salzburga dok se vozio prema njemačkoj granici. Uhitili su ga pripadnici austrijskih Kobri.

Odbjeglog Sanadera USKOK u aferi Fimi-Media tereti kao organizatora kriminalne grupe, odnosno za izvlačenje novca iz javnih poduzeća i državnih ustanova.

Pritvor do izručenja

U pritvoru u Salzburgu, gdje je proveo prvu noć iza rešetaka, bit će zadržan do postupka izručenja, a ako je vjerovati odvjetniku Gulišiji, to će biti za samo nekoliko dana.

‘Austrija još nije poslala zahtjev’

Još nemamo nikakav zahtjev za dokumentacijom vezano za Sanadera. Ako će trebati nešto slati u Austriju, to će napraviti naše Ministarstvo pravosuđa, izjavio je jučer ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković za Hrvatski radio.

Prema njegovim riječima, Sanader se prvo treba izjasniti prihvaća li postupak izručenja u Hrvatsku.

- Ako Sanader to prihvati, onda neće trebati dodatna dokumentacija. No, ako bi se tome usprotivio, austrijsko ministarstvo pravosuđa zatražilo bi dokumente od našeg Ministarstva pravosuđa - objasnio je Bošnjaković. Nije želio nagađati koliko bi mogao trajati postupak Sanaderova izručenja.

- Teško mogu reći koliko će trajati. Ako odbije izručenje, onda su to posebni zakoni - zaključio je ministar pravosuđa.

( Veronika Rešković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:36