OŠTRO PISMO

Jean-Francois Ott žali se premijerki Jadranki Kosor: Vaša policija želi nam oteti Sunčani Hvar

Šef Orco grupe optužuje Zagreb za kršenje međuna-rodnih sporazuma te se žali na postupanje policije
Zagreb, 040111.Regent Esplanade.Predsjednik i izvrsni direktor Orco grupe Jean Francois Ott odrzao je tiskovnu konferenciju u vezi Suncanog Hvara. Na slici: Jean Francois Ott.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Jean-Francois Ott, šef Orco grupe koja ima većinski vlasnički udio u Sunčanom Hvaru, uputio je pismo premijerki Jadranki Kosor, u kojoj se žali na postupanje hrvatske policije prema njemu, a Zagreb optužuje za kršenje međunarodnih sporazuma, posebno onih s Belgijsko-luksemburškom ekonomskom unijom.

Policijska akcija

- Republika Hrvatska, putem svojih policijskih snaga i ostalih tijela za primjenu zakona, pokrenula je kampanju maltretiranja usmjerenu protiv Orca, Sunčanog Hvara i njihovih direktora i zaposlenika, što nije imalo legitimne svrhe i služilo je samo kako bi osujetilo poslovanje i ulaganja Orca i Sunčanog Hvara u Hrvatskoj - upozorava Ott premijerku u pismu, koje Jutarnji list posjeduje.

Dodaje i kako je policijska akcija pokrenuta s ciljem vršenja pritiska na Orco da napusti Sunčani Hvar, a radi “ilegalnog i nepravednog” ugrožavanja Orcovih interesa u Sunčanom Hvaru. Ott je time ponovio svoje ranije tvrdnje kako strahuje da ga se Hrvatska pokušava “riješiti”, odnosno otjerati ga. Stoga od premijerke Kosor traži da ga primi, ili da to učini netko od njenih predstavnika.

Nejednak tretman

- Gospođo premijerko, Orco je uložio stotine milijuna kuna na Hvaru. Duboko smo odani toj investiciji kao važnom sudioniku u razvoju Hrvatske. U interesu je i Hrvatske i Orca da se problem razriješi na prijateljski način i brzo - upozorava Ott Banske dvore.

Dodaje da Hrvatska onemogućava ulaganja, diskriminira ulagače i ne omogućava svim ulagačima jednak tretman. Štoviše, podsjeća da je prema sporazumu Hrvatske i Belgijsko-lukseburške ekonomske Unije zabranjen nejednak tretman ulagača te oduzimanje ili nacionalizacija investicija, a Hrvatska se, kaže u pismu, ponaša suprotno tome.

- Ovim pismom Orco formalno obavještava RH da je svojim činjenjem i nečinjenjem povrijedila odredbe Sporazuma, što je dolilo ulje na vatru sukobu Orca i hrvatske države, kaže Ott. Posebno proziva Hrvatski fond za privatizaciju za koji tvrdi da nije ispunio svoj dio dogovora iz javno-privatnog partnerstva u Sunčanom Hvaru.

Problem Orcova ulaganja u Sunčani Hvar eksalirao je prošloga tjedna, kada taj luksemburški fond, koji drži oko 55 posto dionica Sunčanog Hvara, na Godišnjoj skupštini društva, održanoj u zagrebačkom hotelu Esplanade, nije uspio progurati svoj prijedlog da se nominalna vrijednost dionica Sunčanog Hvara umanji čak 10 puta, i to zbog gubitaka koje je tvrtka ostvarila u razdoblju od 1996. godine.

Duvnjak i Bebić protiv

Orcovu prijedlogu suprostavio se HFP, koji drži nešto manje od trećine dionica. U Fondu strahuju da bi provedba tog prijedloga zapravo značila otvaranje vrata Orcu da jeftino preuzme više od 75 posto dionica Sunčanog Hvara, čime bi Orco stekao i pravo da smaostalno rasprodaje. Potporu u tome predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak dobio je i od malih dioničara, koji drže nešto više od petine dionica Sunčanog Hvara, te od hvarskog gradonačelnika Pjerina Bebića. Odmah nakon što je završila Skupština, Otta je privela policija. Sam Ott nije se žalio na postupanje hrvatske policije, ali je nakon odlaska iz zemlje zaprijetio da će Hrvatsku tužiti međunarodnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:27