OBRAČUN LIJEČNIKA U GOSPIĆKOJ BOLNICI

‘Da, napao sam ga. Nije mi htio dati krevet za pacijenta’

Policija, interna kontrola i zdravstvena inspekcija istražuju što se dogodilo u bolnici u Gospiću

GOSPIĆ - Dvojica liječnika gospićke bolnice umalo su se potukla pokraj kreveta umiruće dvogodišnje djevojčice zbog nedostatka komunikacije, no njihov sukob nema veze s liječenjem curice niti odraza na fatalni ishod, ispričala nam je ravnateljica dr. Marija Vrkljan Ilijevski, u čijoj se bolnici prošle subote dogodio ovaj sramotni incident.

Meningokokna sepsa

Naime, liječnici dr. Drago Ratković i dr. Damir Pahljina obračunali su se u trenucima dok je malena Antonija Mudrinić gubila bitku s meningokoknom sepsom.

- Došlo je do incidenta, sve detalje još ne znam jer nisam bila prisutna. Dr. Ratković je imao pacijenta kojeg je trebao hitno smjestiti u jedinicu intenzivnog liječenja, a dr. Pahljina mu je u dva navrata odbio poziv rekavši “Ne mogu sada”. Dr. Ratković nije znao što se događa i da u tim trenucima traje borba za život male Antonije.

Ratković je došao vidjeti što se zbiva kad mu Pahljina ne odgovara i tu je došlo do incidenta. Rekla bih da je sve to bio splet nesretnih okolnosti. Naravno, način komunikacije ovih dvojice liječnika nije primjeren, ali se dogodio u teškoj situaciji. Dr. Pahljina i dr. Ratković napisali su mi očitovanje i Povjerenstvo za unutarnji nadzor razmotrit će njihove izjave. Poduzet ću adekvatne mjere koje mi zakon omogućava - rekla nam je dr. Vrkljan Ilijevski.

Uz zdravstvenu inspekciju i internu kontrolu, u istragu se uključila i policija.

Umrla u transportu

- Dosad smo obavili obavijesne razgovore sa sudionicima i očevicima događaja te s roditeljima preminule djevojčice. Nitko nas iz bolnice nije izvijestio o događaju - rekla nam je Kristina Maoduš, glasnogovornica PU ličko-senjske.

Liječnici pak nisu željeli komentirati tučnjavu. Dr. Pahljina nije se javljao na telefon, dok nam se dr. Ratković zahvalio “na interesu” te rekao da nema što reći.

Antonija je, kaže ravnateljica, u subotu u 14 sati primljena u teškom stanju, sa slikom meningokokne sepse sa znakovima endotoksičnog septičnog šoka. Anesteziolozi dr. Damir Pahljina i dr. Marija Cindrić te pedijatar dr. Sandra Čubelić započeli su s terapijom, no šok je brzo napredovao. Oko 15.30 sati odlučeno je da se djevojčica transportira u Rijeku. Na žalost, tijekom prijevoza je umrla.

- Ta je bolest u 95 posto slučajeva smrtonosna. O slučaju sam odmah obavijestila ministarstvo. Roditelji su s djevojčicom bili na Hitnoj u subotu oko 10 sati, no bolest je takva da počinje s beznačajnim simptomima, povišenom tjelesnom temperaturom. Doktor Stipo Lukač pregledao je dijete i zaključio da ima upaljeno grlo te mu dao terapiju.

Tada još ništa nije upućivalo na infekciju meningokokom. Tri sata kasnije to je dijete došlo s potpuno drukčijom kliničkom slikom i vjerujte mi da se svaki iskusni pedijatar najviše boji ovakvih slučajeva - kaže šefica gospićke bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:23