JEDINA STUDENTICA KOJA SE ŠKOLUJE KOD KUĆE

Lana Prager: Nisu vjerovali da će moći studirati, a sada je upisala i 3. godinu

Sva predavanja Lana je pratila iz svog doma u Malešnici uz pomoć Skypea, a tako je polagala i ispite
 Boris Kovacev / CROPIX

ZAGREB - Kad znaš što želiš, pronaći ćeš put da tu želju i ostvariš - moto je 21-godišnje Lane Prager, studentice Grafičkog fakulteta u Zagrebu čija je životna priča dirnula Hrvatsku . U 1. razredu osnovne škole Lana je oboljela od rijetke genetske bolesti okoštavanja mišićnog i vezivnog tkiva od koje boluje svega 2500 ljudi na svijetu.

Na korak do diplome

Potpuno nepokretna završila je u invalidskim kolicima. Danas su joj pokretni još samo prsti na rukama. Ne može micati ni glavu ni tijelo. No, nikada nije izgubila životnu radost i volju za učenjem. Prije sedam godina država je Lani jedva dopustila da upiše srednju školu, a sada je tek korak do diplome web dizajnera. Ovo ljeto dala je zadnji ispit iz četvrtog semestra, pa se jučer bez ikakvih problema upisala na treću godinu studija što, ruku na srce, nisu uspjeli mnogi studenti koji nemaju baš nikakvih zdravstvenih problema.

- Prebrzo ćeš nam otići. Vrijeme je da padneš jednu godinu - kazao je jučer Lani u šali njezin mentor prof. dr. Dubravko Banić. koji je jednoj od svojih najdražih studentica došao osobno čestitati na brojnim peticama u indeksu.

Online nastava

Njezina se želja za stjecanjem novih znanja neće zaustaviti stjecanjem diplome preddilomskog studija. Plan joj je upisati i diplomski studij, a kad stekne titulu magistra struke želi i doktorirati.

Zbog bolesti Lani je nemoguće svakodnevno dolaziti na fakultet. Na prvoj godini studija morala je uložiti puno napora da bi savladala gradivo, pa je za nju zahvaljujući angažmanu udruge “Zamisli” koja promiče kvalitetno obrazovanje studenata s invaliditetom i novcima koje je osiguralo Ministarstvo obrazovanja organizirana online nastava. Sva predavanja na fakultetu Lana je pratila iz svog doma na Malešnici putem Skypa, a na isti je način polagala i ispite. Njezine oči i uši na fakultetu bili su osobni asistenti koji su vodili računa o tome da sve tehnički bude u redu, za Lanu su skupljali bilješke, nosili zadaće na fakultet...

Razgovor u Ministarstvu

U početku taj su posao obavljali studenti volonteri, a onda je udruga zaposlila asitenticu na pola radnoga vremena. U udruzi kažu kako bi ove godine za Lanu bilo najbolje kada bi imala osobnog asistenta koji bi bio zaposlen na puno radno vrijeme, ali još nisu u ministarstvu dobili termin za razgovor. Iz Ministarstva najavljuju kako će oni naći načina da u suradnji s Laninim roditeljima nađu najbolje rješenje za Lanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 04:12