PRVI INTERVJU ŠEFA ORCO GRUPE NAKON TUŽBE PROTIV HRVATSKE

INTIMNA ISPOVIJEST HOTELSKOG MOGULA ‘Pjerina Bebića više ne želim vidjeti. Populist je i gradi si imidž na širenju straha od stranaca’

Hrvati su mi se na prvi pogled svidjeli jer su slični Francuzima - kaže mi na početku razgovora Jean-Francois Ott, predsjednik uprave Orco grupe .

“Hrvati su ugodni ljudi, poslovni sastanci se dogovaraju na ručkovima koji mogu trajati i do tri sata, a to je slično načinu na koji mi funkcioniramo”, pojašnjava.

No, uskoro mi je odao još jednu točku svog karaktera - kada se prijeđu određene granice, nema povratka.

Kada je dosta, onda je dosta. A Jean-Francoisu je, kaže, dosta.

Država nije učinila svoje

Nalazimo se u Parizu, u konferencijskoj dvorani korporacije Orco Group , tik uz Champs-Élysées.

Prošlo je samo nekoliko dana otkad sam na stranicama ovih novina pročitala da moj sugovornik, odnosno kompanija na čijem je čelu, od hrvatske države traži odštetu od 30 milijuna eura zbog nepoštivanja ugovora koje je potpisala s većinskim vlasnikom hotelske kompanije Sunčani Hvar.

Stvar je toliko ozbiljna, pisali su kolege, da bi mogla usporiti taj predugo očekivani ulazak u EU.

Očekujem da će mi gospodin Ott reći da novine vole dramatizirati, no umjesto toga poručuje: “Ne treba podcjenjivati mene i kompaniju, mi smo multieuropska kompanija: najveći privatni vlasnik nekretnina u Berlinu, jedan od najvećih igrača u Pragu, francuska kompanija sa sjedištem u Luksemburgu. Osobno sam proeuropski nastrojen, vjerujem u Europu iz svih fundamentalnih mirovnih razloga kao što, uvjeren sam, vjeruje i većina Hrvata, ali to predstavlja i određene obaveze”, govori Ott. Žali što Vlada nije naučila lekciju od Čeha koji su zbog arogancije gubili na arbitražnim postupcima.

“Stvar je vrlo jednostavna. Ja sam 2005. potpisao ugovor s državom da će Orco investirati gotovinu, a država ispuniti svoje obaveze s Crkvom, lokalnom zajednicom i slično. Obvezali smo se pet godina držati sve zaposlenike Sunčanog Hvara. Mi smo napravili sve što smo mogli. Ostalo ne možemo napraviti zbog imovinskih problema koje se država obvezala ispuniti, ali nije. Ne znam jesu li oni uopće pokušali išta napraviti. Ja ih nisam tjerao da potpišu taj ugovor”, objašnjava tečnim engleskim s izraženim američkim naglaskom koji otkriva da puno vremena provodi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prijetnje Bruxellesom

A kada ga je potpisivao, bio je uzbuđen. “Svi su bili uzbuđeni”, govori. “Da mi je netko rekao, ne bih mogao vjerovati što ću sve doživjeti. Radio sam posvuda, ali ni u Moskvi nisam imao problema kao u Hrvatskoj. Ovime želim poručiti svijetu što se u Hrvatskoj događa uspješnoj kompaniji koja je radila u raznim dijelovima svijeta i s vrlo velikim, kompleksnim strukturama, investirala milijune, ali nikada nigdje nije imala problema kao u Hrvatskoj.”

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 02:29