ŠEF ORCO GRUPE

Jean-Francois Ott: Policajci su bili ljubazni, ali su mi postavljali vrlo čudna pitanja

Ott otkriva kako je Orco grupa vodila poslovanje Sunčanog Hvara
Zagreb, 040111.Regent Esplanade.Predsjednik i izvrsni direktor Orco grupe Jean Francois Ott odrzao je tiskovnu konferenciju u vezi Suncanog Hvara. Na slici: Jean Francois Ott.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Uprave Orco grupe, Jean-Francois Ott, u ekskluzivnom intervjuu za Jutarnji list potvrdio je da ne odustaju od tužbe protiv Hrvatske te očekuje da ga premijerka Jadranka Kosor pozove na sastanak nakon što je već nekoliko puta odbila njihove molbe za susret. Predsjednik Uprave Ott demantira bijeg iz Hrvatske te najavljuje skori povratak.

Potpredsjednik Vlade Petar Čobanković izjavio je da, ako smatrate da ste nečime oštećeni, tužite Hrvatsku. Kako to komentirate? Pripremate li tužbu protiv Hrvatske?

- Orco je poduzeo službene korake protiv hrvatske Vlade. Prvo smo premijerki poslali opomenu pred tužbu. Prvi je to korak u međunarodnom arbitražnom postupku, sukladno članku 9 Sporazuma između Francuske i Hrvatske o međusobnom poticanju i zaštiti investicija te sukladno članku 10 sporazuma između Belgijske i Luksemburške ekonomske unije i Hrvatske. Hrvatska Vlada sada ima tri mjeseca da pronađe prijateljsko rješenje s Orcom ili ćemo prijeći na sljedeći korak u međunarodnom arbitražnom postupku. Orco paralelno poduzima i ostale lokalne i međunarodne korake.

Kakvi su vaši planovi? Hoćete li se sastati s potpredsjednikom Čobankovićem ili dogovarate susret s premijerkom J. Kosor?

- Orco je predlagao niz rješenja u prošlih nekoliko godina i stalno tražio susret s premijerkom Jadrankom Kosor i bivšim premijerom Ivom Sanaderom, ali su nam svi zahtjevi bili odbijeni. Nije nam preostalo ništa drugo nego da joj pošaljemo opomenu pred tužbu. Sada je na Vladi da nam pošalje napismeno plan kojim bi se riješili problemi na lokalnoj i međunarodnoj razini.

Imate li vi saznanja o kaznenim djelima u vašoj kompaniji?

- Prije nego što smo došli u Sunčani Hvar kompanija je imala tri kompjutera, hoteli su imali dvije zvjezdice i Sunčani Hvar je preživio samo zato što je prodao deset nekretnina , zajedno s hotelom Park, i to od 1999. do 2005. Plaće se nisu isplaćivale na vrijeme, bankovni krediti nisu bili isplaćivani i kompanija je bila na rubu bankrota. I to su bili razlozi zašto je država odlučila pozvati partnera koji bi investirao novi kapital i uveo moderni hotelski menadžment.

Ponavljam, cilj je bio promijeniti strukturu gostiju na Hvaru. Je li bilo kaznenih djela prije ulaska Orco grupe, postoje neke indikacije, primjerice pola kapaciteta u hotelu Amfora bilo je prodano za sedam eura. Puno smo truda uložili kako bismo promijenili te loše ugovore. Za vrijeme Orco grupe odbijam sve špekulacije o ‘isisavanju’ novca iz Sunčanog Hvara. Zašto bismo to radili?

U našem je interesu da Sunčani Hvar bude zdrava kompanija čiji smo većinski vlasnici. Također odbijam špekulacije da je Orco radio namještaj ili da smo renovirali u Sunčanom Hvaru, i to zato što Orco nema vlasničke udjele ni u jednoj takvoj tvrtki u svijetu. To se može lako provjeriti jer su naši računi transparentni.

CIJELI EKSKLUZIVNI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:29