ISTRAGA PROTIV SANDERA

USKOK je u zahtjevu za blokadu Šarengradske prešutio datum kredita

USKOK i sud datum sklapanja ugovora ne navode iako iz njega proizlazi da je stan mogao biti kupljen novcem od kredita
Zagreb, 030110.Sredisnjica HDZ - a.Ivo Sanader sazvao je prvu press konferenciju nakon 6 mjeseci na kojoj je objavio da od danas u potpunosti aktivira svoju ulogu pocasnog predsjednik HDZ-a sa svim duznostima i pravima.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miščević / CROPIX

ZAGREB - U zahtjevu za blokiranje Sanaderova poslovnog prostora u Šarengradskoj 1 u Zagrebu USKOK navodi sumnju da taj prostor nije kupljen novcem od kredita.

Poklapanje datuma

Sumnja postoji jer se ne poklapaju datumi kupnje stana i upisa hipoteke, ali USKOK prešućuje datum kada je taj kredit sklopljen. Obrazlažući svoju sumnju, istražitelji USKOK-a navode da je “na predmetnoj nekretnini upisana hipoteka u korist Zagrebačke banke 4. ožujka 2010., dakle gotovo četiri mjeseca nakon što je prodavatelj izdao tabularnu ispravu kojom je potvrdio da je cijena u cijelosti isplaćena, a to, kako USKOK obrazlaže u prijedlogu, upućuje na sumnju da su za stjecanje predmetnih nekretnina korištena sredstva iz drugih izvora, a ne iz zakonitih izvora, odnosno kredita”. (Citat je iz rješenja Županijskog suda koje je Jutarnji ekskluzivno objavio u novogodišnjem dvobroju).

Županijski sud prihvatio je tu USKOK-ovu sumnju i privremeno blokirao imovinu Sanaderove tvrtke Alia Savjetovanje u Šarengradskoj.

Upisana hipoteka

Ali, kako pokazuje ugovor o kreditu do kojeg je legalno (na isti način kao i do rješenja Županijskog suda) došao Jutarnji list, Zagrebačka banka odobrila je Sanaderovoj tvrtki 820.000 eura za kupnju nekretnine 6. studenoga 2009., tri dana prije nego što je Alia Savjetovanje sklopilo ugovor o kupnji stana i sedam dana prije nego što je prodavatelj stana Kaić d.o.o. izdao tabularnu ispravu u kojoj potvrđuje da je cijena isplaćena. USKOK i Županijski sud datum sklapanja ugovora o kreditu uopće ne navode, iako iz tog datuma proizlazi da je stan mogao biti kupljen novcem od kredita. Prvo je, naime, odobren kredit, a potom je kupljen stan. USKOK-ova argumentacija je: prvo je kupljen stan, a onda je upisana hipoteka (bez navođenja kad je odobren kredit). Zagrebačka banka, pokazuju dalje dokumenti u posjedu Jutarnjeg, zaista je tek 4. ožujka 2010. upisala hipoteku na stan. Ali uvjeti ugovora o kreditu isto tako pokazuju da upis hipoteke nije bio preduvjet za isplatu novca.

Neslužbeno doznajemo da su odvjetnici obitelji Sanader u svojoj žalbi na rješenje Županijskog suda naveli da se datumi sklapanja kredita i kupnje nekretnine savršeno poklapaju te da je pitanje datuma upisa hipoteke sekundarno pitanje jer bračni par Sanader nije mogao utjecati na to kada će Zagrebačka banka upisati hipoteku. Ali ta je žalba Sanaderovih odvjetnika, također prema neslužbenim informacijama, odbijena na sudu.

Na naš upit iz Državnog odvjetništva neslužbeno su nam odgovorili da im datum sklapanja ugovora o kreditu nije bio bitan i da su oni postigli što su željeli - uvjerili su sud da privremeno blokira imovinu Sanaderove tvrtke kako bi kasnije mogli naplatiti štetu, ako je u sudskom procesu dokažu.

Potpisan ugovor

Zagrebačka banka na naš upit da komentira ugovor o kreditu potpisan s tvrtkom Alia Savjetovanje odgovorila je da ne može dati nikakve informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:30