TAMNA STRANA DOMOVINSKOG RATA

Zbog Merčepa neopravdano optuženi svi drugi branitelji

Istraga o Merčepovoj ulozi u nestanku vukovarskih civila počela je još 2002.
 Ranko Šuvar/CROPIX

VUKOVAR, OSIJEK - S obzirom na užasnu žrtvu koju je u Domovinskom ratu podnio Vukovar i stravičan ratni zločin počinjen na Ovčari, kada je nakon pada tog grada ubijeno više od 200 branitelja i ranjenika iz vukovarske bolnice, bilo je teško otvoriti istragu o stradanjima Srba u tom gradu, dok je ondje funkcionirala hrvatska vlast.

No, istraga o stradanjima tamošnjih Srba ipak je otvorena 5. studenoga 2002. godine. Neslužbeno se može čuti kako je istraga intenzivirana u drugoj polovici prošle godine, a osobito otkako je Tomislav Merčep osumnjičen za ratne zločine koji su se dogodili u Pakračkoj Poljani.

Sramotna presuda

No, s obzirom na sramotnu presudu Haaškog suda u slučaju Veselina Šljivačanina, bivšeg časnika JNA koji je zapovijedao okupatorskim postrojbama nakon sloma obrane Vukovara (Šljivančanin je prvo osuđen na 5 godina zatvora, potom mu je kazna povećana na 17, da bi na kraju bila smanjena na 10 godina), istraga se vodila nevoljko i mlako, kako se ne bi iritiralo hrvatsku javnost, opravdano osjetljivu na žrtvu Vukovara i stradanje tamošnjih hrvatskih civila i branitelja.

Činjenica je, međutim, da su se u vrijeme dok je obranom Vukovara i ratnim pripremama rukovodio Tomislav Merčep, tamošnji sekretar Sekretarijata za narodnu obranu, u proljeće i rano ljeto 1991. događali nestanci i likvidacije Srba. Svi nestanci pripisivani su skupini ljudi oko Tomislava Merčepa.

Pismo državnom vrhu

Koliko je Merčep bio ozbiljan problem u Vukovaru, svjedoči i dramatično pismo koje je Marin Vidić Bili, tadašnji povjerenik hrvatske Vlade za Vukovar, 18. kolovoza 1991. uputio predsjedniku Tuđmanu i premijeru Franji Greguriću te ministrima obrane i unutarnjih poslova, Luki Bebiću i Ivanu Vekiću. Vidić je upozorio hrvatski državni vrh da su Merčepove skupine ondje bespravno upadale u srpske stanove, pljačkale, oduzimale privatna vozila, minirale kuće i kafiće te privodile civile kojima se potom gubio trag. Većina ih je bila ispitivana u podrumu zgrade Teritorijalne obrane, a dio ih je odvođen u Klub dizača utega uz ušće Vuke u Dunav.

Mjesta likvidacije

Upravo se Klub dizača utega spominje kao mjesto likvidacija, a postoje svjedočenja da su egzekucije obavljane i nekoliko kilometara nizvodno, kod stare Vukovarske klaonice te na lokaciji vukovarskog izletišta Vučedol.

Zbog strahota koje je Vukovar doživio tijekom srpske opsade hrvatskoj javnosti i danas se teško suočiti s Merčepovom ulogom u tom gradu, koja, na žalost, pripada u ono što se naziva tamnim stranicama Domovinskog rata. Zato bi to vrijeme valjalo istražiti, kako se više ne bi događalo da se oni koji s tim nisu imali nikakve veze neopravdano optužuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:15