TUĐMANU MOST, BISTA, SPOMENIK I TRG

Jedan osječki trg nosit će dva imena: dio po slobodi, dio po Franji Tuđmanu?

Neslužbeno doznajemo da gradonačelnik i HDSSB planiraju mijenjanje imena dijela Trga slobode

OSIJEK - Nakon biste i mosta, prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, u Osijeku će dobiti i svoj trg i spomenik. Predizborna utrka se zahuktava i sama ideja o Tuđmanovu trgu i spomeniku bit će kontra HDSSB-a prema HDZ-u, iz kojeg su u posljednje vrijeme sve češće počeli spominjati svog prvog predsjednika, ali i zatopljavati odnose s obitelji Tuđman.

Predizborni projekt

Iako nam to gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo nije želio potvrditi, neslužbeno doznajemo da on i HDSSB planiraju provesti u djelo ovu ideju, i to u sljedećih 18 mjeseci, odnosno nakon završetka obnove Trga slobode. Naime, upravo je taj trg namijenjen Tuđmanu, ali navodno se ne bi mijenjalo ime cijeloga trga, već bi samo jedan njegov dio dobio Tuđmanovo ime.

- Dr. Tuđman je najzaslužniji za našu slobodu, ali zasad nemamo takvu inicijativu. Tek počinje obnova Trga - kaže Bubalo, koji je nedavno najavio da će poslije obnove na trg doći i novi spomenik “jednoj povijesnoj osobi”, a to je sasvim sigurno Tuđman.

Doznajemo da HDSSB-ov gradonačelnik i njegovi stranački suradnici još nisu odredili koji bi dio Trga slobode trebao dobiti Tuđmanovo ime, ali s obzirom na to da će njegov spomenik doći na prostor između Supermarketa i Kapucinskog samostana, može se očekivati da i njegav trg bude ondje. U cijeloj priči ipak je enigma kako namjeravaju podijeliti trg koji funkcionira kao jedna cjelina.

Preimenovati pak cijeli trg ne bi bilo mudro. To Bubalu i HDSSB-u ne bi odgovaralo, osobito jer je ovo i njihov predizborni projekt, kako za parlamentarne tako i za lokalne izbore.

Pozivaju se na Tuđmana

Ovakva inicijativa iz HDSSB-a ne čudi, jer se čelnici ove stranke često u svojim istupima pozivaju na Tuđmana želeći time u prvom redu imati na svojoj strani onaj dio HDZ-ova biračkog tijela koji je ostao na političkoj platformi HDZ-a iz Tuđmanovog doba. Uostalom, isti su ljudi, tada kao HDZ-ovci, postavili bistu Tuđmanu u dvorištu Županijske palače u Osijeku, a prije dvije godine njegovim su imenom nazvali i cestovni most preko Drave. Sada namjeravaju zaokružiti priču trgom i spomenikom.

Potporu za to pak dobit će i od svog mrskog suparnika, HSP-a Ante Đapića, koji je pozdravio ideju, dodavši da bi on po Tuđmanu imenovao cijeli Trg slobode. SDP-ovka Biljana Borzan pak smatra da je Tuđmanu počast odana davanjem imena mostu, osobito jer je odluka donesena konsenzusom svih stranaka.

Trg slobode oduvijek prati nesretna sudbina

Za Trg slobode u Osijeku bi se zaista moglo reći da ima nesretnu sudbinu, jer se redovito nalazi na nečijoj meti. Tako se naime sve do 1993. zvao središnji gradski trg, no tada je gradonačelnik Zlatko Kramarić zaključio kako bi bilo dobro “pomiriti” ideje biskupa J. J. Strossmayera i dr. Ante Starčevića, pa Trgu slobode mijenja ime u Trg A. Starčevića, jer se s njega izlazi u Strossmayerovu ulicu.

Tadašnji Trg oslobođenja pak imenuje Trgom slobode, a sada će Bubalo prepoloviti Trg slobode i podijeliti ga s Tuđmanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:00