BIVŠI TUŽITELJ U BORBI ZA NASLJEDSTVO

Ortynski: 306 tisuća kvadrata zemljišta na Hvaru je moje. I dobit ću ga!

Bivši tužitelj posljednjih pet godina posve je predan proučavanju preko deset tisuća spisa kako bi vratio svoje nasljedstvo na Hvaru
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Radovan Ortynski, bivši istražni sudac i glavni državni odvjetnik, koji se prije deset godina obračunavao s organiziranim kriminalom, danas se bori za 306 tisuća kvadrata zemlje na otoku Hvaru.

Ortynski je godinama nezaposlen, još od nečasnog otpusta s mjesta glavnog tužitelja 2002. i budući da ima vremena, a i pravničkog znanja, zadnjih pet godina posvetio se povratu starog obiteljskog zemljišta. S istom predanošću i upornošću koju je pokazao u prikupljanju dokaza protiv tzv. zločinačke oragnizacije, što su njegovi brojni kritičari smatrali opsesivnom misijom, sada se posvetio proučavanju 10.400 spisa, izvidima u splitskom državnom arhivu, putovanjima na Hvar i traganju za skrivenim česticama zemlje te odlascima na brojna ročišta.

Ortynskog je 2006. tužilo 40 hvarskih obitelji iz mjesta Zastražišće i Jelsa zbog utvrđenja prava vlasništva. Naime, Radovan Ortynski je po majci potomak stare hvarske vlastelinske obitelji Dančević koja je na Hvaru živjela još u 14. stoljeću. On je nakon smrti svoje majke temeljem rješenja o nasljeđivanju postao jedan od petero nasljednika i kao vlasnik zemlje upisao se u zemljišne knjige.

Pravo dosjelosti

No, kada je podnio prijedlog za upis tog posjeda u katastar, tamo su kao posjednici bili upisani Hvarani koji su tu zemlju desetljećima obrađivali, a neki su na njoj izgradili i kuće, štale ili dvorišta. Ortynski ih je pozvao da donesu ugovore za zemlju na koju su upisani, odluku suda ili podignu tužbu. Na tužbu se odlučilo čak 40 hvarskih obitelji i riječ je o ukupno 306 tisuća kvadrata zemlje.

Nekim Hvaranima zemlja na koju Ortynski polaže pravo nimalo nije interesantna jer je u “zabiti” otoka, pa nisu ni podigli tužbu, a riječ je o 20-ak tisuća kvadrata zemlje na koju će se Ortynski automatski moći upisati. Hvarske obitelji koje tuže Ortynskog i još četiri nasljednika Dančevićevih, smatraju da su kao neprekinuti posjednici tog zemljišta koje neki i sto godina obrađuju, jedino oni stvarni i pravni vlasnici zemlje koju su nasljeđivali s koljena na koljeno. Drže da su stekli pravo dosjelosti na tom posjedu. To pravo stječe se ako je osoba barem deset godina u neprekinutom posjedu nekretnine koju je stekla pošteno i istinito, što znači bez sile ili prijevare, te ne znajući da na nju pravo polaže netko drugi.

Hvarani su zemlju dobili agrarnom reformom 1933. Na razbacanim česticama zemlje, veličine od 200 do preko 3000 kvadrata, uglavnom u Zastražišću, prevladavaju šume, pašnjaci i voćnjaci, te nešto štala, okućnica i dvorišta. Ortynski kaže da nikome neće otimati dio kuće ili okućnicu, ali da je uglavnom riječ o neatraktivnoj zemlji na kojoj nije dozvoljena gradnja.

Predsjednik Općinskog suda u Starom Gradu, Željko Paršić, potvrdio je da se protiv Ortynskog vodi 40 postupaka i rekao da postupci ne idu tako brzo i niti jedan nije pri kraju, jer tu ima puno posla, od izvida na svakoj pojedinoj čestici, od kojih je većina na teško pristupačnom terenu, geodetskog mjerenja, vještačenja, saslušavanja svjedoka...

Tragao s GPS-om

- Znam da bi se rijetki upustili u ovakav postupak. Neizvjestan je, naporan i skup. Ja imam vremena, pa sam se bacio na to. No, ništa se ne miče s mrtve točke i uglavnom se igramo se mačke i miša. Redovito zovem sud u Starom Gradu, pišem požurnice, provjeravam stanje spisa... Prije dva tjedna, baš kada su bile najveće vrućine, s GPS-om sam tragao po otoku, u Zastražišću, za tim terenima na kojima se teško mogu i odrediti granice - kaže Ortynski. Njemu očito fali njegov posao pa zato tako predano sudjeluje u svim tim postupcima. Kaže da je on takav bio još kao sudac Općinskog suda, na Odjelu za maloljetnike. Odmah je ostvario suradnju s Centrima za socijalnu skrb, defektolozima, socijalnim radnicima koji su mu trebali za posao, zvao ih je, posjećivao, požurivao i tako je brže i učinkovitije rješavao slučajeve.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:23