PRVI POTEZI

Martina Dalić: Morat će uvjeriti investitore da nam sve kreće nabolje

Martina Dalić dobro poznaje prilike i, očekuje se, neće joj trebati vremena za uhodavanje
zagreb 040707martina dalic potpredsjednica vlade foto goran mehkek / cropix
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Dok dio javnosti duboko sumnja da će nova ministrica financija učiniti išta vrijedno spomena u kratkom mandatu koji je pred njom, ima i onih koji ne kriju velika očekivanja.

Hoće li Martina Dalić dovesti MMF , pita jedan zabrinuti poduzetnik koji strahuje da je Hrvatska na rubu provalije.

Nova ministrica za sada nema razumijevanja za tu vrstu znatiželje i ne želi govoriti o tome što će biti njeni prioriteti, poručujući da još nije službeno imenovana na novu dužnost.

Poznavanje prilika

Ono što je sigurno jest činjenica da Martina Dalić dobro poznaje ekonomske prilike i, kako kaže Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta, neće joj trebati vremena za uhodavanje. Premijerka Jadranka Kosor vjerojatno više neće imati potrebe za uslugama savjetničkog tima u kojem su, uz Sandru Švaljek, bili i Borislav Škegro, Željko Lovrinčević i Željko Perić. Barem ne u dosadašnjoj formi.

Ako već treba neki savjet, nema sumnje da će ga potražiti od nove ministrice financija .

Autori hvaljenog Vladina Programa za gospodarski oporavak, uostalom, već su odradili svoj glavni posao.

Program oporavka

Uz rijetke ograde, Program je dobio podršku većine ekonomista i svih relevantnih institucija, od Svjetske banke, MMF-a i EBRD-a do HNB-a.

U njemu je uglavnom sve pobrojano što bi trebalo učiniti da Hrvatska osigura financijsku stabilnost i dugoročan ekonomski rast. No, zapela je njegova provedba. Posljedica toga, uz ostalo, je odluka agencije Standard & Poor’s da Hrvatskoj smanji ocjenu kreditnog rejtinga.

Među mjerama koje MMF navodi kao ključne na prvom je mjestu konsolidacija rashoda, što uključuje smanjenje javnog sektora, privatizaciju, provedbu reformi u sustavu mirovina i zdravstva.

Pored toga, važno bi bilo uspostaviti “fleksibilniji mehanizam utvrđivanja plaća i bolje usmjeravanje socijalnih naknada”.

Teško je biti optimist u pogledu očekivanja da će se nova ministrica ozbiljno prihvatiti tog posla jednostavno zato što joj okolnosti ne idu na ruku.

Desna ruka

Ipak, nešto će morati učiniti, među ostalim, kako bi uvjerila investitore, od kojih će morati tražiti novac, da Hrvatska ide nabolje, a ne nagore. S kojim će ljudima to pokušati provesti?

Ne treba očekivati da će s dolaskom nove ministrice uslijediti i novo kadrovsko ekipiranje Ministarstva financija.

Većinu suradnika poznaje iz razdoblja dok je radila u toj instituciji. Desna ruka njezina prethodnika, državni tajnik Zdravko Marić, sigurno će biti i najbliži suradnik Martine Dalić jer se proteklih godina pokazao kao stručan i pouzdan.

Ako već bude trebala neformalnu podrušku i sugovornike za stručnu raspravu, može se pretpostaviti da će Martina Dalić na kavu pozvati Borislava Škegru, s kojim je godinama zadržala prijateljski odnos.

Zajedničko iskustvo

Tu je i ekonomski analitičar Velimir Šonje, s kojim već ima iskustvo u zajedničkom radu. Uz ostalo, Šonje je bio jako angažiran na izradi Strategije nacionalnog razvoja koja je napravljena 2006. godine, dok je Dalić bila na čelu Središnjeg državnog ureda za nacionalnu strategiju.

No, vrlo će se brzo pokazati hoće li Martina Dalić ugodno iznenaditi pesimiste ili razočarati optimiste.

Još je manje razloga za poziv MMF-u nego prije

S novim, osvježenim sastavom i ljudima koji znaju posao Vlada ima još manju potrebu zvati Međunarodni monetarni fond nego prije.

Sve da to i želi, za aranžman s MMF-om, koji se u pravilu priprema nekoliko mjeseci i traje otprilike godinu i pol, Vlada uopće nema vremena.

Uostalom, ta je institucija u svojem posljednjem izvješću o Hrvatskoj izričito naglasila da bi Vlada samo trebala odlučnije provoditi program koji je sama donijela.

Stoga se čini da je posao za Martinu Dalić prilično trasiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 23:48