RAZOTKRIVENA I TREĆA SURADNICA MLADENA BARIŠIĆA

Ispovijest Sanje Crnković: Da, brojala sam novac u Carini... Tko bi odbio šefa?

‘Potresena sam, nisam ni ja od kamena, što da vam kažem?’ pitala se žena koja je brojala novac. Ne vidi ništa sporno u tome što i dalje radi u Carini

ZAGREB - “Da, i ja sam bila tu kad se brojao novac...”, izjavila je Sanja Crnković, desna ruka Mladena Barišića, bivšeg šefa Carine, HDZ-ova rizničara i glavnog kreatora prikupljanja novca za stranački crni fond .

Sanja ima 38 godina. Svaki put kad bi njezin šef ušao u sobu i rekao “došla je”, ona je znala što to znači. Spustila bi se u garažu i uvela blagajnicu HDZ-a Branku gore do šefove sobe. Nitko drugi nije znao da je tu, niti su je evidentirali na ulazu. Sjeli bi svi troje za stol i počeli brojati novac. To se, rekla je istražiteljima USKOK-a, događalo dva do tri puta godišnje.

Milijuni u rukama

“Uvijek se radilo o milijunskim iznosima, a u jednom navratu bilo je oko milijun eura...”, ispričala je, doznajemo, Crnković.

Dan kad su izbrojale dva milijuna eura opisala je istražiteljima i Branka Pavošević.

“Taj dan ostao mi je u sjećanju kao jedan ružan dan.”

Bio je to četvrtak, 23. listopada 2008., kad je sa Sanjom Crnković, a pod budnim okom ravnatelja Carinske uprave, brojala novčanice od 50 eura, pa naviše, sve do dva milijuna eura. Barišić ih je donosio u aktovki i vrećicama, a držao u sefu. Sanja Crnković jedina je uz Barišića imala šifru sefa.

Sanja je i dalje zaposlena u Carinskoj upravi. Radi u Uredu za odnose s javnošću, ali nije više pomoćnica ravnatelja. Jučer, kada smo je nazvali na telefon u Carinu, rekla je da je istina to što je ispričala istražiteljima.

“Radila sam svoj posao”, izjavila je Sanja Crnković za Jutarnji te nastavila: “Ni kriva ni dužna našla sam se u takvoj situaciji, i nemam tu što više reći. Potresena sam. Tko ne bi bio? Pa nisam ni ja od kamena. Što da vam kažem? Dođete na posao, radite ono što vam nadređeni kaže, odradite svoj posao, a onda vam on kaže da još nešto napravite. I to... Što da vam kažem?”

Zadaci za žene

Za nju je, dodala je, to završena priča.

Samozatajni rizničar HDZ-a Mladen Barišić u svim se sumnjivim poslovima okružio trima ženama. Samo njih tri znale su koliko novca ima u sefu. Samo njih tri znale su koje sve državne tvrtke daju novac. Njima je najviše vjerovao.

Sanja Crnković bila mu je desna ruka u Carini. I dalje tamo radi, još joj ne prijeti otkaz niti USKOK.

Branka Pavošević, druga Barišićeva pouzdanica koja mu je vodila crni fond, dobila je otkaz u HDZ-u. Trenutačno je štiti policija i prijeti joj zatvorska kazna.

Treća, ona Barišiću najdraža suradnica, Nevenka Jurak vodila je tvrtku preko koje se slijevao novac u crni fond. Ljubav njegova života sada je bez posla i prijeti joj zatvorska kazna.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:34