JAČA OD BOLESTI

Pobjede Lane Prager: Iz invalidskih kolica je doslovce je promijenila svijet

Lani je i zahvaljujući novinarki Jutarnjeg lista omogućeno školovanje
zagreb, 120105malesnica - prager lanafoto:ivica lajtner-mag-

ZAGREB - Lana Prager je borac, no to je možda preslaba riječ za 20-godišnju djevojku koja je iz invalidskih kolica doslovce promijenila svijet ili, konkretnije, u njezinu slučaju, zakon o obrazovanju.

Rušenje barijera

Upravo je njezina nevjerojatna priča o hrabrosti, ustrajnosti i želji za učenjem i napredovanjem tema današnje (17.40 sati) dokumentarno-znanstvene emisije HTV-a “Dobro je znati“.

Lana je, naime, jedna od 2500 osoba u svijetu koje boluju od rijetke genetske bolesti okoštavanja mišićnog i vezivnog tkiva. Bolest se počela razvijati u 1. razredu osnovne škole i ubrzo je Lana mogla pomicati samo prste na rukama. Unatoč tome, danas je jedina hrvatska studentica koja studira od kuće. Prije sedam godina novinarka Jutarnjeg lista Ivana Kalogjera Brkić upoznala je javnost s Laninom pričom, a povod je bio nemogućnost njezina upisa u srednju školu.

Svestrani talent

Njezinu je priču Ivana nastavila pratiti do danas, a sada je Lana studentica 2. godine web dizajna na Grafičkom fakultetu. S njezinom pričom prije sedam godina novinarka Jutarnjeg se obratila tadašnjem ministru Draganu Primorcu i tu je pala prva barijera. Drugu je srušio aktualni ministar Radovan Fuchs kad je Lana željela studirati, pa sada putem Skypea prati predavanja na fakultetu.

No, tu nije kraj Laninoj svestranosti i talentu, jer sa svojih deset prstiju izrađuje unikatni nakit i iza sebe ima 20-ak izložbi.- Zašto biti pesimističan i gledati sve crno kad od toga nitko nema koristi, a najmanje ja - rekla je Lana u emisiji “Dobro je znati“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:35