BIVŠI ŠEF

Škegro: Martina nije superžena, ali je sposobna i stručna

 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - O budućoj ministrici financija Martini Dalić, koja sjeda u jednu od najvrućih fotelja u Banskim dvorima, kratko smo razgovorali s Borislavom Škegrom , koji joj je godinama bio šef u Ministarstvu financija.

Pomoćnica ministra

Škegro, koji je danas savjetnik premijerke Jadranka Kosor , buduću ministricu financija poznaje već 13 godina i smatra je pravim izborom.

Martina Dalić bila je vaša pomoćnica dok ste bili ministar financija, dobro ju poznajate. Što mislite kakva će biti ministrica, odnosno je li ona dobar izbor?

- Pogrešno se u medijima navodi kako sam Martinu Dalić ja doveo u Ministarstvo financija. Gospođu Dalić doveo je moj prethodnik, Božo Prka. Ona je još za njegova mandata bila pomoćnica ministra. I kad sam ja postao ministar, ona je bila na mjestu pomoćnice ministra. Dakle, niti sam ju ja doveo, niti sam ju promovirao u pomoćnicu.

Ali, niste ju niti smjenili, nego je ostala i vaša pomoćnica. To znači da ste bili zadovoljni s njom?

- Bio sam jako zadovoljan Martinom Dalić. Poznajem ju 13 godina i o njoj mogu reći sve najbolje i u profesionalnom i u ljudskom smislu. Zato mislim da je ona pravi izbor za novu ministricu financija.

Jeste li ju vi onda i predložili premijerki Jadranki Kosor, čiji ste savjetnik?

- Martina Dalić je bila premijerkin izbor. Ja joj ni na koji način nisam sugerirao niti savjetovao da za ministricu uzme gospođu Dalić.

Stabilizacijski program

Što nova ministrica može napraviti u manje od godinu dana?

- Silno me ljuti kada dio javnosti, politike i medija zaključuje kako se u godinu dana mandata ne može napraviti ništa. Pa Vlada je, dok sam ja bio njezin član, u šest mjeseci lansirala stabilizacijski program koji je tada bio nešto najrevolucionarnije. U Vladu sam ušao u travnju 1993., a šest mjeseci kasnije imali smo program. Volio bih da se i danas ne priča samo o tome da je do izbora još manje od godinu dana i da je to premalo da se nešto napravi jer se nitko ne želi zamjerati biračima u izbornoj godini odnosno povlačiti nepopularne poteze. Zar to znači da Vlada u godini prije izbora ne bi ništa trebala raditi?! I u tih godinu dana treba živjeti i raditi. Bez obzira koja vlada imala vlast, i u tih godinu dana prije izbora imate probleme koji stoje pred državom i koje treba rješavati. Zato mislim da je i godinu dana dovoljno da se stvari promijene. Da je do isteka mandata i samo tri mjeseca, i ta tri mjeseca moraju se odraditi.

Privatni i javni sektor

S obzirom na to da buduću ministricu financija poznajete, kako kažete, 13 godina, što mislite koji će biti njezin prvi potezi? Je li, recimo, sklona tome da pozovemo MMF ili će odmah predložiti rebalans proračuna?

- Ne bih o tome spekulirao. Sve prijedloge daje Vlada, a donosi Sabor. To nije stvar osobnih preferencija, nego Vladina odluka. Osim toga, nema tog pojedinca koji je poput nekog nadnaravnog šampiona spreman sve sam rješavati.

A što možete reći o Martini Dalić u profesionalnom smislu?

- Ona je odličan makroekonomist koji poznaje funkcioniranje Vlade i Ministarstva financija. Osim toga, zna kako funkcioniraju institucije, ali i privatni sektor jer je, kao što znate, posljednjih godina bila na čelu jedne banke. Mislim da, s obzirom na iskustvo i kvalifikacije, gospođa Dalić već sutra može početi raditi.

Čovjek za investicije

Ima li ona dovoljno odlučnosti da provede ono što planira?

- Nije dobro prenaglašavati sposobnosti pojedinca jer uspjeh Vlade ovisi o uspjehu nje kao cjeline, a ne o tome hoće li neki pojedinac s posebnim sposobnostima nešto napraviti. No, svakako bih pozdravio to što će Vlada imati potpredsjednika za investicije. Podsjetit ću vas da se to sugerira i u Vladinu Programu gospodarskog oporavka.

Uvjet za ulazak u Vladu

Je li Dalić svoj ulazak u Vladu uvjetovala odriješenim rukama? Navodno je to vrlo jasno rekla premijerki Kosor.

- Ne bih spekulirao o tome kako su se premijerka i gospođa Dalić dogovarale. No, Martina Dalić ima široki konsenzus i stručne i poslovne zajednice, koje smatraju da je ona jedno od najboljih rješenja. Ona poznaje institucije, poslovni svijet, Ministarstvo. Dobili smo vrlo kvalificiranu osobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:49