NA OVČARI LUNAPARK I ZOO?

Ideja o proširenju ponude na Ovčari izazvala je zgražanje dijela vukovarskih branitelja

 Glibušić/CROPIX

VUKOVAR - Krčenje pet prosjeka, dugih 200 i širokih 2,5 metara, u šumi tik uz Spomen-obilježje Ovčara - zaštićenom području na kojem nije dopušteno izvođenje bilo kakvih radova - izazvalo je uznemirenost dijela vukovarskih branitelja, osobito članova Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Devastacija šume

Opsežni radovi na uklanjanju stabala u zaštićenom području izazvali su nagađanja da je riječ o početku gradnje restorana i drugih sadržaja, na čemu već dugo inzistira Udruga logoraša srpskih koncentracijskih logora. Čelnici te udruge neposredno uz Spomen-dom uz restoran žele sagraditi i druge zabavne sadržaje, poput ZOO i botaničkog vrta te dječjeg igrališta. Ta ideja dovela je do raskola među vukovarskim braniteljima, jer dio njih smatra kako uz mjesto najveće masovne grobnice u Hrvatskoj nije primjereno graditi ugostiteljski objekt, dječji lunapark i zoološki vrt. Devastacija šume uz Spomen-područje trebala je međutim biti početak gradnje Kapelice uskrsnuća, te sanitarnog čvora i popratnih sadržaja. Radnici vukovarskog Komunalaca posjekli su drveće kako bi se mogla obaviti geodetska mjerenja, kao prvi korak u gradnji te kapelice.

Radi se o četiri godine starom projektu, koji je pokrenula bivša vukovarska gradska vlast. Projekt vrijedan oko dva milijuna kuna obvezala se financirati Vlada, o čemu postoji i zaključak s potpisom bivšeg premijera Sanadera.

Dopis ministra

No, samo nekoliko dana nakon što su iskrčeni prosjeci u šumi nadomak masovne grobnice, gradska uprava Vukovara dobila je dopis ministra Božidara Pankretića s objašnjenjem kako u državnom proračunu za gradnju Kapelice uskrsnuća nisu predviđena sredstva. Pankretić je uz to izrazio i čuđenje zbog čega je Grad Vukovar, kao investitor gradnje, od Vlade tražio šest, a ne dva milijuna kuna, koliko bi bila stvarna vrijednost radova na gradnji kapelice.

Upravo u toj razlici od četiri milijuna kuna, tvrdi dio branitelja koji se protive gradnji restorana, ZOO i botaničkog vrta te dječjeg lunaparka uz Spomen-dom Ovčara, nalaze se sredstva za taj projekt.

Krčenje šume na Ovčari, tvrde u vukovarskom Konzervatorskom odjelu Uprave za zaštitu kulturne baštine, počelo je mimo njihove suglasnosti. Naime, na Spomen-obilježju Ovčara, mjestu masovne likvidacije vukovarskih branitelja i ranjenika, nije moguća nikakva gradnja.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:53